Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016 08:16

Σεμινάρια, συναυλίες και πρώτες εκτελέσεις στο 5ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

Πιο δυνατό, πιο εμπλουτισμένο από ποτέ φαίνεται πως θα είναι το φετινό 5ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, που θα γίνει το διάστημα 24 - 25 - 26 Απριλίου, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών Σχολών της "Φάρις", με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αντώνη Κουφουδάκη.

Σεμινάρια, συναυλίες και πρώτες εκτελέσεις θα απαρτίζουν το ενδιαφέρον πρόγραμμά του. Ιδιαίτερο στοιχείο του; Η ερμηνεία έργων 3 Ελλήνων συνθετών, τα οποία αγγίζουν το προσφυγικό, με το δικό τους τρόπο...

- Ποιο αποδείχθηκε πως είναι το… μυστικό της επιτυχίας του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας;

"Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και από τότε δεν λείπει ποτέ από την ατζέντα των εκδηλώσεων του δήμου. Ηταν μια πρωτοβουλία του τότε διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Διονύση Μαλλούχου. Η επιτυχία του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άριστη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό, αλλά και την επιμονή και την σκληρή δουλειά αυτών, έτσι ώστε να έχουμε το δικαίωμα σήμερα να λέμε ότι είναι ένας  θεσμός για την πόλη. Πολύ σημαντική βέβαια είναι και η στήριξη που μας παρέχει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών σχολών της "Φάρις", αλλά και ο τωρινός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης".

- Πώς κρίνεις το επίπεδο των φετινών συμμετοχών; Υπάρχει εξέλιξη μέσα στα χρόνια;

"Φέτος το επίπεδο των συμμετοχών θα είναι και αριθμητικά αλλά και ποιοτικά, καλύτερο από κάθε άλλη χρονιά! Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι θα έχουμε περισσότερες συμμετοχές εκτός Καλαμάτας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύω ότι κάνοντας μικρά, αλλά σταθερά βήματα ανοίγουμε το Φεστιβάλ πέρα από τα όρια της πόλης μας, αφού πρώτα όμως έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των σπουδαστών και την εκτίμηση των καθηγητών της κλασικής κιθάρας. Σαφώς υπάρχει εξέλιξη και αυτό είναι κάτι που μπορεί ο καθένας να  δει μέσα από την πορεία των παιδιών που μεγάλωσαν κιθαριστικά μέσα στο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας. Ετσι κι αλλιώς εξαρχής αυτός ήταν ο στόχος, να αγαπήσουν τα παιδιά την κιθάρα και να εκφραστούν σε υψηλό επίπεδο!".

- Τι μπορεί να πάρει η Καλαμάτα από διοργανώσεις σαν αυτές;

"Μέσω του Φεστιβάλ έρχονται στην πόλη μας άνθρωποι που κινητοποιούν μια κατάσταση, που μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει. Οι γονείς - συνοδοί των παιδιών που διαγωνίζονται, οι σολίστ που παίζουν για το κοινό της Καλαμάτας αφιλοκερδώς, οι συνθέτες που παρουσιάζουν τα έργα τους που τις περισσότερες φορές είναι σε πρώτη εκτέλεση, τα παιδιά που δημιουργούν, που κάνουν φιλίες που δίνουν ενέργεια, ταλέντο και διάβασμα, αλλά και η επιτροπή που απαρτίζεται από αναγνωρισμένους διεθνώς μουσικούς, αφήνουν στην πόλη πολιτιστική κληρονομιά την γνώση τους και την καλή τους κουβέντα, που κατά την γνώμη μου την χρειαζόμαστε!".

- Τι πρέπει να γίνει ώστε να γίνει περισσότερο γνωστό το έργο των νεότερων, των Ελλήνων συνθετών;

"Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο τομέα γίνεται δουλειά προς την σωστή κατεύθυνση. Οι μεγάλοι χώροι που φιλοξενούν τέτοιου τύπου συναυλίες ή project, έχουν κάνει στροφή προς τους Ελληνες δημιουργούς, το ίδιο συμβαίνει και ραδιοφωνικά, όχι βέβαια τηλεοπτικά... Θεωρώ ότι σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει το Τρίτο Πρόγραμμα, αλλά και η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών. Σαφώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας στηρίζει τους Ελληνες συνθέτες, μιας και από το 2012 έως σήμερα πάντα στους διαγωνισμούς τα παιδιά ερμηνεύουν και υποχρεωτικά, έργο Ελληνα συνθέτη".

- Τι θα ακούσουμε φέτος στις εκδηλώσεις;

"Φέτος θα απολαύσουμε πολύ ενδιαφέρουσες συναυλίες, καθώς και τον Διαγωνισμό Κιθάρας Καλαμάτας "Γεράσιμος Μηλιαρέσης", ο οποίος είναι αφιερωμένος στον σπουδαίο αυτόν κιθαριστή, από τους πρώτους που δίδαξαν κλασική κιθάρα στην Ελλάδα. Αξίζει κάποιος να διαβάσει την αυτοβιογραφία του, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος. Οι διαγωνισμοί απευθύνονται σε μαθητές υψηλού επιπέδου που χωρίζονται με ηλικιακά όρια. Είναι ανοιχτοί για το κοινό χωρίς είσοδο και εκεί μπορεί να θαυμάσει κανείς, ακόμα και παιδιά του δημοτικού να παίζουν σπουδαία έργα του ρεπερτορίου της κιθάρας. Επίσης, η Μαρία Κολόζου και ο Γιώργος Νούσης θα μας χαρίσουν ένα υπέροχο ρεσιτάλ κιθάρας την Κυριακή το βράδυ στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου στις 9 μ.μ. με έργα για σόλο κιθάρα. Κάποια από τα κομμάτια που θα παίξει ο Γιώργος είναι η δική του ματιά πάνω σε έργα συνθετών όπως ο "Σταυρός του Νότου" του Θάνου Μικρούτσικου. Την Δευτέρα το βράδυ στις 9 μ.μ. η Βίκυ, ο Νίκος και εγώ θα καθίσουμε στο δικό μας "Τραπέζι των διαπραγματεύσεων". Μία συναυλία που έχει ως στόχο να αντιπαραβάλει απέναντι στην βία των ημερών, μια μουσική διαπραγμάτευση πρώτα με τον Θεό μέσα από το έργο για σόλο κιθάρα του Leo Brouwer, έπειτα με τον άνθρωπο και τον έρωτα μέσα από την "Ιστορία του ταγκό" του A. Piazzolla και τέλος μια ξεκάθαρα πολιτική διαπραγμάτευση μέσα από τα έργα 3 Ελλήνων συνθετών που αγγίζουν το προσφυγικό με το δικό τους τρόπο (του Κ. Ηλιάδη, του Θ. Παναγόπουλου και του Στ. Γυφτάκη). Θα είναι μια ιστορική στιγμή, μιας και τα δύο αυτά όργανα, ούτι και κιθάρα, θα συναντηθούν για πρώτη φορά στην σκηνή με ρεπερτόριο μουσικής δωματίου".