Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024 07:56

Πρεμιέρα για τις «Φόνισσες της Παπαδιαμάντη» στην Κυπαρισσία - Η Μαρία Καπίρη στο ρόλο της Γκουλιώς

Πρεμιέρα για τις «Φόνισσες της Παπαδιαμάντη» στην Κυπαρισσία - Η Μαρία Καπίρη στο ρόλο της Γκουλιώς

 

Συνέντευξη-Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, η Μαρία Καπίρη φέρει μια πλούσια καταγωγή που αγκαλιάζει τόσο τη στεριά όσο και τη θάλασσα, με ρίζες από τη Νάξο και την Πελοπόννησο. Η εμπλοκή της με τον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό κόσμο της Κυπαρισσίας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023, όταν ανέλαβε την παρουσίαση του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης "Kyparissia Sunshine International Folklore Festival". Το φεστιβάλ, υπό την αιγίδα του CIOFF® και επίσημου εταίρου της UNESCO, αποτελεί ένα σημείο συνάντησης πολιτισμών και τεχνών, ενισχύοντας τους δεσμούς ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ λαών διαφορετικής προέλευσης.

Εκτός από τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ, η Καπίρη είναι μέλος της θεατρικής ομάδας του συλλόγου Μ.Ε.Σ.Κ., «Κλαυσίγελος», ενώ ανέλαβε ρόλο στην παράσταση "Οι Φόνισσες της Παπαδιαμάντη", σκηνοθετημένη από τον Κώστα Λαού.

Για όσους δεν γνωρίζουν αξίζει να αναφερθεί πώς ο Μορφωτικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας ιδρύθηκε το 1979 στην Κυπαρισσία και έχει πολυσχιδείς δράσεις, που άπτονται του χώρου του πολιτισμού και της παράδοσης, όσο και των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων. «Η υπεύθυνη εκ μέρους του συλλόγου και μέλος της θεατρικής ομάδας, η αγαπημένη Χριστίνα Σαρδέλη, αποτελεί το στήριγμά μας στο θεατρικό στερέωμα», αναφέρει η Καπίρη με αφορμή την πρεμιέρα.

Στην παράσταση, υποδύεται τη Γκουλιώ Παπαδιαμάντη, μια χαρακτηριστική εκκεντρική ψυχολόγο, η οποία μέσα από τον ρόλο της στην ιστορία μας μεταφέρει σε μια άχρονη εποχή, συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν μέσα από τις δικές της εμπειρίες και αναμνήσεις. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που μιλάει για την αυτοδικία, την άμυνα προς την κακοποίηση και την ευαισθησία απέναντι στο γυναικείο φύλο, θέματα που παραμένουν επίκαιρα και σημαντικά. "Οι Φόνισσες της Παπαδιαμάντη", ανεβαίνουν αύριο Κυριακή  στις 8:30 μ.μ. στην αίθουσα "Αλέκος Παπαδόπουλος" στην Κυπαρισσία, με προγραμματισμένες παραστάσεις μέχρι τις αρχές Απριλίου, καθιστώντας απαραίτητη την κράτηση θέσεων για όσους επιθυμούν να την απολαύσουν. 

✍️ Κερδίστε προσκλήσεις για την κωμωδία «Οι φόνισσες της Παπαδιαμάντη»

 

Από πολύ μικρή ηλικία, η ηθοποιός βρέθηκε να εξερευνά τον μαγικό κόσμο της τέχνης μέσα από σημαντικά εργαστήρια όπως το "Πεδίον Δράσης" της Μαντώς Κουρετζή και τις "Μορφές Έκφρασης" του Θωμά Κινδύνη. Η προσωπική της ανάπτυξη συνεχίστηκε μέσα από το εργαστήριο "Βιωματικής Μουσικής Κίνησης και Λόγου" της Μαρίζας Κωχ, όπου αποφάσισε να ασχοληθεί με την παιδαγωγική της τέχνης του θεάτρου.

Η σπουδαστική της πορεία στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κορυφώθηκε με την απόκτηση πτυχίου και μεταπτυχιακού διπλώματος με άριστες βαθμολογίες, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή της στην τέχνη του θεάτρου. Η Καπίρη έχει συνεργαστεί με τη Μαρίζα Κωχ και τους συνεργάτες της στο εργαστήριο "Βιωματικής Μουσικής Κίνησης και Λόγου" από το 2015 έως σήμερα, αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία και διδάγματα που εφαρμόζει στην πράξη.

Η εμπειρία της ως εκπαιδευτικός θεατρολόγος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την έχει κάνει ένθερμη υποστηρίκτρια της βιωματικής μάθησης και της θεατρικής αγωγής ως μέσου για την καλλιέργεια της σκέψης και της φαντασίας των παιδιών.

Χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση για τα θετικά της συμμετοχής των παιδιών στο μάθημα της θεατρικής αγωγής, η Μαρία Καπίρη αναφέρει: «Τα τελευταία χρόνια, το μάθημα έχει αφαιρεθεί από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου και θεωρώ πως πρέπει να επιστρέψει άμεσα, καθώς τα παιδιά έχουν ανάγκη να εκφραστούν μέσω της θεατρικής τέχνης, να συζητήσουν για όσα τα προβληματίζουν, να υποδυθούν, να σχεδιάσουν, να τραγουδήσουν και να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο μέσω της τέχνης του θεάτρου».

 

Στο έργο παίζουν οι: Ελισάβετ Αγγελινά, Αναστασία Αντωνοπούλου, Μάρα Ζαχαροπούλου, Αντρέα-Μαρία Καπίρη, Θοδωρής Μαρκόπουλος, Παναγιώτα Πλέτσα, Κατερίνα Σαμπαζιώτη, Χριστίνα Σαρδέλη, Γιάννης Σταθόπουλος, Έλενα Φοίφα.

Πού: Αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος, Κυπαρισσία, στις 8.30 μ.μ.

Πότε: Κυριακή 24 Μαρτίου, Δευτέρα 25 Μαρτίου, Παρασκευή 29/3, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου. Δευτέρα 1 Απριλίου και  Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου.