Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 22:47

Η ιστορία της Νοέλια, της πρώτης δασκάλας με σύνδρομο down στην Ισπανία

Γράφτηκε από την
Η ιστορία της Νοέλια, της πρώτης δασκάλας με σύνδρομο down στην Ισπανία

Μια αφήγηση που δείχνει τη δύναμη αυτής της νεαρής των 28 χρόνων που δουλεύει από το 2012 ως δασκάλα σε ένα νηπιαγωγείο στην Κόρδοβα.  "Λατρεύω τα παιδιά, αυτό ήταν το όνειρό μου», λέει.

 Η Νοέλια σπούδασε το νηπιαγωγός στο Ανώτερο Διδασκαλικό Ίδρυμα της Κόρδοβα και εδώ και 2 χρόνια δουλεύει σε ένα από τα νηπιαγωγεία της πόλης.

«Αφηγούμαι παραμύθια στα παιδιά για να μάθουν να διαβάζουν. Επίσης κάνω διάφορες δραστηριότητες μαζί τους. Για παράδειγμα, διαβάζουμε ένα παραμύθι, μετά ακούμε μουσική και έπειτα ζωγραφίζουμε. Η λογοτεχνία είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά ώστε όταν μεγαλώσουν να γίνουν δυνατοί και καλλιεργημένοι» μας επισημαίνει.

Η ίδια λέει ότι από παιδί ονειρευόταν να γίνει νηπιαγωγός: «Από μικρή το ήθελα γιατί λατρεύω τα παιδιά. Το είπα στους γονείς μου και άρχισα τις σπουδές μου. Είναι ένα επάγγελμα με κύρος εδώ». 

Κάνοντας ανασκόπηση της μέχρι τώρα ζωής της, δηλώνει πολύ ικανοποιημένη για ό,τι έχει καταφέρει. Έχει ένα επάγγελμα, ακόμη ζει με τους γονείς της και την αδελφή της αλλά κάνει σχέδια για να ανεξαρτητοποιηθεί και να μείνει μόνη της. Ο σύντροφός της ο Νικολάς, ένας νέος 24 χρόνων με σύνδρομο Down, κάνει περιβαλλοντικές σπουδές. 

Είναι πολύ ευχαριστημένη και με το χώρο της δουλειάς της. «Τα πάω πραγματικά πολύ καλά με τις συναδέλφους μου. Όλα εδώ είναι όμορφα. Η διευθύντρια είναι πολύ καλή και με τις συναδέλφους μου μοιραζόμαστε όλες τις καθημερινές δουλειές χωρίς προβλήματα.»

Η εδώ και πολλά χρόνια διευθύντρια του νηπιαγωγείου, ενός από τα 37 που υπάρχουν στην πόλη, δηλώνει πολύ χαρούμενη που έχει τη Νοέλια ανάμεσα στους συνεργάτες της και σημειώνει ότι είναι μοναδική εμπειρία για την περιοχή.  "Το να δουλεύεις μαζί της είναι μια εμπειρία που σε εξελίσσει. Γιατί η Νοέλια είναι εξαιρετική όχι για το σύνδρομο, αλλά επειδή είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας δάσκαλος: στοργική, εκφραστική, έχει μια μοναδική ικανότητα να κάνει τους άλλους να την αγαπούν. Το να βρίσκεσαι μαζί της δημιουργεί ένα κλίμα απόλυτα χαλαρωτικής εργασίας» λέει. «Σε μια ομάδα που αποτελείται μόνο από γυναίκες μπορεί να υπάρξουν διάφορα προβλήματα αλλά η Νοέλια με την τρυφερότητά της, την ειλικρίνειά της, με τη χαρά και τη διάθεση για δουλειά που έχει, μας καταφέρνει όλες» προσθέτει. Η διευθύντρια ακόμη μιλά για τη συγκίνηση των γονιών και των παιδιών όταν την βλέπουν στην τάξη να διαβάζει παραμύθια. Πολλοί συγκινούνται μέχρι δακρύων, λέει.

Η Νοέλια είναι ευγνώμων για τη ζωή της: «το όνειρό μου ήταν να γίνω νηπιαγωγός και να έχω ένα μισθό για να ζω αξιοπρεπώς. Εδώ και 4 χρόνια είμαι με τον Νικολάς και σχεδιάζουμε να παντρευτούμε, να κάνουμε ένα παιδί και να το κάνουμε ευτυχισμένο. Εγώ θα του διαβάζω όλα τα παραμύθια του κόσμου».  

Πηγή: lanacion.com.ar

Μετάφραση: Ν. Ακριβάκη


NEWSLETTER