Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024 09:15

Η Φωτεινή Κοτσογλανίδη στην "Ε": 15 χρόνια Εστία Πολιτισμού Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Μεσσηνίας

Η Φωτεινή Κοτσογλανίδη στην "Ε": 15 χρόνια Εστία Πολιτισμού Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Μεσσηνίας

 

Φάρο πολιτισμού αποτελεί την τελευταία 15ετία για την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή η Εστία Πολιτισμού Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Μεσσηνίας.

Οντας ο πρώτος σύλλογος που δημιουργήθηκε στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα με βάση και θεματική του στόχευση τη Μ. Ασία, η παρουσία του από το 2009 μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να αφήσει τη δική του υπογραφή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, μέσα από ξεχωριστές πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και συνεργασίες.

Στο πλαίσιο αυτό και της εξέλιξης του, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φωτεινή Κοτσογλανίδη, παρουσίασε πρόσφατα στον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο μαζί με μέλη του νέου Δ.Σ. τους στόχους που έχουν τεθεί, ενημερώνοντάς τον παράλληλα για τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν εντός τους έτους. Με καταγωγή από το Τσανάκκαλε, η κα Κοτσογλανίδη ανέφερε μιλώντας στην “Ε” πως μέχρι και το έτος ίδρυσης του Συλλόγου δεν ακουγόταν σχεδόν τίποτα για τη Μ. Ασία, λες και δεν υπήρξε, όπως χαρακτηριστικά είπε. «Το γεγονός αυτό μου έκανε εντύπωση, δεδομένου πως σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν τόσοι σχετικοί σύλλογοι.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η υλοποίηση της Εστίας Πολιτισμού Μικρασιατών και Ποντίων, έχοντας μια σημαντική πορεία μέχρι τώρα» σημείωσε, τονίζοντας πως η αρχή έγινε με 30 άτομα, κατά κύριο λόγο από την Μαρίνα, περιοχή που έχουν τα πατρογονικά τους οι Μικρασιάτες της πόλης, φτάνοντας σήμερα τα 600 επίσημα εγγεγραμμένα άτομα. «Ο κόσμος του συλλόγου πλέον δεν αποτελείται μόνο από Μικρασιάτες αλλά και από ανθρώπους που αγαπούν τα μέρη αυτά. Ετσι, ο αριθμός ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς σταματήσαμε από ένα σημείο και μετά να κάνουμε εγγραφές,  λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος» εξήγησε, δηλώνοντας χαρούμενη για το γεγονός πως στη συνέχεια δημιουργήθηκαν και άλλοι σύλλογοι για τη Μικρά Ασία στην Καλαμάτα.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΟΡΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ

Η Εστία Πολιτισμού Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Μεσσηνίας έχει εφαρμόσει από το ξεκίνημά της ένα πλάνο συνεργασιών, δίχως να επιθυμεί τη δημιουργία ενός κλειστού club, ακολουθώντας τη φιλοσοφία πως οι συνεργασίες δημιουργούν φιλίες. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία με δύο χορευτικά της Καλαμάτας, τον “Λεύκιππο” και το “Εν χορώ”, μέσω της οποίας προέκυψε η εκμάθηση Μικρασιάτικων χωρών προς αυτά μέσω των γνώσεων της Εστίας.

«Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, ήταν σιγά-σιγά τα περισσότερα χορευτικά της περιοχής να εντάξουν στο πρόγραμμά τους τους συγκεκριμένους χορούς» παρατήρησε η κα Κοτσογλανίδη, πληροφορώντας πως πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα θεατρικό τμήμα, το οποίο ετοιμάζει την πρώτη του παράσταση με σκηνοθέτη το Γιάννη Δρίτσα. «Από πλευράς χορωδιών, κινούμαστε και σε αυτή την περίπτωση στο κομμάτι των συνεργασιών, έχοντας επαφή με την “Αρμονία” και την “Allegri”» σημείωσε, κάνοντας λόγο για ένα σύνολο-κόμβο του πολιτισμού. Σχετικά με τη στέγη του Συλλόγου, η Φωτεινή Κοτσογλανίδη ενημέρωσε πως κατόπιν της συνάντησης με το Δήμαρχο Καλαμάτας, ο ίδιος δεσμεύτηκε να δοθεί σύντομα κάποιος δημοτικός χώρος στο σύλλογο, προκειμένου να στεγαστεί. Ως προς τις δράσεις του συλλόγου, η κα Κοτσογλανίδη είπε πως προετοιμάζεται μια εκδήλωση στα τέλη Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο της Μικρής Μαντίνειας.

Η εκδήλωση θα αφορά ένα αφιέρωμα στο αρχοντορεμπέτικο του Μιχάλη Σουγιούλ και θα υλοποιηθεί σε συνεργία με τον Χορευτικό Όμιλο “Λεύκιππος” και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαντινέων.

Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ

Σημείο αναφοράς στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αναλήψεως, αποτελεί αναμφισβήτητα το εντυπωσιακό Μνημείο για τη Μικρασία και τον Μικρασιατικό Ελληνισμό που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Παναγιώτης Λαμπρινίδης, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν το 2016 από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το Μνημείο αποτελείται από δύο μεγάλα κομμάτια μαρμάρου, βάρους 6 τόνων και στο ένα απεικονίζονται οι πρόσφυγες, ενώ στο άλλο ο χάρτης της Μικράς Ασίας, με τα ελληνικά ονόματα δεκάδων πόλεών της. Αναφερόμενη σε αυτό, η Φωτεινή Κοτσογλανίδη στάθηκε στην πίεση που άσκησε ο Σύλλογος ώστε να δημιουργηθεί το μνημείο. «Ο κ. Λαμπρινίδης έβαλε κάτι από τη ψυχή του στο μνημείο και κάτι από τι δική μας, καθώς κουβεντιάσαμε πολλές ώρες για το θέμα αυτό.

