Κυριακή, 08 Φεβρουαρίου 2015 09:33

Μάριος Ιορδάνου: "Τίποτα δεν είναι μονοδιάστατο στη ζωή"

Γράφτηκε από την
Μάριος Ιορδάνου: "Τίποτα δεν είναι μονοδιάστατο στη ζωή"

Γράφει, σκηνοθετεί, παίζει στο θέατρο και στον κινηματογράφο, ενώ αναμένεται και μια δισκογραφική του δουλειά. Ο πολυπράγμων Μάριος Ιορδάνου, που τον συναντάμε στον Πολυχώρο "Vault" στην kωμωδία - θρίλερ που υπογράφει ο ίδιος και η Σοφία Καζαντζιάν “Η Μέριλιν σου πάει πολύ”.

Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο που συνδυάζει το έγκλημα με το γέλιο, μέσα από μια ιδιαίτερη και ανατρεπτική προσέγγιση και υπό τη σκηνοθετική ματιά του Μάριου Ιορδάνου. Κάθε σκηνή και φόνος! Κάθε φόνος και ανατροπή! Σε αυτή την κωμωδία, ο θεατής θα γελάσει αλλά και θα προβληματιστεί… Με αφορμή το «μύθο» της μοναδικής Μέριλιν Μονρόε καταρρίπτονται οι μύθοι για τα στερεότυπα, τον άνθρωπο, τις σχέσεις, την αγάπη, την ύπαρξη.

- Μια κωμωδία - θρίλερ; Εγκλημα και γέλιο; Και με πρωταγωνίστρια... τη Μέριλιν; Πώς συνδυάζονται όλα αυτά;

«"Η Μέριλιν σου πάει πολύ" είναι μία μαύρη κωμωδία με στοιχεία θρίλερ, σουρεαλισμού, υπαρξιακά ερωτήματα, γέλιο και ανατροπές. Οπως κάθε άνθρωπος, κάθε επιλογή, κάθε πράξη αλλά και η ίδια η ζωή εν γένει έχουν πολλές αναγνώσεις, έτσι και η τέχνη κατά την άποψή μου μπορεί και οφείλει να γίνεται φορέας πολλών διαφορετικών "σχολών". Τίποτα δεν είναι μονοδιάστατο στη ζωή, άρα γιατί να είναι στο θέατρο; Απλά, ανάλογα με τις συνθήκες βγαίνει σε πρώτο επίπεδο και μία διαφορετική εκδοχή, μία άλλη "πραγματικότητα"».

- Είναι ένα έργο που αποδομεί τους μύθους; (Τύπου Μέριλιν π.χ.)

«Ενας από τους στόχους του είναι και αυτός. Να αποδομηθούν τα στερεότυπα. Αυτοί οι μηχανισμοί άμυνας (ή επίθεσης) που με τόση ευκολία αναπαράγει και διαιωνίζει ο άνθρωπος».

- Είναι το δεύτερο θεατρικό έργο που συνδημιουργείς με την Σοφία Καζαντζιάν. Το να γράφεις πώς προέκυψε;

«Είναι πολύ διαφορετικό να δημιουργείς τη δική σου ιστορία, τους δικούς σου ήρωες και να εκφράζεσαι με το δικό σου τρόπο. Το γεγονός ότι και η Σοφία ασχολείται με τη συγγραφή και έχουμε κοινό κώδικα στη δουλειά μας αλλά και στον τρόπο θέασης των πραγμάτων έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή μας να δημιουργήσουμε τις δικές μας θεατρικές και κινηματογραφικές ιστορίες».

- Το προηγούμενο έργο είναι το «Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…» που αναφέρεται στον Νίκο Καζαντζάκη. Γιατί αυτή η επιλογή;

«Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα που έχουν περάσει από τη χώρα μας και όχι μόνο. Μελετάω χρόνια το έργο του, καθώς και του Φρίντριχ Νίτσε, ο οποίος "συναντιέται" στην παράσταση "Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι..." με τον μεγάλο Ελληνα στοχαστή. Παρεξηγημένοι και γενναίοι και οι δύο. Με συγκινούν και μου ανοίγουν δρόμους στη σκέψη και στην ψυχή μου. Η παράσταση αυτή θα επαναληφθεί πολύ σύντομα. Το ταξίδι αυτό δεν έχει τελειώσει».

- Εχεις ασχοληθεί και κινηματογραφικά με τον Καζαντζάκη με την ταινία "Το μυστικό του Θησέα". Μίλησέ μας γι' αυτή τη δουλειά που θα προβληθεί και στην Καλαμάτα στις 18 Φεβρουαρίου. 

«Αρχικά, η προσπάθεια αυτή που γίνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας είναι αξιέπαινη και είναι μεγάλη μου χαρά να τιμούν την ταινία μου νέοι άνθρωποι με όραμα και αγάπη για την 7η τέχνη. "Το μυστικό του Θησέα" είναι η δεύτερη μικρού μήκους ταινία μου, που βραβεύτηκε πριν λίγους μήνες στο Λονδίνο με το Διεθνές Βραβείο Φωτογραφίας. Συμμετείχε στο πρώτο πανελλήνιο φεστιβάλ για το Νίκο Καζαντζάκη προλογίζοντας ταινίες-θρύλους όπως ο "Ζορμπάς", "Ο τελευταίος πειρασμός" και "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται". Ευελπιστώ πολύ σύντομα να ξεκινήσω και την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μου, που είναι ήδη στα σκαριά».

- Από τον χώρο της τηλεόρασης απέχεις συνειδητά;

«Η τηλεόραση είναι ένα ιδιαίτερο μέσο. Ταξιδεύει τη δουλειά σου σε όλη την Ελλάδα. Αυτή την περίοδο απέχω συνειδητά λόγω θεατρικών και κινηματογραφικών προτεραιοτήτων, αλλά εύχομαι πολύ σύντομα να κάνω τηλεόραση με ένα δικό μου σενάριο και με την αισθητική που νιώθω ότι με εκφράζει». 

- Τι άλλο ετοιμάζεις για μετά;

«Η παράσταση "Η Μέριλιν σου πάει πολύ" έχει ξεκινήσει δύο εβδομάδες και είναι sold out. Επίσης, συζητάω ήδη την έκδοσή της σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και τη μεταφορά της στη μεγάλη οθόνη. Ετοιμάζω όμως και κάτι μουσικό. Σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει ο δίσκος που έχω ετοιμάσει με την μπάντα μου "Μικρές Νοθείες". Θα περιλαμβάνει ροκ τραγούδια των οποίων υπογράφω το στίχο και τη μουσική».


NEWSLETTER