Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2013 08:27

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: "Οι σπουδές μου είναι τα χρόνια που περνάν και ψήνομαι στην δουλειά"

Γράφτηκε από την

Είναι από τους τραγουδοποιούς που ξεχώρισαν από την πρώτη κιόλας δισκογραφική του εμφάνιση στην "Δεύτερη ακρόαση" για νέους δημιουργούς της εταιρείας "Μικρή άρκτος" του στιχουργού Παρασκευά Καρασούλου.

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, γράφει στίχους, μουσική και ερμηνεύει τα τραγούδια του με οδηγό την αγάπη του για τη μουσική και το ένστικτό τους, καθώς δεν έχει κάνει μουσικές σπουδές.

Εχει ήδη κυκλοφορήσει δύο προσωπικούς δίσκους που παίζονται αρκετά στα ραδιόφωνα, ετοιμάζει τον τρίτο σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και βέβαια κάνει πολλά live… όπως τη "Βαλίτσα" που τώρα ταξιδεύει μαζί της και μας μιλά γι’ αυτήν.

-Τι είναι η "Βαλίτσα"; Τι περιέχει ...και που πάει;

"Ελπίζω να πάει μακριά! Θα δείξει. Τώρα το τί έχει μέσα, θα πρέπει κανείς να έρθει να δει από κοντά. Σε γενικές γραμμές, είναι μια μουσική παράσταση “Μετά μικρής πρόζας”, όπως λέμε και περιέχει πολλά πράγματα. Αναμνήσεις, βιώματα, γειτονιές και σκέψεις. Περιέχει ολοκαίνουργια τραγούδια δικά μου, τραγούδια απ' την μέχρι τώρα πορεία μου στην δισκογραφία, από το 2004, περιέχει κείμενα που κατά κύριο λόγο έχει γράψει ο ηθοποιός που συμμετέχει και συμπράττει, Ελισσαίος Βλάχος. Ε, και φυσικά, τραγούδια άλλων που μ' αρέσουν πολύ και θέλω να τραγουδάω"

-Εχεις ήδη κυκλοφορήσει τον νέο δίσκο σου, το "Άβουλο θεριό". Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δουλειάς;

"Είναι ο δεύτερος κοινός δίσκος με την Μαρία Παπαγεωργίου, μετά το “όμορφοι και ηττημένοι” που κυκλοφόρησε το 2010. Η Μαρία είναι μια τραγουδίστρια με την οποία συνεργάζομαι έξι χρόνια τώρα και εκτιμώ πάρα πολύ τόσο για την ιδιαίτερη και γεμάτη ηχοχρώματα φωνή της, όσο και για την έντονη μουσικότητα που έχει γενικά (παίζει πολλά διαφορετικά όργανα επί σκηνής, έχει άποψη για τον ήχο της και φυσικά γράφει και δικά της κομμάτια που είναι εξαιρετικά). Ο Δίσκος θα έλεγα ότι είναι γραμμένος πάνω της, έχει αρκετές θηλυκές πτυχές, ανιχνεύει την σχέση των “δύο” αλλά προσπαθεί να δει και τους “δύο” σε σχέση με την κοινωνία γύρω τους. Μουσικά έχω κινηθεί σε κάπως πιο λυρικές μελωδίες, χωρίς να λείπουν οι ρυθμικές εξάρσεις."

- Ποιες διαφορές εντοπίζεις στον εαυτό σου, ως δημιουργό, από την πρώτη δισκογραφική σου δουλειά;

"Επειδή δεν έχω σπουδάσει μουσική, η εμπειρία είναι για μένα πολύ σημαντική. Οι σπουδές μου είναι τα χρόνια που περνάν και ψήνομαι στην δουλειά. Όσο περνάει ο καιρός καταλαβαίνω περισσότερο τις δυνατότητες μου και μπορώ πιο εύκολα να φανταστώ κάτι και να βρω τον τρόπο να το πραγματοποιήσω.  Πρακτικά θεωρώ ότι έχω αναπτύξει περισσότερο τις μελωδίες μου και την αντίληψή μου για την ενορχήστρωση. Βέβαια, θέλω να πιστεύω ότι ο δρόμος μπροστά είναι μεγάλος!"

-Είναι πιο ανοιχτός ο δρόμος για νέους καλλιτέχνες τώρα, με την πτώση της παντοδυναμίας των εταιρειών;

"Όλα είναι σχετικά! Υπάρχει η ελευθερία του Youtube, αλλά κι εκεί, αν έχεις κάποια εταιρία, ή μάνατζερ από πίσω είναι πιο αποτελεσματικό. Όσοι έχουν απομείνει από τους μεσάζοντες της μουσικής βιομηχανίας που κατέρρευσε, χρησιμοποιούν πολύ έντονα το διαδίκτυο και τις ζωντανές εμφανίσεις των καλλιτεχνών, οπότε κι εκεί έχει αρχίσει να δυσκολεύει το πράγμα. Πρέπει να πω βέβαια ότι πλέον πολλοί απ' αυτούς κάνουν σωστή και τίμια δουλειά. Μετρημένα κουκιά είναι πια, δεν μπορείς να κάνεις εύκολα κάτι άλλο. Πάντως το youtube απο μόνο του δεν φτάνει, εκτός  εάν είναι κάτι πάρα πολύ εντυπωσιακό και ευκολονόητο. Σε διαφορετική περίπτωση χρειάζεσαι κι εκεί το promotion!"

-Οι live παρουσιάσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες πόλεις, είναι δύσκολη υπόθεση για τους καλλιτέχνες που δεν είναι "μεγάλα" ονόματα;

"Έχει ανοίξει ο δρόμος και για τα μικρότερα ονόματα γιατί πλέον σε όλη την περιφέρεια υπάρχουν μικρά μαγαζάκια που διψάνε για νέα πράγματα. Αν έχεις διάθεση να το ψάξεις και να έρθεις σε επαφή με τους ιδιοκτήτες μπορείς σχετικά εύκολα να κλείσεις μια μικρή συναυλία με λίγα όργανα. Βέβαια, πρέπει να είσαι αποφασισμένος ότι μπορεί να κάνεις 1000 χιλιόμετρα πήγαινε έλα, να χάσεις 2 μέρες και να γυρίσεις με 60 ευρώ καθαρό κέρδος, αλλά πάντα ελπίζεις ότι αυτό θα σε βοηθήσει να φτιάξεις ένα κοινό. Είναι ένα είδος επένδυσης!"

- Οι συνεργασίες που ήδη έχεις προγραμματίσει για την επόμενη χρονική περίοδο ποιες είναι;

"Δισκογραφικά, πέρα από ένα καινούργιο υλικό δικό μου που ετοιμάζω και το παρουσιάζω και στις συναυλίες μου, υπάρχει κι ένας δίσκος στον οποίο έχω γράψει μουσική πάνω σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και δυο νέων ποιητών, του Χρήστου Μιχαήλ και του Σπύρου Αραβανή. Τα τραγούδια τα τραγουδάει εξ' ολοκλήρου η Ελισάβετ Καρατζόλη, μια τραγουδίστρια εξαιρετική και με μεγάλη εμπειρία. Είμαι πολύ περήφανος γι' αυτό το υλικό και ελπίζω να κυκλοφορήσει σύντομα."