Πρόκειται για ένα μνημείο μοναδικό όπου όμοιό του δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα» δήλωσε, περιγράφοντας μια συγκινητική ιστορία κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του μνημείου. «Εκείνη τη στιγμή πλησίασαν μεγάλοι άνθρωποι σε ηλικία οι οποίοι ήταν η τρίτη γενιά προσφύγων, ψάχνοντας να βρουν στον χάρτη με το δάχτυλό τους την πόλη από την οποία ήρθαν, κλαίγοντας με αναφιλητά» γνωστοποίησε. Η ίδια, υπενθύμισε πως το μνημείο έγινε με χορηγία της εταιρίας «Μαρίνα Καλαμάτας Τουριστική Α.Ε.», μέτοχος της οποίας ήταν ο Τούρκος πρόεδρος του Ομίλου Τουρκικών συμφερόντων Dogus Holding A.S., Φερίτ Σαχένκ. «Ηταν συγκλονιστικό το γεγονός πως ένας Τούρκος, πλήρωσε για τους Μικρασιάτες» είπε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Σε ερώτηση της “Ε” για το αν ο σύλλογος οραματίζεται παράλληλα κάποιο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, δεδομένου πως πολλά από τα μέλη του διαθέτουν στην κατοχή του σπάνια και μοναδικά κειμήλια, η ίδια ξεκαθάρισε πως πρόκειται για τα πιο σημαντικά πράγματα που έχει ο καθένας στην κατοχή του, τονίζοντας πως θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια συζήτηση μόνο αν διασφαλιζόταν η ασφάλεια τους σε ένα ιδανικό χώρο, όπως εντός κάποιου μουσείου της περιοχής. «Σε κάθε περίπτωση, προσανατολιζόμαστε όταν στεγαστούμε στο χώρο που θα μας δοθεί να τοποθετήσουμε κάποια πράγματα τα οποία θα τα έχουμε και σε αντίγραφα» συμπλήρωσε.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΕΜΑΤΟ ΜΝΗΜΕΣ

Για τις υπόλοιπες δράσεις του Συλλόγου, η Φωτεινή Κοτσογλανίδη διευκρίνισε πως η Εστία βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός βιβλίου που αφορά μνήμες απογόνων των Μικρασιατών. «Τα παιδιά που ήρθαν τότε, ηλικίας 12-15 ετών, δημιούργησαν τις οικογένειες τους και έκαναν παιδιά.

Αυτά τα παιδιά που σήμερα είναι άνθρωποι ηλικίας 80-90 ετών μας έδωσαν συνεντεύξεις, προκύπτοντας ένας τόμος 450 σελίδων, συνοδευόμενος από φωτογραφικό υλικό της ζωής τους από τα πρώτα τους χρόνια στην Καλαμάτα. Είμαστε πλέον στη διαδικασία της έκδοσης, ενώ από τη πλευρά του ο Δήμαρχος μας πρότεινε αυτή να γίνει υπό την αιγίδα του Δήμου» επισήμανε, τονίζοντας πως το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου αλλά και ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος.

Η ίδια, γνωστοποίησε πως στη συνέχεια θα εκδοθούν άλλα δύο βιβλία. «Το ένα θα αφορά ένα βιβλίο μαγειρικής και το άλλο θα περιλαμβάνει αρθρογραφία των μελών μας με ιστορικά στοιχεία, θίγοντας καίρια ζητήματα και θέματα, ούτως ώστε να καταλάβει ο μέσος αναγνώστης τι συνέβη ακριβώς στη Μικρασιατική Καταστροφή» πρόσθεσε. Τα σχέδια του δραστήριου Συλλόγου ωστόσο δεν σταματούν εδώ, καθώς κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού για την πραγματοποίηση δράσεων για ένα συγκεκριμένο θέμα. Αυτό αφορά το τραύμα των φαντάρων της Μικράς Ασίας και των συγγενών τους, καθώς και πώς το διαχειρίστηκαν.

«Θεωρούμε πως έχουμε υποχρέωση στους ανθρώπους αυτούς που ήρθαν και πολέμησαν» πρόσθεσε. Η ίδια κλείνοντας, ανέφερε πως είχε προταθεί από το Σύλλογο στο παρελθόν η ίδρυση έδρας Μικρασιατικών Σπουδών σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο, ούτως ώστε να μαθευτεί με στοιχεία τι έγινε στην Μικρασιατική Καταστροφή και να μην πλανώνται αόριστες θεωρίες. «Παράλληλα, πραγματοποιούμε δράσεις σε σχολεία της Μεσσηνίας, ενώ στα άμεσα σχέδια μας είναι και η δημιουργία ενός μνημείου για τους προσκόπους του Αϊδινίου στο Πάρκο του ΟΣΕ» κατέληξε.

#Στη φωτογραφία, από αριστερά προς δεξιά οι: Ευγενία Γιαννοπούλου, Φωτεινή Κοτσογλανίδη, Γιάννης Δρίτσας, Χαράλαμπος Κοτσογλανίδης, Μαργαρίτα Ρακιντζή, Στυλιανή Μπακοπούλου.