Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024 09:03

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην “Ε”: “Η Νέα Αριστερά μπορεί να γίνει καταλύτης στο πολιτικό σύστημα”

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην “Ε”:  “Η Νέα Αριστερά μπορεί να γίνει καταλύτης στο πολιτικό σύστημα”

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη

“Η Νέα Αριστερά μπορεί να γίνει καταλύτης στο πολιτικό σύστημα, να προκαλέσει εξελίξεις και να δώσει φωνή σε ανθρώπους που παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο -και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ- απογοητεύονται και αποστρατεύονται”, τονίζει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος σε συνέντευξή του στην “Ε”.

Ο Γ. Σακελλαρίδης που τη Δευτέρα θα βρεθεί στην Καλαμάτα και θα μιλήσει σε εκδήλωση του κόμματος στο “Rex”, στις 7.30 το βράδυ, εκτιμά ότι “για τη Νέα Αριστερά η «επιστροφή της πολιτικής» με όρους χρησιμότητας για την κοινωνία είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την συμμετοχή των πολιτών”.

Επισημαίνει πως “η ανάπτυξη κοινωνικών συνεργασιών είναι απαραίτητη για να αναχαιτιστεί η αυταρχική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη” και παρουσιάζει τις απόψεις της Νέας Αριστεράς για το χτύπημα της ακρίβειας.

 

1) Κύριε Σακελλαρίδη, γιατί τώρα, μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, η επιστροφή σας στην ενεργό πολιτική;

“Όλα αυτά τα χρόνια απείχα μεν από την ενεργό πολιτική, από την άλλη παρέμενα ενεργός με διαφορετικούς τρόπους. Για να σας είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι όλη αυτή η απόσταση με βοήθησε να μπορώ να κρίνω καλύτερα, να πολιτικοποιηθώ περισσότερο και κυρίως να καταλάβω και μέσα μου τί είναι αυτό που δεν μου άρεσε στην ενεργό πολιτική και με απέτρεπε από το να γυρίσω. Στην πρώτη μου κοινή δήλωση με τον Αλέξη Χαρίτση υποστήριξα ότι «γυρίζω στο πολιτικό μου σπίτι». Και έτσι ακριβώς ένιωσα. Γιατί τα «πολιτικά σπίτια» είναι κάτι παραπάνω από το όνομα ενός κόμματος, οι σημαίες και τα κτήρια. Είναι οι πολιτικές ιδέες, οι άνθρωποι που συμπορεύεσαι και ένα κοινό όραμα.

Με τη Νέα Αριστερά ένιωσα -και νιώθω σήμερα ακόμα πιο πολύ- ότι υπάρχει ένας πολιτικός χώρος που θα μπορούσα να είμαι χρήσιμος στην πολιτική. Να συμβάλω στην παραγωγή ιδεών, προτάσεων πολιτικής και να το υποστηρίξουμε συλλογικά με ένα νέο ύφος και ήθος, διαφορετικό από αυτό που προϋπήρχε.

Στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσα να το νιώσω αυτό. Μπορεί να στήριξα κριτικά στις εκλογές του καλοκαιριού, όμως δεν θα μπορούσα να ενταχθώ οργανωτικά, γιατί δεν ένιωθα ότι θα μπορούσα να είμαι χρήσιμος στις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί”.

 

2) Τι έχετε να πείτε, πως θα πείσει η Νέα Αριστερά αυτούς που την επικρίνουν για τη διάσπαση της Αριστεράς, που αδιαφορούν για την πολιτική, ιδιαίτερα τους νέους, τους απογοητευμένους από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκείνους που υποστηρίζουν ότι “όλοι είναι ίδιοι”;

“Στη Νέα Αριστερά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κοινωνία δεν μας χρωστάει τίποτα. Εμείς χρωστάμε στους πολίτες να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε διέξοδο, να τους εμπνεύσουμε και να τους κινητοποιήσουμε. Να τους δώσουμε λόγο να υψώσουν τον πήχη των προσδοκιών τους από την πολιτική, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης έχει κατορθώσει να χαμηλώσει αισθητά.

Ζούμε το εξής παράδοξο. Σε όλες στις δημοσκοπήσεις παρατηρούμε ότι η κοινωνική δυσφορία αυξάνεται για τα ζητήματα της ακρίβειας, της δημόσιας υγείας και παιδείας, της δημοκρατίας και της εγκληματικότητας και την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να είναι πολιτικά κυρίαρχος. Η αντιπολίτευση έχει απαξιωθεί με δική της ευθύνη. Εύλογα αναρωτιέστε «σε μία τέτοια συνθήκη μία επιπλέον διάσπαση τί επιπλέον θα προσφέρει;». Προσωπικά, πιστεύω ότι η κίνηση που έγινε από τους ανθρώπους που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγους μήνες είναι προωθητική, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ -δυστυχώς- έχει μετατραπεί σε μία «μαύρη τρύπα» που δεν επιτρέπει να παραχθεί πολιτική, παρά μόνο παραπολιτική και τοξικότητα, ενώ πολιτικά έχει μετατοπιστεί σημαντικά με τη νέα ηγεσία. Η Νέα Αριστερά μπορεί να γίνει καταλύτης στο πολιτικό σύστημα, να προκαλέσει εξελίξεις και να δώσει φωνή σε ανθρώπους που παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο -και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ- απογοητεύονται και αποστρατεύονται”.

 

3) Ποιες είναι οι προσδοκίες, ο στόχος της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές; Δεν σας ανησυχούν τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων;

“Ειλικρινά νιώθω αισιόδοξος για την πρώτη εκλογική καταγραφή της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού. Τα ποσοστά είναι όντως χαμηλά σήμερα, αλλά η Νέα Αριστερά είναι μία νέα πολιτική δύναμη με μεγάλες δυνατότητες και αξιόλογα στελέχη. Στο χέρι μας είναι να πείσουμε την κοινωνία.

Και μου δίνεται εδώ η ευκαιρία απαντήσω στο προηγούμενο ερώτημά σας που άφησα αναπάντητο. Ναι, η Νέα Αριστερά είναι το κόμμα που μπορεί να δώσει φωνή σε όσους και όσες αδιαφορούν για την πολιτική, έχουν απογοητευτεί από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία. Συγκροτώντας μία νέα πολιτική ταυτότητα που συνδυάζει την ριζοσπαστικότητα και τον ρεαλισμό με ένα νέο πολιτικό ύφος και ήθος θέλουμε να αποτελέσουμε την πύλη εισόδου των πολιτών ξανά στην πολιτική. Το σύνθημα στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήταν «Η πολιτική επιστρέφει. Για τη ζωή που μας αξίζει».

Για τη Νέα Αριστερά η «επιστροφή της πολιτικής» με όρους χρησιμότητας για την κοινωνία είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την συμμετοχή των πολιτών. Ο λόγος που η αντιπολίτευση σήμερα είναι απαξιωμένη και τα ποσοστά της τόσο χαμηλά είναι ότι δεν έχει καταφέρει να πείσει την κοινωνία ότι έχει πολιτική πρόταση που να απαντάει στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Και ταυτόχρονα ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αντιπολίτευση είναι σαν παίζεται ένα «παιχνίδι ρόλων» ικανό να για να παράγει ατάκες για τα κοινωνικά δίκτυα, ανίκανο όμως για να πείσει απέναντι στην κυβέρνηση”.

 

4) Ποια είναι η άποψή σας για το “Μέτωπο Δημοκρατίας”, την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων Αριστεράς - Κεντροαριστεράς, για να χτυπηθεί η παντοδυναμία Μητσοτάκη και να δημιουργηθεί προοπτική νίκης; Είναι εφικτή μια τέτοια συνεργασία;

“Μία τέτοια συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο προϋποθέτει να υπάρξουν συνεργασίες και μέτωπα σε κοινωνικό επίπεδο ανάμεσα στα κόμματα που περιγράφετε στην ερώτησή σας. Για τη Νέα Αριστερά, η ανάπτυξη κοινωνικών συνεργασιών είναι απαραίτητη για να αναχαιτιστεί η αυταρχική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Ενόψει της ψήφισης του αντισυνταγματικού νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Ο λόγος ήταν ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από το 1975 μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, το κάλεσμα απορρίφθηκε με ανόητες δικαιολογίες από κάποιους ή δεν απαντήθηκε καν. Εμείς θα συνεχίσουμε να καλούμε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις μέσα στην Βουλή για να συγκροτήσουμε μέτωπο υπεράσπισης των δημόσιων πανεπιστημίων, για να μην ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα και την μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας πρέπει να διαμορφωθεί και ένα πολιτικό μέτωπο για ένα καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο, απέναντι στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη”.

 

5) Η ακρίβεια πλήττει τα νοικοκυριά, ο μισθός των εργαζομένων δεν φθάνει για όλο τον μήνα. Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Η Νέα Αριστερά έχει πρόγραμμα, προτάσεις εφικτές και όχι ψεύτικες υποσχέσεις, για να αλλάξει η κατάσταση;

“Πρώτα από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η κρίση του κόστους ζωής που βιώνουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, δεν είναι μία εισαγόμενη κρίση. Προφανώς, υπάρχει αύξηση πληθωρισμού παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, στην Ελλάδα δεν υπάρχει απολύτως κανένας αντικειμενικός λόγος να είμαστε πρωταθλητές στις κατηγορίες του πληθωρισμού που αφορούν τις σημαντικότερες δαπάνες του καλαθιού των νοικοκυριών. Είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη αυτή η κατάσταση.

Η Νέα Αριστερά προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν την αισχροκέρδεια στα σούπερ-μάρκετ. Καθαρές τιμές σε όλες τις συναλλαγές χωρίς πιστωτικά τιμολόγια, επιβολή κανόνων στις προωθητικές ενέργειες για να περιοριστεί το λεγόμενο confusion pricing, συστηματική παρακολούθηση και ανάλυση των τιμών, ώστε να προσδιορίζονται οι κλάδοι στους οποίους παρουσιάζεται «πληθωρισμός απληστίας» και ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού συγκράτησης τιμών, δηλαδή, την επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης των προϊόντων με διάρκεια 12 μηνών με βάση το μέσο κόστος πώλησης τους στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες με τις χαμηλότερες τιμές. Επίσης, ο ΦΠΑ στα ειδή πρώτης ανάγκης να γίνει ίσος με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να αυξηθεί η πραγματική αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Δεν αρκεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά πρέπει να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε αυτές οι αυξήσεις να περάσουν σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Παράλληλα, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους, ώστε οι πολίτες να μην χρειάζεται για παράδειγμα να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για τις υπηρεσίες υγείας ή την προσχολική φροντίδα των παιδιών. Για όλα αυτά όμως χρειάζεται πολιτική βούληση”.