Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 08:11

Γιόλα Αργυροπούλου, Γιώργος Κωνσταντινίδης και Ιωάννα Εμμανουήλ για το άλμπουμ «Σκύλος στο δρόμο»

Γράφτηκε από την
Γιόλα Αργυροπούλου, Γιώργος Κωνσταντινίδης και Ιωάννα Εμμανουήλ για το άλμπουμ «Σκύλος στο δρόμο»

 

* «Τα έσοδά του θα δοθούν σε φιλοζωικές»

Αληθινές ιστορίες αγάπης για τα άστεγα ζώα

 

Η νέα δισκογραφική κυκλοφορία με τίτλο "Σκύλος στο Δρόμο" περιλαμβάνει μια συλλογή από εννέα τραγούδια, με βασική ερμηνεύτρια την Ιωάννα Εμμανουήλ και συμμετοχή των καλλιτεχνών Γεράσιμου Ανδρεάτου, Ρεγγίνας-Ευαγγελίας Αποστολάκου και της Νεανικής Χορωδίας του Αθηναϊκού Ωδείου. Οι στίχοι είναι της Γιόλας Αργυροπούλου και η μουσική από τους Γιώργο Κωνσταντινίδη και Ιωάννα Εμμανουήλ. Το έργο κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρία «Reload» με σκοπό την υποστήριξη των άστεγων ζώων, προσφέροντας ένα μουσικό μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης για την ανάγκη προστασίας και φροντίδας τους. Οι ιστορίες που περιγράφονται στα τραγούδια αντιπροσωπεύουν τη σκληρή πραγματικότητα των άστεγων ζώων και αποτυπώνουν τις προσπάθειες για επιβίωση και αγάπη που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Η Γιόλα Αργυροπούλου, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης και η Ιωάννα Εμμανουήλ μιλούν στην "Ε" για αυτή τη νέα κυκλοφορία και για τα μελλοντικά τους σχέδια στον χώρο της μουσικής.

 

 

Συνέντευξη – παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το άλμπουμ "Σκύλος στο Δρόμο" και πώς αποφασίσατε να ενώσετε τις δημιουργικές σας δυνάμεις για αυτό το έργο;

Γιόλα: H τεράστια λύπη από τον αποχωρισμό της Γκούφη, που είχα υιοθετήσει από τον δρόμο με οδήγησε ασυναίσθητα να γράφω, σε χαρτάκια και χαρτοπετσέτες ανάλογα στιχάκια. Έτσι, όταν στον δικό μου το δρόμο βρέθηκαν η Ιωάννα και ο Γιώργος, κι αφού, ό,τι μας πονάει είθισται να το τραγουδάμε όλα ήταν… μονόδρομος.

Γιώργος: Μας έστειλε στίχους που ήταν γεμάτοι εικόνες. Καθίσαμε στο πιάνο και κλαίγαμε! Η Ιωάννα χρειάστηκε πολύ καιρό για να μην κλαίει την στιγμή της ερμηνείας της. Η ιδέα ήταν μπροστά μας και, φυσικά, είπαμε ναι.

Ιωάννα: Στην πραγματικότητα δεν χρειάστηκε να αποφασίσουμε ποτέ και τίποτα. Όλα ήρθαν μόνα τους από την στιγμή που γνωριστήκαμε.

 

Πώς αποφασίσατε ποιες ιστορίες θα περιληφθούν στο άλμπουμ και υπήρξαν κάποιες ιστορίες που ήταν δύσκολο να αποκλειστούν;

Γιόλα: Συμφωνήσαμε οι ιστορίες να αποτυπώνουν σφαιρικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα 3.000.000 αδέσποτα στο δρόμο αλλά και στα καταφύγια ενώ ο συνθέτης μας «απαίτησε» και λίγο χιούμορ και μας προέκυψε η «Βόλτα του σκύλου», ντουέτο του Γεράσιμου Ανδρεάτου με την Ιωάννα.

Ιωάννα: Μουσικά, υπάρχει πάντα η άχαρη επιλογή του αν μελοποιείται κάτι ή όχι. Την «Μάγκυ»  για παράδειγμα που δύσκολα μελοποιούταν αλλά δεν μπορούσαμε να την εξαιρέσουμε, της βάλαμε και λίγη πρόζα.

  

Μεταφράζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των αδέσποτων σκύλων σε μουσική και στίχους. Ποιες ήταν οι προκλήσεις αυτής της διαδικασίας;

Γιώργος: Στη μουσική, μας μαθαίνουν να «υπηρετούμε» τον στίχο, αφού μιλάμε για τραγούδια. Τον υπηρετούμε στο μέτρημα, στις αξίες και στο συναίσθημα. Η πρόκληση είναι κάθε φορά μία: να αποδοθεί στη μελωδία η αλήθεια του στίχου. Όσο για την μετάφραση, Γιόλα τι λες; 

Γιόλα: Αν σταθείτε στο βλέμμα ενός άστεγου ζώου και ενός άστεγου ανθρώπου, οι διαφορές καταργούνται. Έτσι η  μετάφραση γίνεται αυτόματα.

Ιωάννα: Για εμένα πρόκληση είναι σε τόσο θλιβερές ιστορίες να μην υπάρχει κλάψα. Κι όντως δεν υπάρχει. Καμία μοιρολατρία. Για αυτό και τα πιο στενάχωρα κομμάτια είναι ηλεκτρικές μπαλάντες. Ξυπνούν τη διάθεση για αντίδραση.

 

Στο άλμπουμ αναφέρεστε σε διάφορες καταστάσεις που βιώνουν οι αδέσποτοι σκύλοι. Ποιο τραγούδι θεωρείτε ότι αντικατοπτρίζει πιο έντονα την πραγματικότητα αυτών των ζώων;

Γιόλα: «Το Βαρελόσκυλο» αλλά και η «Μάγκυ» που είναι πραγματική ιστορία.

Γιώργος: «Το σκουλαρίκι της Μπαγιάν», επίσης πραγματική ιστορία….

Ιωάννα: Σε τίποτα δεν συμφωνούμε! Ο σκύλος στο δρόμο βέβαια! Που περιγράφει ακριβώς την πραγματικότητα ενός αδέσποτου.

 

Πώς απεικονίζετε μουσικά την αίσθηση της απόρριψης και της μοναξιάς που βιώνουν οι αδέσποτοι σκύλοι, όπως αναφέρετε στο άλμπουμ;

Γιώργος: Το σκέφτηκα πάρα πολλές φορές πώς μπορεί να φανεί η μοναξιά μέσα στη μουσική; Κοίταξα τον σκύλο μας και πήρα το μήνυμα. Κουνώντας την ουρά! Τα πλάσματα αυτά, μόλις νιώσουν λίγη αγάπη κουνάνε την ουρά. Έτσι σκέφτηκα πως ένας στίχος που καταλήγει σε ένα τραγικό περιστατικό, πρέπει να ξεκινάει με «χαμογελαστή» μουσική. Η «Μάγκυ», που αναφέρθηκε πιο πριν, ήταν κουτάβι. Έπαιζε! Κούναγε την ουρά της, μέχρι να την χτυπήσει η καρέκλα. Η επόμενη πρόκληση ήταν να φανεί και στην ερμηνεία, έτσι δεν είναι Ιωάννα;   

Ιωάννα: Στη μουσική, η πλειονότητα των στενάχωρων ιστοριών και των αρνητικών συναισθημάτων απεικονίζονται στις ελάσσονες τονικότητες που χρησιμοποιούμε στην σύνθεση. Στην ερμηνεία δεν χρειάστηκε να προσπαθήσω. Οποιοσδήποτε καταλάβαινε λίγο τον στίχο, θα έκλαιγε.

 

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τη διαδικασία δημιουργίας ενός τραγουδιού που αφορά ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα;

Γιόλα: Είναι φαντάζομαι όμοιο με το να γράφεις ένα σύνθημα στον τοίχο. Η οργή και ο πόνος για το άδικο, τσουνάμι μέσα σου, πλημμυρίζεις λέξεις και συναισθήματα.

Γιώργος: Συμφωνώ απόλυτα.

 

Μετά από αυτή τη δισκογραφική εμπειρία, έχετε σκέψεις για παρόμοια μουσικά έργα στο μέλλον που επικεντρώνονται σε κοινωνικά θέματα;

Γιόλα: Όσο τα κοινωνικά θέματα επιμένουν να είναι οι μέλισσες που βουίζουν γύρω μας θα μεταποιούμε τον θυμό σε τέχνη και συνεργασία. Η τέχνη και το  μαζί θα μας σώσουν.

Γιώργος: Αυτό το μαζί, θα ήθελα να σας το αναλύσω. Εμείς είμαστε μια ομάδα που με κόπο, έξοδα και αγωνία, μόνοι μας -το τονίζω αυτό- φτάσαμε να δημιουργήσουμε ένα cd, που τα έσοδά του θα δοθούν σε φιλοζωικές. Όταν το αποφασίσαμε δεν ξέραμε πόσος μακρύς ήταν ο δρόμος. Κάπως έτσι, δεν ξέρουμε και πού θα μας βγάλει. Ήδη έχουμε ετοιμάσει μια μουσική παράσταση που λέγεται «Σκύλος στο δρόμο». 

Ιωάννα: Υπάρχει τόσο μεγάλη «παραγωγή» στην μουσική που καλό είναι να «μιλάς» όταν έχεις κάτι να πεις. Όταν έχουμε λοιπόν κάτι καινούργιο να σας επικοινωνήσουμε, θα μιλήσουμε!

 

Στο τραγούδι "Το σκουλαρίκι της Μπαγιάν",  πώς προσεγγίσατε την ευαίσθητη ιστορία ενός σκύλου που υπήρξε κινούμενος στόχος βολής και ποιο μήνυμα επιθυμείτε να μεταφέρετε μέσω αυτού του τραγουδιού;

Γιόλα: Το μήνυμα είναι «Κάτω τα χέρια από τη ζωή»! Από κάθε ανυπεράσπιστη ζωή.

Ιωάννα: Το μήνυμα είναι ότι η Μπαγιάν ζει, είναι γερή και χαρούμενη στο σπίτι της Γιόλας. Σε όποια ψυχή μαθαίνουμε ότι κακοποιείται ή έχει περάσει δύσκολα, ας της προσφέρουμε αγάπη κι ένα σπίτι.

Γιώργος: Εγώ θα ήθελα να μεταφέρω το θετικό μέρος του τραγουδιού «Το σκουλαρίκι της Μπαγιάν». Θα σου θυμίζει ότι αν, άμα οι άνθρωποι αντέχαν να αγαπάνε, ο κόσμος θα ‘ταν όλο φως, φαΐ θα είχε κι ο φτωχός και τα σκυλιά του δρόμου σπίτια για να πάνε!» 

 

Η ομάδα εθελοντών "Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου" πώς επηρέασε τη δημιουργία του τραγουδιού και ποια είναι η σημασία του για το άλμπουμ;

Γιόλα: Δεν γνωριζόμαστε καν με τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου! Με εντυπωσιάζει η δουλειά τους και είναι άκρως αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας του εθελοντή. Από την άλλη, φαντάσματα θα ‘πρεπε να ‘ναι οι τύψεις που μας κυνηγούν για ό,τι παρανοϊκό συμβαίνει εκεί έξω.

Ιωάννα: Μπορούν να γίνουν θαύματα. Μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Όπως μπορούν τα φαντάσματα, μπορούμε όλοι.

Γιώργος: Εγώ θέλω να μοιραστώ μαζί σας την σκέψη της Ιωάννας, που έγραψε τη μουσική. Μου ζήτησε, ενορχηστρωτικά,  να είναι το τραγούδι «πανηγύρι». Μετά κατάλαβα πως έχει απόλυτο  δίκιο. Είναι η αίσθησή που σου δίνουν οι εθελοντές, γενικότερα. Βγαίνουν στο δρόμο και βοηθάνε, σώζουν με έναν «Διονυσιακό» ασταμάτητο ρυθμό σε όλες τις συνθήκες όπως ακριβώς και εκείνος που θέλει να διασκεδάσει – να σώσει την ψυχή του- σε μια γιορτή. 

 

Στο τραγούδι "Βόλτα του Σκύλου" πώς ενσωματώθηκε το χιουμοριστικό στοιχείο και με ποιο τρόπο αυτό εξισορροπεί τα πιο σοβαρά θέματα του άλμπουμ;

Ιωάννα: Χιουμοριστικό ακούγεται, δεν είναι! Το ποιος θα βγάλει τον σκύλο βόλτα είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και παίζει σε κάθε σπίτι που έχει σκύλο! Είναι η μόνη ιστορία που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ και μιλάει για το μετά της υιοθεσίας.

Γιόλα: Μέσα από το χιουμοριστικό καυτηριάζεται και η… χαλαρή υπευθυνότητα κάποιων που υιοθετούν, άρα είναι εξίσου σοβαρό, δοσμένο με έναν πιο ανάλαφρο τρόπο.

Γιώργος: Και απόλυτα υπαρκτό θέμα! Ποια οικογένεια, που έχει υιοθετήσει σκύλο, δεν έχει μαλώσει για το ποιος θα τον βγάλει βόλτα; Και η απάντηση είναι η ποιο γνωστή ατάκα: Πάλι εγώ;      

 

Σε ποιον βαθμό ο στίχος «Καλύτερα αδέσποτος στο δρόμο, παρά να ‘μαι σε σκάρτη αγκαλιά» αποτελεί μια εικονογράφηση της αντίθεσης μεταξύ της επιθυμίας για ανεξαρτησία και της ανάγκης για ασφάλεια και προστασία;

Γιώργος: Εγώ φοβάμαι τη μοναξιά, το ξέρουν όλοι γύρω μου αυτό. Γι’ αυτό κατάλαβα, πολύ αργά στη ζωή μου, τι ζητάνε κι αυτά τα αδέσποτα. Αγάπη, παρέα και ενδιαφέρον. Ακριβώς ότι κι εγώ.

Γιόλα: Η ανάγκη για ασφάλεια και σιγουριά έχει το γνωστό κόστος της δέσμευσης, που αλλάζει από σχέση σε σχέση. Η ελευθερία από την άλλη έχει ένα «αιμάτινο» αντίτιμο. Καθείς επιλέγει ανάλογα με τον χαρακτήρα του και τις συνθήκες.

Ιωάννα: Στα δικά μου αυτιά, αυτό το τραγούδι θίγει με τον τρόπο του τις αγκαλιές με λάθος κίνητρα. Αν είναι να τον ξαναπαρατήσεις, άφησε τον για πάντα αδέσποτο.

 

Τι ελπίζετε για την απήχηση του άλμπουμ στο κοινό και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στον χώρο της μουσικής;

Γιόλα: Στόχος είναι η αφύπνιση των πολλών. Και προσωπικός μου στόχος στη μουσική,  -που μετά από 30 χρόνια παραγκώνισε τη δημοσιογραφία- είναι αυτή, να συνδυάζεται πάντα με μια ιδέα ή ένα όραμα ζωής.

Γιώργος: Εγώ από το άλμπουμ ελπίζω να φτάσει η λέξη κλειδί σε πολλά αυτιά και δεν είναι άλλη από το «ενδιαφέρον». Μουσικά σχεδιάζω να είμαι δημιουργικός και εν «κινήση» για να μην… «χορταριάσω»! 

Ιωάννα: Όχι για το άλμπουμ… Για το μήνυμα του. Να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να τραγουδήσει και να καταλάβει κάθε νέος άνθρωπος ότι, σκύλο στον δρόμο, όλοι έχουμε έναν….ας ονειρευτούμε έναν κόσμο χωρίς!

 

 

Γεράσιμος Ανδρεάτος - Ιωάννα Εμμανουήλ

 

«ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ»

Οι ιστορίες των εννέα τραγουδιών που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες είναι ιστορίες καθημερινής επιβίωσης και αναφέρονται σε τετράποδους φίλους, που, αν λίγο τις προσέξουμε, θα διαπιστώσουμε πως ελάχιστα διαφέρουν από ιστορίες αστέγων ανθρώπων, που είτε τις έχουν διηγηθεί, όταν άλλαξε η ζωή τους, είτε δεν πρόλαβαν και τις πήρε ο δρόμος… Όλοι ανεξαιρέτως, άλλωστε, έχουμε κάποιες στιγμές απορριφθεί, αδικηθεί, προδοθεί νιώθοντας με έναν τρόπο, ένας «Σκύλος στο Δρόμο», όπως είναι ο τίτλος του τραγουδιού που έδωσε το όνομα του σε αυτή τη δισκογραφική δουλειά.

Εδώ, ξεχωρίζουν, «Τα Βήματα», που είναι και το πρώτο τραγούδι που ηχογραφήθηκε, η αναμονή ενός σκύλου στο καταφύγιο που μόνο αίσιο τέλος δεν είχε, «Το σκουλαρίκι της Μπαγιάν», η ιστορία ενός σκύλου, που πριν υιοθετηθεί αποτελούσε κινούμενο στόχο βολής για κάποιες παρέες, «Τα Φαντάσματα», εμπνευσμένο από την ομάδα εθελοντών, «Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου» αλλά και «Ο Αδέσποτος» που ερμηνεύει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, καταλήγοντας, πως «καλύτερα αδέσποτος στο δρόμο, παρά να ‘μαι σε σκάρτη αγκαλιά» καθώς και η χιουμοριστική «Βόλτα του Σκύλου» με την Ιωάννα Εμμανουήλ και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, πολυάσχολο ζευγάρι, να μαλώνει και να διαφωνεί για το ποιος απ’ τους δύο θα βγάλει αυτή τη φορά βόλτα το σκύλο.

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Γιώργο Κωνσταντινίδη και η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο Subway Studio από τον Βαγγέλη Σαπουνά. Κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία “Reload” σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

 

 


NEWSLETTER