Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 08:25

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης στην «Ε»: «Πήρα γνώση, αγάπη και σεβασμό για την τέχνη»

Γράφτηκε από την
Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης στην «Ε»: «Πήρα γνώση, αγάπη και σεβασμό για την τέχνη»

 

Με μοναδικές ερμηνείες και βαθιά γνώση της μουσικής, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης συγκινεί και αφήνει το σημάδι του σε ό,τι κάνει.

Συνοδοιπόρος με σπουδαίες μορφές της ελληνικής μουσικής, εμφανίστηκε σε περιοδείες με τον Δημήτρη Μητροπάνο, συναντήθηκε δισκογραφικά με τον Γιώργο Νταλάρα και τη μεγάλη κυρία του τραγουδιού Μαρινέλλα και μεγαθήρια όπως η Βίκυ Μοσχολιού και ο Γιάννης Σπανός.

Η μέχρι σήμερα πορεία του τον προίκισε με ένα μοναδικό μουσικό θησαυροφυλάκιο, από το οποίο ανασύρει τραγούδια και τα μοιράζεται απλόχερα με το κοινό στις εμφανίσεις του.

Ξεχωριστή στιγμή η συνεργασία του με τον Μίνω Μάτσα στην ταινία «Ευτυχία» με την διασκευή στο τραγούδι «Ονειρο Απατηλό» του Aπόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που σημείωσε τεράστια επιτυχία!

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και οι καταξιωμένοι μουσικοί του, συναντιούνται  τα Σαββατόβραδα με πολυαγαπημένα τραγούδια, στη μουσική σκηνή του  «Caja de Musica» στην Αθήνα.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τον αγαπημένο καλλιτέχνη στις 12 και 19 Δεκέμβρη στον πολυχώρο «Gazarte» μαζί με τον Μίνω Μάτσα ενώ θα εμφανιστεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τους Τακίμ, την Ελένη Βιτάλη και τη Σοφία Παπάζογλου, στις 17 Δεκέμβρη.

Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα νέο τραγούδι, σε μουσική και στίχους του Νίκου Ζούδιαρη, που αναμένεται να συγκινήσει το κοινό, και θα έρθουν κι άλλα. “Σας υπόσχομαι πως σύντομα θα υπάρξει πολύ υλικό που θα κυκλοφορήσει”, λέει ο αγαπημένος καλλιτέχνης.

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

 - Με αφορμή  το πρόσφατο ξεκίνημα των εμφανίσεών σας, πείτε μας, πού προτιμάτε να εμφανίζεστε: σε μικρούς χώρους, σε συναυλίες, σε μεγάλα μαγαζιά, σε θεατρικές σκηνές;

Δύσκολη ερώτηση. Δεν έχω δώσει μια καθαρή απάντηση στον εαυτό μου σ’ αυτή την ερώτηση. Όλα μου αρέσουν! Κάθε χώρος έχει την ομορφιά του και είναι ξεχωριστός, αρκεί οι άνθρωποι που μαζεύονται είτε είναι 100 είτε 100.000 να γίνονται ένα και να παρακολουθούν μια παράσταση σαν να είναι ένας άνθρωπος! Σε αυτή την περίπτωση είναι μαγικό το αποτέλεσμα.

 

 - Με καταγωγή, όπως  γνωρίζουμε,  από την Τασκένδη, ποια ήταν τα  πρώτα ελληνικά ακούσματα και ποια τα μετέπειτα, όταν μένατε μόνιμα πλέον στην Ελλάδα;

Η καταγωγή μου είναι από την Φλώρινα και την Κοζάνη. Γεννήθηκα στην Τασκένδη από οικογένεια Ελλήνων πολιτικών προσφύγων. Επαναπατριστήκαμε το 1980. Τα ακούσματα ήταν πολλά από την παιδική μου ηλικία και με ακολούθησαν μέχρι σήμερα… από ρεμπέτικα και λαϊκά μέχρι κλασική μουσική και ροκ σκηνή. Είχα την μεγάλη τύχη να ακούνε οι γονείς μου συνεχώς μουσική και να διαβάζουν βιβλία χωρίς περιορισμό! Κάτι που μιμήθηκα κι εγώ και συνεχίζω όσο μπορώ.

 

 - Σας στιγμάτισαν οι συνεργασίες που είχατε με καλλιτέχνες μεγάλου βεληνεκούς, όπως ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, η Μαρινέλλα, οι αξέχαστοι Σπανός, Μοσχολιού, Μητροπάνος; Τι πιστεύετε ότι λάβατε από τον καθέναν τους;

Πρώτα απ’ όλα πήρα γνώση, αγάπη και σεβασμό για την τέχνη. Καθένας έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο στο ελληνικό τραγούδι, κουβαλάει μέσα του μια παράδοση αιώνων και την προσφέρει μεγαλόψυχα! Επιστρέψτε μου να συμπληρώσω στα παραπάνω ονόματα τον Γιώργο Νταλάρα και φυσικά τον Μίνω Μάτσα που είναι πολύ σημαντικοί άνθρωποι, συνεργάτες και φίλοι πάνω απ’ όλα! Είναι όλοι σχεδόν, η μεγάλη μου οικογένεια!

 

 - Ας περάσουμε στον τομέα της δισκογραφίας. Φαίνεστε άνθρωπος εγκρατής, που παίρνει τον χρόνο του. Eχετε δημιουργική φλέβα, γράφετε δικά σας τραγούδια, αλλά παρατηρώ μια, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, αργοπορία στο συγκεκριμένο κομμάτι. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;

Η αλήθεια είναι πως έχω αργήσει λίγο σ’ αυτό το κομμάτι. Τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει ένα τραγούδι σε μουσική και στίχους του Νίκου Ζούδιαρη. Με το Νίκο έχουμε ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες να γράφουμε τραγούδια. Είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ, σέβομαι και θαυμάζω, όχι μόνο για το έργο του, αλλά και για την θέση του απέναντι στα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Τραγούδια γράφω, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό που έγραφα. Κάνω μια ανασύνταξη σε σχέση με το δημιουργικό κομμάτι. Σας υπόσχομαι όμως, πως σύντομα θα υπάρξει πολύ υλικό που θα κυκλοφορήσει.

 

 - Τι σημαίνει το τραγούδι για εσάς; Είναι μια εσωτερική ανάγκη, μια μορφή έκφρασης, κάτι που σας κάνει να ξεφεύγετε γλυκά από τη μονότονη πραγματικότητα ή κάτι άλλο;

Πρώτα απ’ όλα είναι εσωτερική ανάγκη. Από ’κει ξεκινάνε όλα, από  μέσα μας. Είναι φάρμακο το τραγούδι, η μουσική, οι τέχνες γενικά! Ο άνθρωπος τις ανακάλυψε για να καλύψει τις βαθύτερες ανάγκες του. Νομίζω πως όλοι ξεφεύγουν μέσα από την μουσική και τα τραγούδια. Κι εμείς που το επιτελούμε και το υπηρετούμε κι εσείς που το εισπράττετε. Και αυτό το κάνει μαγικό!

 

 - Θεωρείτε πως  η τέχνη  μπορεί να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει ή λειτουργεί κυρίως ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων; Κι έχει εν τέλει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους;

Μα αυτό ακριβώς κάνει η τέχνη, ενώνει τους ανθρώπους και τους κάνει καλύτερους. Αν δεν το κάνει αυτό, τότε κάτι δε γίνεται σωστά.

 

 - Εχουν αλλάξει τα πράγματα στο ελληνικό τραγούδι της κρίσης των τελευταίων ετών;  Eχει γίνει κάποιου είδους ξεκαθάρισμα; Ποια είναι η γνώμη σας;

Πολλά έχουν αλλάξει στο ελληνικό τραγούδι, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Στην περίοδο της πανδημίας πολλοί μουσικοί και τραγουδιστές αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα για να μπορέσουν να ζήσουν. Βέβαια δεν περιμέναμε την πανδημία για να συμβεί αυτό. Είναι κάτι που έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια από την περίοδο της οικονομικής κρίσης ακόμα, κλιμακώθηκε όμως στην πανδημία. Δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τον όρο ξεκαθάρισμα. Είναι κάτι που δεν χωράει στην ορολογία της μουσικής! Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως υπάρχει μια απαξίωση για τον χώρο της τέχνης κι αυτό έφερε τους ανθρώπους της αντιμέτωπους με σοβαρά ζητήματα επιβίωσης.

 

 - Οφείλουν οι καλλιτέχνες να παίρνουν θέση στα όσα συμβαίνουν γύρω μας, να πρωτοστατούν ή είναι πιο φρόνιμο να επαναπαύονται στις δάφνες τους;

Οφείλουν και είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν θέση απέναντι στα κοινωνικά και τα πολιτικά ζητήματα κατά την γνώμη μου. Άλλωστε και οι δάφνες κάποια στιγμή ξεραίνονται! Οι θέσεις, οι πράξεις και η συνέπεια που έχουμε απέναντι στην κοινωνία που ζούμε και μας τροφοδοτεί με κάθε τρόπο, είτε υλικά είτε συναισθηματικά, καθορίζουν την υπόστασή μας.

 

 - Πόσο ζωτικής σημασίας είναι για εσάς ο χώρος της μουσικής και του τραγουδιού και ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Τόσο σημαντικός που να μην μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου χωρίς αυτόν. Πρόκειται να κυκλοφορήσω ένα τραγούδι με το Νίκο Ζούδιαρη, όπως είπα παραπάνω και θα έρθουν κι άλλα τραγούδια. Ακόμα, έχω τις εμφανίσεις με τον Μίνω Μάτσα στο «Gazarte» στις 5, 12 και 19 Δεκέμβρη και μια εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τους Τακίμ, την Ελένη Βιτάλη και τη Σοφία Παπάζογλου στις 17 Δεκέμβρη. Αυτά είναι τα άμεσα. Τα Σάββατα εμφανίζομαι στο «Caja de musica» με μια ομάδα καταπληκτικών μουσικών: τον Τάκη Βασιλείου στα τύμπανα, τον Πέτρο Βαρθακούρη στο μπάσο, τον Αριστείδη Χατζησταύρου στις κιθάρες, τον Άρη Κούκο στο μπουζούκι, τον Θανάση Βήχο στο πιάνο. Μαζί μας είναι και η  Σουσάνα Τρυφιάτη,  μια καταπληκτική τραγουδίστρια!

 

 - «Ερωτεύομαι», «χαμογελώ», «φοβάμαι», «ονειρεύομαι», «θυμάμαι». Ποιες εικόνες σάς έρχονται στον νου στο άκουσμα αυτών των 5 λέξεων;

Ερωτεύομαι την ζωή που με κάνει να χαμογελάω χωρίς να φοβάμαι κι ονειρεύομαι έναν καλύτερο κόσμο για να θυμάμαι κάποια στιγμή πως άφησα κάτι σημαντικό στα παιδιά μου και  στην κοινωνία.

Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία την «Ε» και το eleftheriaonline.gr και εύχομαι καλή συνέχεια με προσφορά στην ενημέρωση και τον πολιτισμό.


NEWSLETTER