Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 21:52

Ο Κώστας Μπίγαλης επιστρέφει στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Πιο δημιουργικός από ποτέ νιώθει σ' αυτή τη φάση της ζωής του ο γνωστός καλλιτέχνης Κώστας Μπίγαλης, ο οποίος αύριο βράδυ επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στην Καλαμάτα για μια live εμφάνιση στο "Kong" club. Με την ευκαιρία αυτή μιλά στην "Ε" για την αγάπη και την αποδοχή που έχουν τα τραγούδια του μέχρι σήμερα, για την ενασχόλησή του με τη σύγχρονη κάντρι μουσική της Αμερικής και για την πιθανότητα παρουσίασης μιας νέας προσωπικής δισκογραφικής του δουλειάς. Δεν μπορούσαμε όμως να μην ζητήσουμε και τη γνώμη του για τη Eurovision: Πιστεύει πως η Ελλάδα στο εξής δεν θα ξανακερδίσει ποτέ, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται. "Μια τέτοια διοργάνωση - πρόκληση θα... έβγαζε τον κόσμο στους δρόμους", λέει χαρακτηριστικά.

- Τι θα παρουσιάσετε αύριο βράδυ στο κοινό της Καλαμάτας;
«Εχω πολλά χρόνια να έρθω στην Καλαμάτα, από τη δεκαετία του '90 μάλιστα! Στο live θα τραγουδήσω ένα "πακέτο" από πολύ γνωστά τραγούδια μου, τα οποία είχαν γίνει γνωστά από τους δίσκους μου. Τα τραγούδια είναι πολύ λίγο "πειραγμένα", γενικά όμως θα έχουν το στυλ με το οποίο είχαν αγαπηθεί. Το τραγούδι που μου αρέσει πάρα πολύ έτσι όπως το έχω αλλάξει λίγο, είναι το "Μικρή μου μέλισσα". Εγώ πάντως θα τραγουδήσω ζωντανά στη βραδιά αυτή...».

- Πώς εισπράττετε το ότι τα τραγούδια αυτά τα γνωρίζουν και τα τραγουδούν μέχρι σήμερα, ακόμα κι οι έφηβοι και οι νέοι της εποχής;
«Καταρχάς είναι πολύ ευχάριστο! Οταν ένας δημιουργός γράφει μουσική, δεν μπορεί να σχεδιάσει τη διαχρονικότητά τους. Δεν την προγραμματίζει. Η διαχρονικότητα προκύπτει μέσα από το χρόνο. Χαίρομαι πραγματικά που τα τραγούδια τα ξέρουν και οι σημερινοί νέοι! Νιώθω πως αυτό που έκανα... έπιασε τόπο».

- Αυτή η ανταπόκριση σας δίνει μια νέα ώθηση, ώστε να παρουσιάσετε κι έναν νέο προσωπικό δίσκο;
«Εγώ νιώθω πως καλλιτεχνικά είμαι ζωντανός περισσότερο από ποτέ. Η αλήθεια είναι πως έχω πρόταση από δισκογραφική εταιρεία, αλλά επειδή τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τη σύγχρονη κάντρι μουσική της Αμερικής (στο Νάσβιλ), μένει να αποφασίσω αν θα το κάνω και πότε. Οι συνθήκες είναι καλές, αλλά θέλω να το κάνω σωστά, να ψάξω το υλικό μου. Είμαι παράλληλα στη διαδικασία να δώσω τραγούδια μου σε καλλιτέχνες αυτής της σκηνής στην Αμερική, κι αυτό είναι πολύ απαιτητικό και χρονοβόρο. Η αλήθεια είναι ότι οι φαν που έχουν δημιουργήσει σελίδα στο Διαδίκτυο περιμένουν από μένα μια νέα δουλειά - και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό. Σε ένα μήνα περίπου όμως, θα ξέρω τι θα κάνω».

- Τη φετινή Eurovision, που διοργανώνεται εν μέσω οικονομικής κρίσης, πώς τη βλέπετε;
«Η Eurovision πλέον, εδώ και πολλά χρόνια, δεν εξυπηρετεί τον αρχικό σκοπό της ίδρυσής της, δηλαδή να προβάλλει το τραγούδι. Είναι μια ευκαιρία για την κάθε χώρα απλώς να ανεβάσει ένα σόου, να το χρηματοδοτήσει με πολλά λεφτά - που σε αυτές τις εποχές όμως είναι σκάνδαλο. Η αλήθεια είναι πως τα τραγούδια που βγαίνουν δεν έχουν δισκογραφική συνέχεια, και αυτό σημαίνει κάτι. Τώρα οι εποχές είναι δύσκολες. Η Eurovision ήδη δεν μπορεί να διοργανωθεί από κάποιες μικρές χώρες -αν αυτές κερδίσουν- άρα είναι περίεργο το ότι από την αρχή συμμετέχουν! Υπάρχει εκεί ένα μεγάλο ερωτηματικό! Οσον αφορά την Ελλάδα, καλό θα ήταν όποιος καλλιτέχνης επιλεγεί να έχει γερό στομάχι, γιατί η ιστορία δεν κρίνεται τραγουδιστικά. Είναι ένα "Τζόκερ". Αν είσαι νέος, δεν έχεις κάτι να χάσεις. Αν είσαι γνωστός και φέρεις χαμηλή θέση, μπορεί να εκτεθείς και να σου στοιχίσει καλλιτεχνικά. Πάντως η Ελλάδα στην κατάσταση που είναι τώρα οικονομικά δεν μπορεί να ξανακερδίσει ποτέ τη Eurovision, γιατί δεν το θέλει κανείς. Και μια τέτοια διοργάνωση - πρόκληση θα... έβγαζε τον κόσμο στους δρόμους!».


Συνέντευξη
στη Γιούλα Σαρδέλη