Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2014 09:36

Πούτιν: Αν ήθελα το Κίεβο θα το έπαιρνα σε δύο εβδομάδες

Γράφτηκε από την

"Εάν θέλω, παίρνω το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες". Η φράση φέρεται να ειπώθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας, όπως υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

 

Πιο συγκεκριμένα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να ρώτησε την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας τον Πούτιν «εάν όντως υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία», για να εισπράξει την εξής απάντηση: «Αυτό δεν είναι το πρόβλημα, αλλά εάν θέλω, μπορώ να πάρω το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες».

Ο Μπαρόζο φέρεται να μετέφερε την παραπάνω στιχομυθία και στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα μάλιστα να ακολουθήσουν... εκρήξεις οργής στην αίθουσα.

Ανεξάρτητα ωστόσο από το εάν όντως ειπώθηκε ή όχι, η φράση που αποδίδεται στον Πούτιν έρχεται να αποτυπώσει την κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις: τις απανωτές στρατιωτικές νίκες των φιλορώσων στα ανατολικά, την αδυναμία του Κιέβου να «καθαρίσει» το τοπίο, τα μικρά περιθώρια ελιγμών του ΝΑΤΟ, τους δισταγμούς κάποιων Ευρωπαίων να σκληρύνουν τη στάση τους, το «αδιέξοδο» των δυτικών κυρώσεων κ.ά.

Ο Πούτιν βέβαια δεν ενδιαφέρεται «να πάρει το Κίεβο». Εάν κρίνουμε μάλιστα από τις τελευταίες δηλώσεις της Μόσχας, ο Πούτιν δεν θέλει επισήμως να πάρει ούτε την Ανατολική Ουκρανία. Αυτό που προωθεί είναι μια λύση ομοσπονδιοποίησης της χώρας που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη αυτονομία για τις ρωσόφωνες επαρχίες στα ανατολικά.

Περισσότερα στο ethnos.gr