Τρίτη, 06 Ιανουαρίου 2015 20:29

Financial Times: Η Ευρωζώνη φοβάται περισσότερο μια συμφωνία με τον Τσίπρα παρά το Grexit

Γράφτηκε από την
Financial Times: Η Ευρωζώνη φοβάται περισσότερο μια συμφωνία με τον Τσίπρα παρά το Grexit

Γιατί ορισμένοι θεωρούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την ευρωπαϊκή εκδοχή του βραζιλιάνου προέδρου Λούλα Ντα Σίλβα

 

Ανάλυση σύμφωνα με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα πολιτικό παρά ένα οικονομικό πρόβλημα δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα των Financial Times ο Peter Spiegel από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανάλυση ο μεγαλύτερος φόβος πλέον δεν είναι το ενδεχόμενο Grexit το οποίο δεν θεωρείται άμεσο λόγω της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μια μεγάλη αγορά χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα πλεονάσματα στην Ελλάδα και την επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Αντίθετα ο μεγαλύτερος φόβος είναι ο Αλέξης Τσίπρας γιατί μπορεί να εγκαινιάσει μήνες πολιτικής αβεβαιότητας τονίζοντας στις αγορές ότι η Ευρωζώνη εξακολουθεί να επιβαρύνεται με το υψηλό χρέος, την αδύναμη ανάπτυξη και την πολιτική αστάθεια παρά τα πέντε χρόνια προσπαθειών να μπουν τα πράγματα σε μια τάξη.

Ο Spiegel υπενθυμίζει ότι την ίδια ώρα που όλοι θεωρούν το αίτημα του Τσίπρα για την διαγραφή χρέους, εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2012 η δέσμευση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να μειώσουν περαιτέρω το ελληνικό χρέος όταν η Αθήνα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα.

Στο κείμενο αναφέρεται, επίσης, ότι όσοι έχουν συναντήσει τον Τσίπρα μετά το 2012 λένε ότι είναι λογικός. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αντιλαμβάνεται πως θέλει να κυβερνήσει μόνο από το κέντρο ακόμα και αν το 1/3 του κόμματός του είναι Μαρξιστές. Ορισμένοι ελπίζουν ότι θα μπορούσε να γίνει ο Έλληνας Λούις Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, ο κάποτε ριζοσπαστικός ηγέτης των εργατικών που έγινε ο σημαντικότερος μεταρρυθμιστής πρόεδρος της Βραζιλίας.

Το ερώτημα, τονίζει ο Spiegel, είναι: Μπορούν οι ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν με έναν άνθρωποι που έχει απειλήσει να εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις; Μπορεί κάποιος που έχει έχει μιλήσει για ανατροπή του συστήματος να τηρήσει μια συμφωνία που μειώνει το χρέος της Ελλάδας σε πιο βιώσιμα επίπεδα; Σε περίπτωση συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ενισχύονταν κόμματα όπως οι Podemos στην Ισπανία;

«Η διακυβέρνηση της Ελλάδας από τον Τσίπρα καταδικάζει την Ευρωζώνη σε νέο γύρο πολιτικής αβεβαιότητας. Η πρόκληση δεν είναι πλέον η επιβίωση της ευρωζώνης αλλά το "βούτυρο στο ψωμί" των πολιτικών: Η επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας.

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER