Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 09:25

Εγκλωβισμένοι 65.000 δανειολήπτες που πήραν δάνειο σε ελβετικό φράγκο

Γράφτηκε από την
Εγκλωβισμένοι 65.000 δανειολήπτες που πήραν δάνειο σε ελβετικό φράγκο

Πρωτόδικη «νίκη» για δανειολήπτη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης

 

Εγκλωβισμένοι είναι περισσότεροι από 65.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνειο σε ελβετικό φράγκο και οι οποίοι υφίστανται σοβαρές ζημίες, αφού αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρήματα που έλαβαν.

Οι δανειολήπτες, οι οποίοι θεωρούν ότι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης από τις τράπεζες το 2007-2010, πλήρωναν κανονικά το δάνειό τους για πολλά χρόνια και κατέληξαν να χρωστούν στις τράπεζες.

Για αυτό το λόγο, έχουν ήδη συστήσει ειδικό σύλλογο για να διεκδικήσουν την μετατροπή των δανείων σε ευρώ, ενώ ελπίζουν πως θα καταφέρουν να κερδίσουν τον αγώνα, έπειτα και από την 

απόφαση που εξέδωσε το  Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης υπέρ συνταξιούχου αστυνομικού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του Συλλόγου, η προδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου στις 30/4/2014 για την υπόθεση C-26/13 καθώς και η πρώτη θετική απόφαση πανελληνίως σε ατομική αγωγή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης στις 6 Ιουνίου με αρ. 23/2014 δημιουργεί νέα δεδομένα στην συντεταγμένη επίλυση, ενός θέματος με βαθύ κοινωνικό αντίκτυπο.

Η υπόθεση του  συνταξιούχου αστυνομικού 

Ο ενάγων, συνταξιούχος αστυνομικός σήμερα, που δικαιώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, σύναψε δανειακή σύμβαση με τραπεζικό ίδρυμα το 2007 με σκοπό να αγοράσει ένα διαμέρισμα. Η δανειακή σύμβαση ήταν σε συνάλλαγμα, και δη σε ελβετικά φράγκα. Το δάνειό του εγκρίθηκε και έτσι στις 5 Ιουνίου του 2007 η τράπεζα του κατέβαλε το ποσό των 166.680,60 ελβετικών φράγκων. Από εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, ο δανειολήπτης βρέθηκε εγκλωβισμένος σε μια οικονομική περιπέτεια.

Το ελβετικό φράγκο άρχισε να υποχωρεί σταδιακά έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα παρά τα χρήματα που ο δανειολήπτης κατέβαλε το κεφάλαιο του δανείου να μην μειώνεται στον βαθμό που ο ίδιος θα περίμενε. Συγκεκριμένα, η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ είχε υποχωρήσει σε 1,183 το 2012 από 1,65 το 2007, όταν και εκταμιεύτηκε το δάνειο.

Ο συνταξιούχος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να αποπληρώσει το δάνειο που είχε λάβει βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε την ημέρα που η τράπεζα του κατέβαλε τα χρήματα.

Σύμφωνα με το thrakitoday.gr, το Πρωτοδικείο Ξάνθης δικαίωσε τελικώς τον δανειολήπτη, δημιουργώντας ένα δεδικασμένο, αν και πρόκειται για πρωτόδικη απόφαση.

Στην επίμαχη δανειακή σύμβαση που είχε συνάψει ο συνταξιούχος περιλαμβανόταν ο υπ' αρ. 7ος όρος σύμφωνα με τον οποίο «εφόσον το δάνειο ή οποιοδήποτε τμήμα αυτού έχει χορηγηθεί σε συνάλλαγμα ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώσει τις εντεύθεν υποχρεώσεις του προς την τράπεζα είτε στο νόμισμα της χορήγησης είτε σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα της καταβολής».

Ο εν λόγω όρος κρίθηκε ασαφής και αόριστος και κατ' επέκταση καταχρηστικός από το Δικαστήριο, με τον δανειολήπτη μάλιστα να ισχυρίζεται πως δεν είχε ενημερωθεί για τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχει από ένα ενδεχόμενο μεγάλης αλλαγής της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ τόσο για τις δόσεις, όσο και για το κεφάλαιο και ζήτησε να κηρυχθεί άγονος ο επίμαχος όρος, γιατί δεν ήταν σε γνώση του.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το Δικαστήριο έκρινε πως η οφειλή του δανειολήπτη πρέπει να υπολογιστεί βάσει της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων την περίοδο που εκταμιεύτηκαν τα χρήματα του δανείου. 

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER