Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015 20:03

Η Αφεντούλα Ραζέλη στην "Ε": "Νομίζω ότι γεννήθηκα με τη μουσική"

Γράφτηκε από την
Η Αφεντούλα Ραζέλη στην "Ε": "Νομίζω ότι γεννήθηκα με τη μουσική"

Παιδικό της όνειρο ήταν να ασχοληθεί με το τραγούδι… και τα κατάφερε! Η Αφεντούλα Ραζέλη είναι από εκείνες τις φωνές που χαίρεσαι να τις ακούς, καθώς έχουν την ικανότητα να σε ταξιδεύουν από τη Σμύρνη… στον Περαία κι από 'κει ως τη Θεσσαλονίκη που η ίδια ξεκίνησε την πορεία της.

- Τι σε οδήγησε στο δρόμο της μουσικής;

«Νομίζω ότι γεννήθηκα με τη μουσική... Από μικρό παιδί που θυμάμαι τον εαυτό μου, τραγουδούσα μέσα σε μια οικογένεια καλλίφωνη, που επίσης τραγουδούσε. Εξάλλου αυτό ήταν και ένα από τα  όνειρά μου... δασκάλα, τραγουδίστρια, ηθοποιός...Τα δύο τα πραγματοποίησα... το τρίτο, της ηθοποιού, εν μέρει, με ερασιτεχνική ασχολία για κάποια χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησαν τα βήματά μου στο τραγούδι».

- Η επιλογή να ερμηνεύσεις ρεμπέτικα, σμυρναϊκά, παραδοσιακά, ήταν τυχαία ή ενσυνείδητη;

«Το ύφος της κομπανίας που ξεκινήσαμε στη Θεσσαλονίκη ήταν αυτό. Η καταγωγή μου σαφώς έπαιξε ρόλο (είμαι από Ανατολική Ρωμυλία από τον πατέρα μου). Και επιπλέον τα ρεμπέτικα με τα σμυρναίικα μου αρέσουν πολύ! Μου βγάζουν τα μεράκια μου και η ψυχή μου είναι εκεί. Το ρεμπέτικο πάλκο είναι μεγάλο σχολείο για την ερμηνεία και το ήθος των τραγουδιστών του».

- Τι νιώθεις κάθε φορά που ανεβαίνεις στο πάλκο;

«Κάθε φορά που ανεβαίνω στο πάλκο νιώθω ότι έχω καλεσμένους, με τους οποίους θέλω να μοιραστώ τα συναισθήματα των τραγουδιών που τραγουδώ, διότι είμαι ο μεσάζων ανάμεσα στο τραγούδι και στον κόσμο. Αισθάνομαι την ανάγκη να συν-κινηθούμε με τους ακροατές και όταν δεν γίνεται αυτό νιώθω ότι κάτι λείπει. Το "στοίχημα" είναι να το κατορθώνω. Θέλω να μοιράζομαι το αίσθημα της χαράς, της ευεξίας, της λύτρωσης. Πολλές φορές είναι κάτι σαν ψυχοθεραπεία για μένα. Μεγάλο δώρο κι ευχαριστώ γι’ αυτό!».

- Εχεις κάνει εμφανίσεις στο εξωτερικό. Είναι αλλιώς το κοινό εκεί;

«Το κοινό στο εξωτερικό ακούει πιο προσεκτικά. Είναι πιο ζεστό, γιατί δεν έχει συχνά την ευκαιρία να ακούει ελληνική μουσική, οπότε αντιμετωπίζει τον καλλιτέχνη όχι ανάλογα με το πόσο γνωστός είναι στην Ελλάδα, αλλά πόσο αυθεντικός είναι και πόσο τον συγκινεί... Κι εγώ μιλώ σαν καλλιτέχνις που πολύ συχνά έχω την ευκαιρία να έχω κοινό που με σέβεται και έρχεται, ξέροντας τι θα ακούσει».

- Κυκλοφορείς νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Εκτός συνόρων». Μίλησέ μας γι’ αυτήν.

«Είμαι πολύ χαρούμενη για τη νέα μου δισκογραφική δουλειά, η οποία εκδόθηκε στη Γερμανία και κυκλοφορεί και στην Ελβετία (εκτός από την Ελλάδα βέβαια)! Πρόκειται ουσιαστικά για τη ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσα στο Bejazz Club της Βέρνης, στο πλαίσιο μιας περιοδείας μου στην Ελβετία, όπου η ανταπόκριση του κοινού, το οποίο ήταν κυρίως Ελβετοί, ήταν πραγματικά συγκινητική! Ακουγαν σχεδόν κατανυκτικά για δυόμισι ώρες το πρόγραμμα που είχα ετοιμάσει, αφήνοντας στην κυριολεξία τη μουσική να τους παρασύρει στο ρεύμα των διαχρονικών ελληνικών ήχων. Οι Ελληνες επίσης, μας υποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό! 

Το cd, λοιπόν, περιλαμβάνει τραγούδια "διαμάντια" της ελληνικής μουσικής Ελλήνων συνθετών, νεότερων και παλαιότερων, όπως των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μούτση, Ξαρχάκο, Τσιτσάνη, Τούντα, Κορακάκη, Παπάζογλου, σμυρνέικα και παραδοσιακά a capella κ.ά. Βέβαια, οι εξαιρετικοί μουσικοί εκ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Κουτσούρας στο μπουζούκι, ο Γιάννης Κολοβός στο κόντρα μπάσο (μουσικοί του Νίκου Παπάζογλου) και ο πιανίστας Παναγιώτης Παπαγεωργίου, συνεργάτης μου από Αθήνα, έβαλαν την ιδιαίτερη πινελιά και την τέχνη τους στη δουλειά αυτή».

- Είχες την ανάγκη να πεις με έναν άλλο τρόπο παλιά αγαπημένα τραγούδια, ή δεν μπόρεσες να ξεχωρίσεις κάτι καινούργιο που να θες να το πεις;

«Ηταν δεδομένο ότι θα ήταν τα τραγούδια της συναυλίας. Πριν πάμε Ελβετία, είχα κατά νου να ηχογραφηθεί η συναυλία, μήπως γινόταν cd live. Τελικά ευοδώθηκε αυτό, με τη βοήθεια ενός Ελληνα που ζει στην Ελβετία και έγινε χορηγός, αλλά και στην πολύ προσεγμένη παραγωγή του Marcel Grimbühler και της Αθηνάς Σαββοπούλου που διοργάνωσαν τις συναυλίες!».

- Από την τελευταία δισκογραφική δουλειά, έχει περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα. Αιτία είναι η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο ή η απόφαση για το περιεχόμενο του δίσκου;

«Ολα μαζί είναι, αλλά και το γεγονός ότι δεν ανήκω σε κάποια εταιρεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγές που κάνω έχουν κόστος οικονομικό. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να έχω ελευθερία ως προς το υλικό, ελευθερία να βγάζω cd όποτε κρίνω εγώ, χωρίς δεσμεύσεις, αλλά βέβαια, στερούμαι μηχανισμού προώθησης που έχουν οι εταιρείες. Αλλά αυτό είναι συνειδητή επιλογή (που ως ένα βαθμό την πληρώνω ως προς την αναγνωρισιμότητα), αλλά από την άλλη, νιώθω καλά ως εξωσυστημική καλλιτέχνις. Πάντα στη ζωή κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις, έτσι είναι».

- Το καλοκαίρι τι περιλαμβάνει καλλιτεχνικά;

«Βόλτες ανά την Ελλάδα για να παρουσιάσω το cd, ελληνικά νησιά και φυσικά... ξεκούραση και στιγμές απόλαυσης με τους αγαπημένους μου».


NEWSLETTER