Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 21:12

Η Ν. Μποφίλιου για τη συνεργασία της με Στ. Ξαρχάκο: Μοναδική εμπειρία αυτή η συνάντηση

Γράφτηκε από την
Η Ν. Μποφίλιου για τη συνεργασία της με Στ. Ξαρχάκο: Μοναδική εμπειρία αυτή η συνάντηση

 

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟ


Ισως η πιο ενδιαφέρουσα μουσική συνεργασία του φετινού καλοκαιριού, παρουσιάζεται σήμερα στις 9.30 μ.μ. στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, όπου ο Στ. Ξαρχάκος διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής και ερμηνεύουν η Νατάσα Μποφίλιου και ο Γιάννης Χαρούλης.
Το ρεπερτόριο είναι ό,τι πιο στέρεο και διαχρονικό έχει να παρουσιάσει τα τελευταία 40 χρόνια το ελληνικό τραγούδι.
Για τη συνεργασία της με τον Σταύρο Ξαρχάκο και για την επόμενη δισκογραφική της δουλειά μας μίλησε η Νατάσα Μποφίλιου με την ευκαιρία της σημερινής συναυλίας.

- Η εμπειρία από τη συνεργασία με τον Σταύρο Ξαρχάκο, πώς είναι;
«Είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία και ουσιαστικά είναι μια συνάντηση με την ιστορία της ελληνικής μουσικής που εγώ αγαπώ και μερικές φορές είναι και λίγο αστείο να χρησιμοποιώ τη λέξη "συνεργάζομαι". Το βλέπω σαν μια δυνατή εμπειρία, σαν μια συνθήκη πολύ σημαντική και που ήμουν πολύ τυχερή που μου συνέβη να υπάρξω μέσα σ' αυτήν. Για μερικά πράγματα δεν βρίσκεις ακριβώς τα λόγια, παρά το ότι είμαι άνθρωπος που προσπαθώ να εξηγήσω με τα λόγια τι αισθάνομαι, αυτή τη φορά νομίζω ότι τα λόγια είναι λίγο λιγότερα από την πραγματικότητα των συναισθημάτων που αισθάνομαι».

- Τραγουδάτε Ελληνες ποιητές σ' αυτή τη μουσική συνάντηση;
«Ναι και αυτό είναι κάτι που το κάνω πάντα, γιατί θεωρώ ότι ο στίχος είναι πολύ σημαντικός στο τραγούδι και δίνω πολύ μεγάλη σημασία στο στιχουργικό κομμάτι. Προφανώς λοιπόν είναι πολύ ωραίο να τραγουδάς τους ποιητές».

- Η συνεργασία με το Γιάννη Χαρούλη πώς προέκυψε;
«Ο Γιάννης είναι ο αγαπημένος μου φίλος κατ' αρχήν και ο αγαπημένος μου καλλιτέχνης αυτής της γενιάς, της γενιάς μου. Ενας πολύ υψηλού επιπέδου καλλιτέχνης, εξαιρετικής ποιότητας επαγγελματίας και άνθρωπος. Μεγάλη τύχη που δουλεύω μαζί του ειδικά στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. Δεν θα ήθελα να το ζήσω με κανέναν άλλο αυτό όσο ήθελα να το ζήσω με το Γιάννη».

- Είναι περίεργο για σένα που δεν έχεις δίπλα σου τον Θέμη Καραμουρατίδη (μόνιμο συνεργάτη) και την ορχήστρα σου;
«Δεν το σκέφτομαι γιατί είναι κάτι τελείως διαφορετικό αυτό. Ούτως ή άλλως δεν σταματάω να υπάρχω και στις δικές μου παραστάσεις ταυτόχρονα. Με βοήθησε η δουλειά με τον μαέστρο (Στ. Ξαρχάκο) να δω πώς είναι οι συνεργασίες, γιατί δεν έχω βρεθεί σε πλαίσιο άλλων παραστάσεων. Συνήθως τραγουδούσα στις παραστάσεις που εγώ επιμελούμαι με τους δικούς μου ανθρώπους και είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε άλλη κατάσταση και είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Δούλεψα πολύ γι' αυτό, έχω κουραστεί αρκετά και μου έκανε πολύ καλό γιατί με βοήθησε να πειθαρχήσω και να αναπτύξω ένα άλλο κομμάτι της καλλιτεχνικής μου προσωπικότητας».

- Είναι το ίδιο νευρώδης και παθιασμένος ο Ξαρχάκος και στις πρόβες; Εχει απαιτήσεις από τους καλλιτέχνες;
«Πάρα πολύ παθιασμένος. Βεβαίως και έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και καλά κάνει. Εμένα μ' αρέσει πολύ η δουλειά και μ' αρέσει να έχει η δουλειά απαιτήσεις, βαριέμαι όταν πάνε όλα χαλαρά, γιατί κι εγώ έχω απαιτήσεις από τον εαυτό μου και θέλω να έχουν και οι άλλοι από μένα όπως έχω κι εγώ από τους άλλους. Ο Ξαρχάκος είναι μια εξαιρετική φυσιογνωμία και καλλιτεχνική και ως προσωπικότητα και όταν δουλεύει και στις πρόβες δίνει όλη του την ψυχή. Και είναι αυτό που περιμένεις άλλωστε να κάνει ένας τέτοιου όγκου καλλιτέχνης».

- Ο τελευταίος δίσκος σου "Εισιτήρια διπλά" έχει πάει εξαιρετικά ε;
«Είναι ένας δίσκος που τον γνώρισε πιο πολύ ο κόσμος σαν δίσκο, γιατί σαν τραγούδια όλα του προηγούμενου μέχρι το τέλος έχουν πάει πολύ καλά, όμως είχε περάσει κάποιος χρόνος από την κυκλοφορία του δίσκου μέχρι να τα μάθει ο κόσμος κι έγιναν γνωστά ως μονάδες τραγουδιών. Με τα "Εισιτήρια διπλά" έγιναν πιο αγαπητά σαν σύνολο δουλειάς, γιατί στο μεταξύ μας έμαθε πιο πολύ κι εμάς ο κόσμος.
Χαίρομαι πολύ που μας συμβαίνει αυτό γιατί το κοινό που αγαπάει τη μουσική μας δεν μας γνωρίζει από ένα τραγούδι αλλά ξέρει όλη τη δουλειά μας».

- Ο χειμώνας καλλιτεχνικά τι θα έχει;
«Θα γίνουν σίγουρα λάιβ που δεν είναι ανακοινώσιμα ακόμα τα μαγαζιά και ο χρόνος, αλλά δισκογραφικά είμαστε έτοιμοι να μπούμε στο στούντιο το Δεκέμβριο για τον καινούργιο μας δίσκο με το Θέμη Καραμουρατίδη και το Γεράσιμο Ευαγγελάτο. Είναι κάτι που μ' αρέσει πάρα πολύ και αυτό είναι και το μοναδικό κριτήριο που το κάνω. Ανυπομονώ ειλικρινά να μπω στο στούντιο για πρώτη φορά γιατί εγώ ακούω στούντιο και με πιάνει πανικός. Είμαι καλλιτέχνις του λάιβ και όχι στουντιακή. Αυτή τη φορά όμως ανυπομονώ να φτάσει εκείνη η ώρα».


NEWSLETTER