Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 19:08

Δημήτρης Ζερβουδάκης: "Είναι καλό να έχουμε ένα όραμα για μια άλλη ζωή, πιο δίκαιη"

Γράφτηκε από την
Δημήτρης Ζερβουδάκης: "Είναι καλό να έχουμε ένα όραμα για μια άλλη ζωή, πιο δίκαιη"

"Είναι καλό να έχουμε ένα όραμα για μια άλλη ζωή, πιο δίκαιη" λέει ο γνωστός τραγουδοποιός και ερμηνευτής Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο οποίος αύριο βράδυ ανοίγει το διήμερο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή και μας καλεί να ξανά-ανακαλύψουμε τις "Νεράιδες" των ονείρων μας, να πιάσουμε το μολύβι για να γράψουμε "Γράμμα σ' ένα ποιητή" και όλα αυτά χωρίς να αναρωτιόμαστε αν... "άραγε είμαστε κάποιοι άλλοι"... Παρά μόνο ο εαυτός μας.

- Τα τελευταία χρόνια μας έχετε έρθει αρκετές φορές. Τι είναι αυτό που σας κάνει... να μη μας ξεχνάτε;

"Γενικότερα όλη η Πελοπόννησος έχει αποδειχθεί για μένα μια φιλόξενη περιοχή. Τα τελευταία χρόνια μου έδωσε ένα σημαντικό "δείγμα γραφής" ως προς την αναζήτηση και την ανακάλυψη της δουλειάς μου, πολύ έντονο. Η έδρα μου είναι η Θεσσαλονίκη, άρα καταλαβαίνετε πως είναι αρκετά μακριά από εμένα, για να κατέβω. Ομως βλέπω πως ο κόσμος της Πελοποννήσου με ανακαλύπτει ολοένα και περισσότερο, τη δουλειά μου όλα αυτά τα χρόνια και αυτό μου δίνει ιδιαίτερη χαρά. Οι δικές μας οι δουλειές δεν περνάνε από τα συνήθη κανάλια βλέπετε, έχουν πιο αγωνιώδεις διαδρομές. Αποδεικνύεται πως η δουλειά μας τελικά έχει μια εσωτερική δύναμη, ένα φως και φτάνει και στον κόσμο! Αυτό το καλοκαίρι έπαιξα με τον Πάνο Κατσιμίχα στο Ξηροκάμπι Λακωνίας και στο Αργος, σε δύο συναυλίες που πήγαν πολύ καλά".

- Το φανταζόσασταν στο ξεκίνημά σας, πως τα τραγούδια σας θα αποτελέσουν "σήμα κατατεθέν" για τους νέους μουσικούς, τις εφηβικές - σχολικές μπάντες, τα σχήματα που παίζουν live; 

"Οχι, δε το φανταζόμουν, αλλά από μέσα μου το ευχόμουν. Μέσα από αυτό έρχεται η καλλιτεχνική ολοκλήρωση. Οταν λοιπόν βλέπω αυτό που μου λέτε, από νέους ανθρώπους, είναι ότι πιο σημαντικό".

- Εμπεριέχει κάποιο συμβολισμό το ότι έρχεστε σε ένα φεστιβάλ μιας πολιτικοποιημένης - κομματικής νεολαίας;

"Σίγουρα είναι μια σαφής τοποθέτηση, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας που μπορεί κανείς να έχει με τη δράση του ΚΚΕ. Αν πραγματικά δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία δε θα ερχόμουν εκεί και φαντάζομαι πως δε θα με καλούσαν κιόλας. Με τιμά η πρόσκληση, γιατί είναι ένας πολιτικός οργανισμός που έχει μια ιστορία σχεδόν 100 χρόνων. Υπάρχει η λογική του να προκύψει ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή τη λαίλαπα που μας έχει χτυπήσει. Και φυσικά αυτό αφορά και την τέχνη μας. Είναι τιμή για μένα που τα παιδιά της ΚΝΕ που με κάλεσαν, δείχνουν πως αντιλαμβάνονται και τη δουλειά μου και εμένα".

- Εχει τη δική του σημασία το ότι τα λέτε αυτά σε μία εποχή όπου πολύς κόσμος και καλλιτέχνες, επιλέγουν να αποστασιοποιηθούν από την πολιτική και τα κόμματα.

"Καλό θα είναι όταν μιλάμε για κόμματα, να έχουμε το στοιχείο της διάκρισης. Το ότι υπάρχει μια δυσαρέσκεια από όλους μας, όσον αφορά τη διαχείριση της ζωής μας από τα κόμματα της εξουσίας, είναι αλήθεια. Από την άλλη, υπάρχει ένα κόμμα, το οποίο στέκεται απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού που ζούμε σήμερα. Αν μη τι άλλο το ΚΚΕ είναι μπροστά σε αυτή τη γραμμή, μαζί και με άλλο κόσμο που αντιλαμβάνεται την αγριότητα της καπιταλιστικής κοινωνίας και παίρνει θέση, όσον αφορά την ανατροπή της, την αλλαγή. Τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα από ένα σημείο και μετά, για κάποιον που ψάχνεται και θέλει να αποφασίσει. Είναι καλό να έχουμε ένα όραμα για μια άλλη ζωή, πιο δίκαιη, να ονειρευόμαστε κάτι πιο ανθρώπινο για τον τόπο μας. Να θέλουμε μια εθνική ανεξαρτησία, να μην εξαρτιόμαστε από τα ξένα κέντρα των αποφάσεων". 

- Το χειμώνα τι προγραμματίζετε;

"Είμαστε στη φάση να ολοκληρώσουμε ένα δίσκο, σε μουσική και στίχους δικούς μου. Γύρω στον Οκτώβρη θα τον κυκλοφορήσουμε. Παράλληλα θα ξεκινήσουμε από την Αθήνα κάποιες εμφανίσεις, που θα σηματοδοτήσουν και την παραγωγή αυτή".

- Το δίσκο θα τον ετοιμάσετε μόνος ή με τη στήριξη κάποιας μεγάλης εταιρείας;

"Κοιτάξτε, εγώ είχα από παλιά ετοιμάσει μια εταιρεία ανεξάρτητη, που δίνει βήμα και σε νέους καλλιτέχνες. Ετσι, κυκλοφορώ τις δουλειές μου από το "Κύμα". Ο δίσκος με τον τίτλο "Ζωής παιχνίδια" θα παρουσιαστεί στο κοινό μαζί με ένα βιβλίο που θα τον συνοδεύει".


Μαζί με το Δημήτρη Ζερβουδάκη στη συναυλία της Παρασκευής θα είναι και η Σοφία Γεωργαντζή. Το διήμερο φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή ξεκινά αύριο Παρασκευή και το Σάββατο στις 8 μ.μ. στο Πάρκο του Λιμενικού στην Καλαμάτα. Το πρόγραμμα την πρώτη ημέρα περιλαμβάνει τη βιβλιοπαρουσίαση "Ο Λένιν για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση", συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα Stillfly, συναυλία με το Δημήτρη Ζερβουδάκη και λαϊκό γλέντι με το Νίκο Λειβαδίτη.

Τη δεύτερη μέρα θα γίνει αφιέρωμα μαθητών του Μουσικού Σχολείου με θέμα "Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον", συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα Last Resort, συναυλία με το Μίλτο Πασχαλίδη και λαϊκό γλέντι με το Γιάννη Γαλανόπουλο. 

Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης.

 

Και τις δύο ημέρες του φεστιβάλ θα λειτουργεί χώρος για τα παιδιά με διάφορες δραστηριότητες όπως προβολές βίντεο, κρυμμένο θησαυρό, εργαστήριο αστρονομίας, αλλά και παιδότοπος.


NEWSLETTER