Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2015 19:03

«Ο Λαγός και η Χελώνα” τρέχουν στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

«Ο Λαγός και η Χελώνα» θα δώσουν αύριο Σάββατο 7/11 τον καθιερωμένο τους αγώνα δρόμου πάνω στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, μέσα απ' τον αγαπημένο μύθο του Αισώπου. 

Πρόκειται για μια παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Λάρισας, που θα δώσει 2 παραστάσεις το απόγευμα του Σαββάτου, στις 5.15 και στις 7.15 μ.μ. Με την ευκαιρία αυτή μιλήσαμε με τους συντελεστές του έργου και ζητήσαμε καταρχάς από τον σκηνοθέτη Γιώργο Πούλη -ο οποίος συμμετέχει και ως ηθοποιός- να μας φωτίσει δύο πτυχές του μύθου, ως προς τη σχέση του με το χρόνο... αλλά και το χώρο:

- Οπως αναφέρετε και στο σημείωμά σας για την παράσταση, οι μύθοι του Αισώπου είναι η επιτομή της ηθικοδιδαχής. Με ποιον τρόπο μπορεί ένα τέτοιο έργο να αναπνεύσει πιο "ελεύθερα" στο σήμερα;

«Ανετα. Οι ηθικές αξίες και τα ηθικά διλήμματα δεν έχουν μεταβληθεί τόσο πολύ όσο νομίζουμε. Ισα ίσα, που μέσα από τους μύθους του Αισώπου αυτό γίνεται προφανές: Οι άνθρωποι πια ακολουθούμε την εξέλιξη, η οποία προηγείται της αντίληψής μας δυστυχώς, αλλά η ηθική και η “ δικαιοσύνη” παρέμειναν στα απόλυτα ανθρώπινα πλαίσια. Ευτυχώς, τολμώ να πω...».

- Ο μύθος του λαγού και της χελώνας μού θυμίζει πάντα και την ίδια την Ελλάδα, με την έννοια ότι συχνά επαναπαύεται στις δάφνες της και στα χαρίσματά της... αλλά τελικά χάνει τον αγώνα. Εσείς τι λέτε;

«Εγινε πάμπολλες φορές αυτός ο παραλληλισμός στις πρόβες. Είναι σίγουρα Ελληνας ο Λαγός λοιπόν! (Γέλια). Σοβαρά τώρα, είναι δυσάρεστο που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούμε το ένδοξο παρελθόν σαν άλλοθι για το σημερινό χάλι. Ας μην επεκταθούμε όμως και χαλάσουμε τις καρδιές μας...».

 

Θελήσαμε πάντως να μάθουμε και κάποιες σκέψεις των υπόλοιπων συντελεστών, γι' αυτό θέσαμε και σε κείνους μερικές απορίες. Οπως:

- Πώς είναι να παρουσιάζεις σε μικρά παιδιά πανάρχαιες αλήθειες;

Χρήστος Βασιλακόπουλος: «Και μέσα από τις παραστάσεις συνειδητοποιεί κανείς ότι τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από τους μεγάλους τις πανάρχαιες αλήθειες - και απορούν με εμάς που δεν τις πράττουμε. Και ο λαγός να έτρεχε στον αγώνα και η χελώνα να είχε το ίδιο βάδισμα, δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι όλοι μας πρέπει να ξέρουμε ποιοι είμαστε.

- Τι νέο σάς χαρίζει η συμμετοχή σας σ' αυτή την παράσταση, τι μαθαίνετε εσείς από αυτήν;

Χρήστος Βασιλακόπουλος: «Οτι και εάν έχει γεννηθεί κάποιος “λαγός” ή “χελώνα” πρέπει να έχει το μυαλό να αντιληφθεί ότι δεν παίζει ρόλο το μέγεθος, η ταχύτητα ή ό,τι άλλο, για να κερδίσεις κάτι - αλλά το να προσπαθείς για αυτό που θέλεις και να μην έχεις τίποτα δεδομένο. Η ανάγκη να υπερηφανεύεσαι γι' αυτό που είσαι, πολλές φορές έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είσαι».

- Αν όλοι οι λαγοί έτρεχαν κανονικά αντί να χαζεύουν... τι θα απογίνονταν οι χελώνες;

Κατερίνα Παπασιδέρη: «“Αν”… λοιπόν δεν “χάζευαν” οι λαγοί και ήταν “συγκεντρωμένοι”, ίσως τα πράγματα στο δάσος-κόσμο να ήταν διαφορετικά, γιατί χωρίς αυτή την αλαζονεία που τους διακατέχει δεν θα προκαλούσαν, ούτε θα υποτιμούσαν εκείνους που δεν διαθέτουν τα “κατάλληλα" προσόντα, έτσι οι... χελώνες δεν θα καταλάβαιναν ποτέ τις πραγματικές δυνατότητες που έχει κάποιος όταν απλά προσπαθεί όσο μπορεί, με αργά και σταθερά βήματα για να πετύχει το σκοπό του. Ισως να είχαμε έναν κόσμο που απλά στηρίζεται σε προσόντα που διαθέτουμε έμφυτα, και όχι στην προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας, σε έναν κόσμο με συγκεκριμένα όρια...». 

- Τι πρέπει να θυμάται πάντα όποιος γεννήθηκε «λαγός» - και τι όποιος γεννήθηκε «χελώνα»;

Δήμητρα Κωνσταντίνου: «Με όσα μας έχει διδάξει η ιστορία στη ζωή, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Είναι καλό να πιστεύεις στον εαυτό σου και στα χαρίσματά σου, αλλά δεν πρέπει να βασίζεσαι μόνο σε αυτά. Γι' αυτό λοιπόν, όποιος γεννιέται λαγός θα πρέπει να θυμάται ότι εάν πιστεύει πως θα είναι πάντα νικητής, χωρίς να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και υποτιμάει τους άλλους, στο τέλος θα βγαίνει πάντα χαμένος. 

Σε αντίθεση με αυτόν που γεννιέται χελώνα, που δεν θα πρέπει να ξεχνάει πως, έχοντας υπομονή και επιμονή, όσο ακατόρθωτο και αν φαίνεται, στο τέλος πάντα θα τα καταφέρνει και θα κερδίζει!».

INFO

Το Μικρό Θέατρο Λάρισας συνεχίζοντας την παράδοση που δημιούργησε από το 2009, παρουσιάζει για 6η χρονιά φέτος μια παιδική παράσταση που θα μιλήσει στην καρδιά των μικρών φίλων και στις μνήμες των μεγαλύτερων. Η προπώληση εισιτηρίων με τιμή 7 ευρώ γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο, τηλ. 27210 87902. Στο ταμείοτα εισιτήρια θα κοστίζουν 9 ευρώ. Για πληροφορίες: 6974-797109.

Το κείμενο, η μουσική επιμέλεια και η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Πούλη. Παίζουν και χορεύουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Παπασιδέρη, Γιώργος Πούλης, Δήμητρα Κωνσταντίνου, Χρήστος Βασιλακόπουλος, Εμα Μαυρέλη. 

Τα σκηνικά είναι του Βαλεντίνο Βαλάση, τα κοστούμια της Ελένης Ψύρρα τα φώτα του Γιώργου Κουγιουμτζόγλου, τα γραφιστικά του Στέλιου Καλογεράκη και τις ειδικές κατασκευές έκανε ο Βαλεντίνο Βαλάσης.