Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 09:05

Κατασκευάζοντας άρματα 20 χρόνια για το Καρναβάλι της Μεσσήνης - Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Θωμάς Αλοιμένος στην "Ε"

Κατασκευάζοντας άρματα 20 χρόνια για το Καρναβάλι της Μεσσήνης - Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Θωμάς Αλοιμένος στην "Ε"

 

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες των κατασκευών και των αρμάτων ενόψει του 164ου «Νησιώτικου» Καρναβαλιού.

Το καρναβάλι της Μεσσήνης με αναφορές σε αυτό από το 1860, αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα και πιο ιστορικά ολόκληρης της χώρας, ξεχωρίζοντας κάθε χρόνο για τις ευφάνταστες και εντυπωσιακές δημιουργίες που προκύπτουν μέσα από το Εργαστήρι καρναβαλικών αρμάτων του Δήμου Μεσσήνης. Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου και κατασκευαστής τα τελευταία 20 χρόνια των καρναβαλικών αρμάτων Θωμάς Αλοιμένος μίλησε μεταξύ άλλων στην “Ε” για τη συγκεκριμένη τέχνη, για τη διαδικασία που ακολουθείται κάθε χρόνο, για τις νέες κατασκευές που αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους, αλλά και για τον κύριο σκοπό των αρμάτων, τη σάτιρα, η οποία παραδοσιακά κινείται στα “μονοπάτια” της πρωτοτυπίας αλλά και της έμπνευσης, βασικό προαπαιτούμενο για την εν λόγω διαδικασία.

 

ΝΕΑ ΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

«Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το 40% των αρμάτων, έχοντας ξεκινήσει τις εργασίες από τις αρχές του έτους. Στόχος μας είναι το πλάνο μας να υλοποιηθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου και τα άρματα να είναι έτοιμα για την παρέλαση της Καθαράς Δευτέρας» ανέφερε αρχικά ο κ. Αλοιμένος, εκτιμώντας πως τα άρματα θα είναι πάνω από δέκα. «Εχοντας μια πολύ καλή συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μπεσσή αλλά και με τη Δημοτική Αρχή γενικότερα, θα έχουμε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου νέα άρματα, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην επικαιρότητα και στα προβλήματα των Ελλήνων που συνδέονται με αυτή. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το Καρναβάλι της Μεσσήνης συνδέεται με τη σάτιρα, είτε αυτή είναι πολιτική είτε κοινωνική» σημείωσε, τονίζοντας πως οι δράσεις και τα events κατά τη διάρκεια των αποκριών είναι μια καλή αφορμή ώστε ο κόσμος να χαρεί και να ξεφύγει έστω και λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας. «Η επικαιρότητα είναι ένα δύσκολο κομμάτι ώστε να το διαχειριστεί κανείς μέσω της σάτιρας, σκεπτόμενοι πώς θα αντιληφθεί και θα αντιδράσει ότι δει ο κόσμος. Σε κάθε περίπτωση, κάθε χρόνο έχουμε όλη την καλή διάθεση να εστιάζουμε σε διάφορα θέματα, κάτι που πράξαμε και φέτος. Ετσι, αναμένεται να παρελάσουν μεταξύ άλλων άρματα σχετικά με την οικονομία και την γραφειοκρατία, ενώ μετά από αρκετά χρόνια, την εμφάνισή του θα κάνει νέος βασιλιάς καρνάβαλος ως άρμα». Κληθείς να θυμηθεί την κατασκευή που ήταν πιο δύσκολη ως προς την υλοποίησή της, διευκρίνισε πως ήταν ένας τεράστιος δράκος που δημιουργήθηκε το 2010, σατιρίζοντας τον τότε νομάρχη Μεσσηνίας, Δημήτρη Δράκο. «Το άρμα αυτό ήταν κινούμενο και έβγαζε φωτιές, οπότε απαιτήθηκε ιδιαίτερος χρόνος για να γίνει πράξη» εξήγησε.

ΜΙΑ ΤΕΧΝΗ ΧΩΡΙΣ «ΤΑΒΑΝΙ»

Σχετικά με το αν χρειάζεται συγκεκριμένος χρόνος ώστε κάποιος να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο και να μπορεί να δημιουργήσει κάποιο άρμα ή κατασκευή, ο κ. Αλοιμένος έφερε ως παράδειγμα τον ίδιο, λέγοντας πως παρότι ασχολείται 20 χρόνια με το αντικείμενο, ακόμα όπως είπε μαθαίνει. «Θεωρώ πως στο σκέλος αυτό δεν υπάρχουν οδηγίες τις οποίες μπορεί να διδαχτεί κάποιος πριν ασχοληθεί με την τέχνη αυτή. Όλα μαθαίνονται στην πράξη, με στόχο χρόνο με το χρόνο να προκύπτουν όλο και καλύτερες κατασκευές» συμπλήρωσε. Ο ίδιος μάλιστα, έκανε κάλεσμα σε όποιον το επιθυμεί να έρθει και να δει από κοντά τις κατασκευές στο χώρο του εργαστηρίου στις παλιές αποθήκες του «ΑΣΟ», ανταλλάσσοντας απόψεις γύρω από τη θεματολογία και για οτιδήποτε άλλο. Σχετικά με το προσωπικό που απαριθμεί το εργαστήριο, ο Θωμάς Αλοιμένος υπογράμμισε πως εργάζονται τρία άτομα, με τον αριθμό να αναμένεται να μεγαλώσει, κατόπιν αιτήματος που έχει γίνει στο Δήμο. «Στο ίδιο κλίμα, χρειαζόμαστε εθελοντές, ούτως ώστε το καρναβάλι να έχει μέλλον και να μην σβήσει. Θα πρέπει έτσι κάποιοι να μάθουν την τεχνική αυτή, βοηθώντας παράλληλα, με σκοπό ο θεσμός να παραμείνει ζωντανός» πρόσθεσε. Για το αν οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες έχουν δυσκολέψει τη δημιουργία των κατασκευών τα τελευταία χρόνια, ανέφερε πως δεν έχει προκύψει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, με το Δήμο να στηρίζει τη διαδικασία οικονομικά, επενδύοντας στο κομμάτι αυτό του πολιτισμού. «Χρώματα, φελιζόλ, πολυεστέρες, σίδερα, ξύλα και ό,τι άλλο χρειάζεται η διαδικασία αυτή είναι υλικά τα οποία απαιτούνται για τη κατασκευή των αρμάτων» υπογράμμισε, διευκρινίζοντας πως κάποια από τα άρματα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της επικαιρότητας χρόνο με το χρόνο, ώστε να μην πηγαίνει χαμένος ο κύριος κορμός και κατά συνέπεια τα υλικά.

 

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Μιλώντας για το Καρναβάλι της Μεσσήνης, ο Θωμάς Αλοιμένος στάθηκε στην παράδοση καθώς όπως είπε διδάσκει και ιστορία, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα από τα παλιά έθιμα της Μεσσήνης, την αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά. «Ενας επισκέπτης όταν θα έρθει τις μέρες της Αποκριάς στην περιοχή μας θα φύγει “γεμάτος” από πληροφορίες μέσα από όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται, χώρια από τα όσα θα μπορεί να παρακολουθήσει κατά τη διάρκεια της καρναβαλικής παρέλασης» παρατήρησε, υπενθυμίζοντας την ιδιαιτερότητα της Μεσσήνης να διοργανώνει την παρέλασή της την Καθαρά Δευτέρα εν αντιθέσει με την υπόλοιπη χώρα όπου πραγματοποιούνται οι καρναβαλικές δράσεις το Σαββατοκύριακο των αποκριών, κάνοντας το Νησιώτικο Καρναβάλι ακόμα πιο ξεχωριστό.

 

ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ ΤΟ «ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΜΠΕΚΡΗ»

Το «άρμα του Μπεκρή» το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης (7 Μαρτίου) στους δρόμους της Μεσσήνης, αναμένεται παραδοσιακά να σηματοδοτήσει την έναρξη του 164ου Νησιώτικου Καρναβαλιού. «Ως καρναβαλικό εργαστήρι θα δώσουμε το “παρών” εκείνη τη μέρα πάνω στο άρμα, μοιράζοντας σουβλάκια και κρασί σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο κ. Αλοιμένος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επιτυχία και του φετινού καρναβαλιού και για τον κόσμο που θα δώσει το “παρών”. «Βλέποντας την προσέλευση τόσο ντόπιων, όσο και επισκεπτών, παίρνουμε ώθηση ούτως ώστε κάθε χρόνο να δημιουργούμε καλύτερες κατασκευές για να τους ικανοποιήσουμε» κατέληξε.