Κυριακή, 09 Απριλίου 2023 08:30

Συνεργασία «Σπόρου» και « ΔιαφοροΖΩ»: 5 θεματικές διαδρομές για βελτίωση προσβασιμότητας

Γράφτηκε από την

 

Η βελτίωση της προσβασιμότητας και, παράλληλα, η ανάπτυξη μιας πιο σύγχρονης κουλτούρας στην πόλη προς τα άτομα με αναπηρία αποτελούν μία πρόκληση και σημείο ενδιαφέροντος για το έργο “Καλαμάτα για όλους”.

Η ΑΜΚΕ “Ο Σπόρος”, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο ΑμεΑ “ΔιαφοροΖΩ” σχεδίασε, κινούμενη στους άξονες "πολιτισμός, τουρισμός και επιχειρηματικότητα" πέντε θεματικές διαδρομές, προσβάσιμες σε ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας και, με την αξιοποίηση πάντοτε της τεχνολογίας, τυπώθηκαν τρισδιάστατα αντικείμενα πολιτισμού για άτομα με προβλήματα τυφλότητας.

Η ομάδα υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει τους ανθρώπους πίσω από τον “Σπόρο”, δηλαδή τον Ηλία Καλφακάκο οικονομολόγο και τον Βασίλη Πουλόπουλο επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 

Συνέντευξη στη Νικολέττα Κολυβάρη

 

“Καλαμάτα για όλους”, μια δράση του “Σπόρου” που εμπνέεται από ποια ανάγκη;

Η αλήθεια είναι πως τα έργα τα οποία στοχεύουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μας εμπνέουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν οι φίλοι μας, ο Γιώργος, ο Αντώνης, ο Παναγιώτης, ο Μανώλης και ο Γιάννης, όλοι μέλη του Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ “ΔιαφοροΖΩ” που μας ενέπνευσαν. Αυτοί οι άνθρωποι με τη δύναμη και τη θέλησή τους παρακινούν ανθρώπους με αναπηρία να βγουν από το σπίτι τους, να κυκλοφορήσουν μέσα στην πόλη, να ζήσουν. Για το λόγο αυτό σκεφτήκαμε να πραγματοποιήσουμε μια δράση που θα τους βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Έτσι, πριν λίγα χρόνια σχεδιάσαμε τη δράση KalamataMOVE, στο πλαίσιο της οποίας καταγράψαμε ράμπες ΑμεΑ και θέσεις πάρκινγκ ΑμεΑ. Με την πρόταση για τη δράση “Καλαμάτα για όλους” σκεφτήκαμε να πραγματοποιήσουμε ένα μεγαλύτερο βήμα, να προσπαθήσουμε να βρούμε πλήρως προσβάσιμες θεματικές διαδρομές στην πόλη της Καλαμάτας. Με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι με προβλήματα κινητικότητας, είτε ντόπιοι είτε επισκέπτες, γνωρίζουν ότι υπάρχουν συνεχείς διαδρομές και μάλιστα με συγκεκριμένη θεματολογία, τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν και έτσι να συμμετάσχουν ακόμα εντονότερα στην κοινωνική ζωή της πόλης. Δεν περιορίσαμε, όμως, σε αυτό το πλαίσιο τη δράση μας, αλλά προσπαθήσαμε να την επεκτείνουμε, ώστε να συμπεριλάβουμε και ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

 

Πριν προχωρήσουμε όμως με άλλες ερωτήσεις, θα μας συστήσετε την ομάδα υλοποίησης του έργου;

Η ομάδα υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει τους ανθρώπους πίσω από τον “Σπόρο”, δηλαδή τον Ηλία Καλφακάκο οικονομολόγο και τον Βασίλη Πουλόπουλο επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Για να υλοποιήσουμε, ωστόσο, ένα τέτοιο έργο, δε θα μπορούσαμε να δράσουμε χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του συνεργαζόμενου φορέα, του Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ “ΔιαφοροΖΩ” και συγκεκριμένα χωρίς τη βοήθεια του Γιώργου Λαζαρίδη, του Μανώλη Χαλούλου, του Παναγιώτη Μιχαλόπουλου, του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου και του Αντώνη Στεφανούρη.

 

Κι ο στόχος της ομάδας;

Στόχος της ομάδας του “Σπόρου” είναι να μπορεί να έχει παρουσία στην περιοχή της Καλαμάτας, κυρίως με έργο που επεμβαίνει στην κοινωνία και μπορεί να βοηθήσει να αναπτυχθεί μια πιο σύγχρονη κουλτούρα στην πόλη. Κινούμαστε στους άξονες "πολιτισμός, τουρισμός, επιχειρηματικότητα", καθώς θεωρούμε ότι είναι κινητήριοι άξονες στην περιοχή μας και τους πλαισιώνουμε πάντοτε με την τεχνολογία.

 

Η παρουσίαση της πλατφόρμας στις αρχές Μαρτίου πήγε πολύ καλά. Στον διαδικτυακό τόπο μάλιστα http://k4a.osporos.com μπορεί κανείς να βρει τις θεματικές διαδρομές που σχεδιάστηκαν. Να αναφέρουμε κάποια πράγματα για αυτές;

Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη τόσο από υπολογιστή όσο και από κινητό. Περιλαμβάνει, πέρα από πληροφορίες για το έργο και την ομάδα, τις διαδρομές που σχεδιάστηκαν στα πλαίσια του έργου. Οι διαδρομές αυτές είναι 5 και κάθε μία αφορά ένα θέμα. Συγκεκριμένα έχουμε τις διαδρομές: • πολιτισμού • γαλάζια • πράσινη • εμπορική • αθλητισμού.

Η διαδρομή πολιτισμού περνά από τους κύριους χώρους πολιτιστικής έκφρασης και συγκεκριμένα από όλα τα θέατρα της Καλαμάτας που είναι προσβάσιμα, καθώς και από το Αρχαιολογικό Μουσείο, την πλατεία 23ης Μαρτίου και την Υπαπαντή.

Η γαλάζια διαδρομή διατρέχει όλο τον νοτιοανατολικό άξονα της πόλης της Καλαμάτας, την κεντρική παραλία δηλαδή και έχει μεγάλη σημασία τους μήνες όπου τοποθετούνται και οι πλατφόρμες Seatrac, μέσω των οποίων άτομα με προβλήματα κινητικότητας μπορούν να μπουν στη θάλασσα.

Η πράσινη διαδρομή κινείται στον άξονα των δύο πάρκων που έχουμε στην πόλη μας, το Πάρκο Λιμενικού και το Πάρκο του ΟΣΕ, ένα πράσινο σύνολο, που σε μεγάλο βαθμό συνδιαμορφώνει και το χαρακτήρα της πόλης.

Η εμπορική διαδρομή ξεκινά από τη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας και διασχίζει στη συνέχεια τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, την Αριστομένους. Είναι μια διαδρομή που δίνει σημαντική υπεραξία στην πόλη και αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης.

Τέλος, μιας και οι συμμετέχοντες στο έργο είναι αθλητές, έχουμε χαράξει μια διαδρομή αθλητισμού, που περιλαμβάνει τους χώρους που μπορούν να αθληθούν ΑμεΑ. Αυτή η διαδρομή είχε και τις μεγαλύτερες προκλήσεις, μιας και οι αθλητικοί χώροι πάσχουν αρκετά όσον αφορά την πρόσβαση για ΑμεΑ.

Παράλληλα, μέσα από την καταγραφή των διαδρομών προέκυψε όχι μόνο η αποτύπωσή τους, αλλά και ο προβληματισμός. Μέσα από το χάρτη όπου αποτυπώνονται οι διαδρομές είναι εμφανές πως συνεχόμενες προσβάσιμες διαδρομές σχηματίζονται μόνο στους κεντρικούς άξονες της πόλης, ενώ ακόμα και πέριξ του κέντρου η κίνηση δυσχεραίνει για ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας. Τα δε άτομα με προβλήματα τυφλότητας έχουν πρακτικά μόνο μία συνεχόμενη ολοκληρωμένη διαδρομή.

 

Να πούμε εδώ πως δεν αφορά αποκλειστικά ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας αλλά και τυφλότητας. Ίσως την περισσότερο “αόρατη” αναπηρία…

Ισχύει, δεδομένου ότι στο Σύλλογο “ΔιαφοροΖΩ” υπάρχουν αθλητές και με τυφλότητα, σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να καλύψουμε κάπως και αυτήν την κατηγορία αναπήρων. Για αυτό το λόγο εντάξαμε στο έργο και ένα δεύτερο σκέλος. Με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας σκανάραμε και τυπώσαμε τρισδιάστατα αντικείμενα πολιτισμού. Με αυτό τον τρόπο τα άτομα με τυφλότητα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αίσθηση της αφής -την οποία έχουν ιδιαίτερα εξελιγμένη- για να έρθουν πιο κοντά στον πολιτισμό.

 

Θέλω να ρωτήσω, για να σας δώσω έτσι την “πάσα” να μου μιλήσετε για τα επόμενα βήματα του έργου και την εξέλιξή του, τι φταίει που δεν υπάρχει κατάλληλη πρόσβαση σε πολλούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας; Είναι η άγνοια ή η έλλειψη σεβασμού προς τα άτομα με κινητική και οπτική αναπηρία;

Όπως και σε κάθε τι με το οποίο ασχολούμαστε, θέλουμε να φτάνουμε όσο πιο μακριά γίνεται. Έχουμε σχεδιάσει επιπλέον δράσεις για το επόμενο διάστημα, όπως ένα σεμινάριο για τον πολιτισμό σε μέλη του Συλλόγου Τυφλών της πόλης, ένα σεμινάριο εξυπηρέτησης αναπήρων σε επαγγελματίες και εργαζόμενους της πόλης, αλλά και μια πρωτοβουλία για βελτίωση της πρόσβασης στις επιχειρήσεις που πλαισιώνουν τις διαδρομές του προγράμματος. Ταυτόχρονα ο δήμος έχει εκφράσει τη διάθεση να υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία.

Τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την προσβασιμότητα δεν μπορούν να λυθούν εύκολα, ακόμα και αν υπάρχει η πρόθεση. Αφορούν, ταυτόχρονα, στις προβληματικές υποδομές και στην καθιερωμένη κουλτούρα μας. Και τα δύο θέματα αυτά δεν αλλάζουν εύκολα, αλλά εμείς έχουμε την πίστη ότι με τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια από διάφορες πλευρές, αυτή η αλλαγή έχει επιταχυνθεί σημαντικά. Χρειάζεται, βέβαια, επιμονή.

 

Να επιστρέψω στην παρουσίαση του έργου. Πήρατε πολλές υποσχέσεις για στήριξη της πρωτοβουλίας από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας, τον επιχειρηματικό κόσμο… Ακόμη και για συνεργασία με τον ανάδοχο του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας. Θα εξελιχθούν σε δεσμεύσεις;

Στο πλαίσιο των “υποσχέσεων” όπως αναφέρετε, ή ακόμα καλύτερα να πούμε, του συνεργατικού πνεύματος που θέλουμε να δημιουργήσουμε, θα προσπαθήσουμε από την πλευρά μας να επιδιώξουμε επαφή με όλα τα μέρη που παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη θέληση να γίνουν κομμάτι της προσπάθειάς μας. Όπως αναφέρθηκε και στην παρουσίαση, από την πλευρά μας υπάρχει, ήδη, η επικοινωνία και θα συνεχίσει να υπάρχει. Φυσικά, είναι και στο χέρι και των φορέων της πόλης να ενεργοποιηθούν απέναντι σε αυτό το ευαίσθητο θέμα.

 

Και δυο λόγια κλείνοντας για την ΑΜΚΕ “Ο Σπόρος” και το πρόγραμμα “Σημεία Στήριξης”.

Το πρόγραμμα “Σημεία Στήριξης” και ειδικότερα το βασικό του μότο “μικρές δωρεές, μεγάλες ιδέες”, μας βρίσκει σε απόλυτη συμφωνία και έτσι συνέβαλε να κάνουμε πράξη μια μεγάλη μας ιδέα. Προγράμματα όπως αυτό, αποτελούν στην ουσία το έναυσμα, τη σπίθα για να δημιουργείται κάτι μεγάλο. Εμείς, από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την εξέλιξη του έργου μας. Μαζί με τη θέλησή μας και την προσπάθειά μας ελπίζουμε να βρούμε υποστηρικτές.