Τρίτη, 06 Ιανουαρίου 2015 12:43

Telegraph: Ο Τσίπρας έχει στα χέρια του μία πανευρωπαϊκή χειροβομβίδα

Γράφτηκε από την

Τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα σχολιάζει μέσα από νέο της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Telegraph, τονίζοντας πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κρατά στα χέρια του μία πανευρωπαϊκή χειροβομβίδα και είναι έτοιμος να απασφαλίσει την περόνη, ενώ η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ακόμη κρίσης την ώρα που η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. 

 

Ο αρθρογράφος, μάλιστα, κάνει σύγκριση της παρούσας κατάστασης με το 1914 και τους Βαλκανικούς Πολέμους, τονίζοντας πως τότε τα Βαλκάνια ετοιμάζονταν να πάρουν φωτιά, αλλά οι εμπλεκόμενοι πίστευαν πως επρόκειτο για μπλόφα και έβαζαν στοίχημα πως η διαφαινόμενη αλυσιδωτή αντίδραση θα σταματούσε την τελευταία στιγμή...

Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα, στη Γερμανία, το Der Spiegel αναφέρει ότι η Άνγκελα Μέρκελ σκέφτεται πως η Ελλάδα μπορεί να βγει με ασφάλεια από το ευρώ, εάν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου και ο Τσίπρας τηρήσει την υπόσχεσή του να «σκίσει τα μνημόνια». 

Αλλωστε, την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι η Γερμανία προσέφερε στην Ελλάδα μία «φιλική» επιστροφή στη δραχμή το 2011. Μήνες αργότερα, η κυρία Μέρκελ ήταν έτοιμη να βγάλει την Ελλάδα από την ΟΝΕ. Αυτή τη φορά, όμως, το Βερολίνο φαίνεται σχεδόν πρόθυμο να «τελειώσει τη δουλειά». Ωστόσο, όπως σχολιάζει η Telegraph, ο Αλέξης Τσίπρας, είναι πεπεισμένος ότι η ελίτ της ΕΕ θα υποχωρήσει και πάλι, καθώς έχουν επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στη σωτηρία της Ελλάδας για να αποχωρήσουν τώρα. «Άραγε η κυρία Μέρκελ μπορεί να παραδεχθεί πως η στρατηγική της απέτυχε, από τη στιγμή που διατεινόταν πως η κρίση έχει τελειώσει;», διερωτάται ο αρθρογράφος.

«Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νεο-μαρξιστικό σύμφυρμα», τονίζεται ακόμη, προσθέτοντας πως «ο κ. Τσίπρας δεν έχει πλέον μια εικόνα του Τσε Γκεβάρα στο γραφείο του και θριάμβευσε γρήγορα στην καθομιλουμένη των Βρυξελλών -τόσο πολύ έτσι ώστε οι ηγέτες της ΕΕ και οι οικονομολόγοι υποθέτουν, δικαίως ή αδίκως, ότι η ρητορική του είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Ωστόσο, η υπερ-αριστερή Αριστερή Πλατφόρμα εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, και έχει δηλώσει ότι το κίνημα πρέπει "να είναι έτοιμο να εφαρμόσει προοδευτικά το πρόγραμμα της εκτός της ζώνης του ευρώ", εάν η ΕΕ δεν ενδώσει». 

«Ο κ Τσίπρας θέλει σαφώς να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αλλά συνεχίζει να επιμένει σε απόψεις που αυτό το αναιρούν», συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως «ο ίδιος λέει: “Θα ακυρώσουμε την λιτότητα. Με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο. Αυτό δεν είναι το διαπραγματευόμαστε”. Στρίβοντας το μαχαίρι του επάνω στη γερμανική ψυχή, θέλει να γίνει ελάφρυνση του χρέους στο ίδιο επίπεδο -50 τοις εκατό- που η Γερμανία εξασφάλισε το 1953 και που η Ελλάδα υπέγραψε παρά το θάνατο περίπου 300.000 πολιτών της κάτω από τη ναζιστική κατοχή».

Ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, έχει πιαστεί σε μια φρικτή παγίδα, γράφει η Telegraph. Εκείνος είναι που πιέζεται από μία μεγάλης έκτασης ποσοτική χαλάρωση στις 22 Ιανουαρίου και καλείται να αποτρέψει τις αποπληθωριστικές δυνάμεις που απειλούν να κλειδώσουν την Ευρωζώνη σε μια παγίδα ιαπωνικού στυλ. Πώς, όμως, ο Ντράγκι θα αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θα ζητήσει τη διαγραφή του ελληνικού χρέους; Είναι απόλυτα εγκλωβισμένος καθώς δεν μπορεί να αποκλείσει τα ελληνικά ομόλογα από τη διαδικασία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μια ανοίκεια παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες της χώρας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα.

Πηγή: protothema.gr