Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013 08:04

Νίκος Αναστασόπουλος: "Τα προβλήματα δεν λύνονται με εξαγγελίες στα πανηγύρια"

Νίκος Αναστασόπουλος: "Τα προβλήματα δεν λύνονται με εξαγγελίες στα πανηγύρια"

"Ο "Καποδίστριας" έδωσε λύσεις σε όλα τα χωριά και σε όλη τη Μεσσηνία. Εγιναν έργα που με τον "Καλλικράτη" δε θα γίνουν ούτε σε 50 χρόνια". Αυτό τονίζει στην "Ε" ο πρώην δήμαρχος Αίπειας Νίκος Αναστασόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.

Σημειώνει πως "ο "Καλλικράτης" ήταν η ταφόπλακα για την ύπαιθρο και ειδικότερα για την περιοχή του πρώην Δήμου Αίπειας". Επικρίνει δριμύτατα τη δημοτική αρχή Μεσσήνης ότι "3 ολόκληρα χρόνια και δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα στο νότιο μέρος", εκτιμώντας πως "τα προβλήματα δε λύνονται με εξαγγελίες στα πανηγύρια".

1 Πώς κρίνετε μέχρι τώρα τον "Καλλικράτη";

"Ηταν η ταφόπλακα για την ύπαιθρο και μιλάω ειδικότερα για την περιοχή του πρώην Δήμου Αίπειας, που εκπροσωπώ και στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Εχουν περάσει 3 ολόκληρα χρόνια και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα".

2 Αυτή η απραξία έχει να κάνει με την κρίση ή είναι θέμα της δημοτικής αρχής;

"Εχει να κάνει καθαρά με τη δημοτική αρχή, που έχει χωρίσει το δήμο σε βόρειο και νότιο μέρος. Ολες οι μελέτες και τα έργα είναι για το βόρειο, ενώ στο νότιο δε γίνεται απολύτως τίποτα. Δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά της δημοτικής αρχής".

3 Αναφέρεστε σε συγκεκριμένα ζητήματα της περιοχής σας;

"Βέβαια. Χλώριο στο νερό δεν έχουν βάλει ποτέ. Δεξαμενές δεν έχουν καθαρίσει ποτέ. Πόσα χρήματα χρειάζονται γι’ αυτές τις παρεμβάσεις της καθημερινότητας; Αύξησαν τα δημοτικά τέλη και η καθημερινότητα είναι ίδια και χειρότερη, ενώ εμείς ως Δήμος Αίπειας 12 χρόνια δεν είχαμε κάνει καμία αύξηση".

4 Αυτά τα ζητήματα αφορούν και την τουριστική εικόνα της περιοχής;

"Εμείς κάθε καλοκαίρι μαζεύαμε τα σκουπίδια σε καθημερινή βάση. Με τον καλλικρατικό δήμο τα μαζεύουν 2 φορές την εβδομάδα και σχηματίζονται βουνά από σκουπίδια. Παρότι έχουν μηχάνημα πλυσίματος, τα 3 χρόνια έχουν πλύνει τους κάδους μόνο μία φορά".

5 Υπάρχει ζήτημα και με άλλους τομείς της καθημερινότητας;

"Είναι 2 χρόνια που έχουν να εκδώσουν λογαριασμούς στο νερό. Πρόσφατα που ξεκίνησαν τα σχολεία, μας απάντησαν ότι δε διαθέτουν 170 ευρώ το μήνα για καθαρίστρια σε σχολείο και ζήτησαν να την πληρώνουν οι γονείς. Για τα πανηγύρια, τις γουρνοπούλες και τις επιχορηγήσεις συλλόγων υπάρχουν χρήματα και για την καθαριότητα δεν υπάρχουν; Τα προβλήματα δε λύνονται με εξαγγελίες στα πανηγύρια".

6 Με τα μεγάλα έργα τι γίνεται;

"Εργο μεγάλο δεν υπάρχει κανένα. Είχα αφήσει 470.000 ευρώ για τη μελέτη του βιολογικού από το ΔΕΠΙΝ και είχα καταθέσει πρόταση για ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Τρία χρόνια τώρα προχωρούν ακόμα την οριστική μελέτη. Στο τελευταίο Δ.Σ. παρέλαβαν τις μελέτες για αντικατάσταση ύδρευσης σε Λογγά και Αδριανή, προϋπολογισμού 1,8 εκ. ευρώ. Κάναμε αντικαταστάσεις δικτύων, νέες γεωτρήσεις και δεξαμενές σε πολλά χωριά με μόνο 470.000 ευρώ από το "Θησέα". Τα 3 χλμ. στη Λογγά και όλη η Αδριανή κάνουν 1,8 εκ. ευρώ; Και δεν περιλαμβάνονται τα έργα στο Κακόρευμα και η ολοκλήρωση σε Χράνους και Νέα Κορώνη".

7 Πώς κρίνετε την αντιπολίτευση της μείζονος μειοψηφίας στην οποία συμμετέχετε;

"Ενας λόγος που δεν παρίσταμαι στο Δ.Σ. είναι και αυτός. Ως Δήμος Αίπειας είχαμε αγοράσει δύο ακίνητα στη Λογγά. Το ένα το κατεδάφισαν παράνομα και το άλλο που το προορίζαμε για πολιτιστικό κέντρο, είχε μελέτη. Και η μείζων μειοψηφία ψήφισε να κατεδαφιστούν".

8 Με την κατεστραμμένη προβλήτα στον Αγιο Ανδρέα τι γίνεται;

"Είναι τελείως διαλυμένη. Είχαμε κάνει μελέτη για έργο αξίας 70.000 ευρώ, όταν ο δήμαρχος ήταν αντινομάρχης. Τα χρήματα από έργο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν έφθασαν για την αποκατάσταση, καθώς περιελάμβανε και άλλες περιοχές του νομού και ο δήμος 3 χρόνια τώρα δεν έχει κοιτάξει τη μελέτη που είχαμε".

9 Με το κέντρο υγείας που ήταν να γίνει στον Αγιο Ανδρέα; Υπάρχει ακόμα πρόβλημα;

"Εχει περάσει ένας χρόνος από σύσκεψη που είχε γίνει στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, με την παρουσία και του διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας. Είχαν πει ότι χρειάζεται μισό στρέμμα ακόμα για το Κ.Υ. Μπορούσε, όμως, να γίνει με κατά παρέκκλιση αδειοδότηση. Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, παρότι ο δήμαρχος είχε πει ότι ένας άλλος Αναστασόπουλος, αυτός, θα λύσει το πρόβλημα. Υπήρχε και χρηματοδότηση 1 εκ. ευρώ".

10 Ο "Καποδίστριας" ήταν το καλύτερο σύστημα ή οι κοινότητες;

"Ο "Καποδίστριας" έδωσε λύσεις σε όλα τα χωριά και σε όλη τη Μεσσηνία. Εγιναν έργα που με τον "Καλλικράτη" δε θα γίνουν ούτε σε 50 χρόνια".

11 Με το πρόβλημα των σκουπιδιών αισιοδοξείτε ότι θα δοθεί λύση;

"Μακάρι να δοθεί. Είναι τεράστιο πρόβλημα, το πιο σοβαρό που υπάρχει. Δεκαετίες τώρα ταλανίζει όλη τη Μεσσηνία".

12 Η Ανατολική Πυλία μπορεί να αποτελέσει ξεχωριστό δήμο;

"Θα ήταν ευχής έργο, αν υπάρχει και η βούληση από την Πολιτεία. Ενας δήμος σαν το σημερινό της Μεσσήνης δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και συνολικά και της περιοχής".

13 Ποια είναι έργα προτεραιότητας για την περιοχή σας;

"Η ολοκλήρωση της αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης σε πρώην δημοτικά διαμερίσματα. Η προστασία της ακτής στον Αγιο Ανδρέα. Η αποκατάσταση της ζημιάς της προβλήτας στον Αγιο Ανδρέα και η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Ανατολικής Πυλίας".

14 Ο βιολογικός δεν είναι;

"Με το ρυθμό που ασχολείται και με τον οποίο προχωρά η δημοτική αρχή, δε θα γίνει ούτε την επόμενη 4ετία".

15 Με το δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη πώς βλέπετε τα πράγματα;

"Από το Καλαμάκι έως την Κορώνη πρέπει να ολοκληρωθούν οι υποστηρικτικές μελέτες, αλλά κανείς δεν ασχολείται. Για το Τζάνε - Καλαμάκι ευελπιστούμε να προχωρήσει, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις".

16 Πώς βλέπετε το νέο εκλογικό σύστημα που ετοιμάζεται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

"Αναγκαστικά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πάνε σ’ αυτό το σύστημα, γιατί με το υπάρχον και με τα χρίσματα, τα κόμματα αυτά θα πάθαιναν καθίζηση και το κάνουν για να την αποφύγουν".

17 Η δική σας άποψη ποια είναι;

"Θα περιπλέξει τα πράγματα, δε θα τα λύσει".

18 Υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από το μνημόνιο για να σωθεί η χώρα;

"Δρόμος υπάρχει. Διάθεση από τους πολιτικούς να τον βρουν και να τον ακολουθήσουν, δεν υπάρχει. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Τα χρήματα δε φθάνουν για να πληρώσουν τα χαράτσια. Οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα όλο και μειώνονται. Πού θα βρει ο κόσμος τα χρήματα για να πληρώσει το νέο φόρο για τα κτήματα;".

19 Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει ηγετική θέση στην πολιτική ζωή της χώρας;

"Το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει φυσιογνωμία. Από αλλού ξεκίνησε και αλλού έφτασε. Είναι προσβολή για το ΠΑΣΟΚ η πολιτική που σήμερα υπηρετεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσει ξανά ηγετικό ρόλο. Επρεπε να έχει αλλάξει και όνομα".

20 Θα είστε πάλι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014;

"Θα δούμε το καινούργιο σύστημα και τους υποψηφίους δημάρχους και τότε θα αποφασίσω".

 


 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ο Νίκος Αναστασόπουλος είναι σύμβουλος στη μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Ηταν δήμαρχος Αίπειας και τις τρεις 4ετίες (1999 - 2010) και πρόεδρος Λογγάς για μία 4ετία.