Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015 10:09

Πέθανε ο Γερμανός μουσικός Εντγκαρ Φρόουζε (Tangerine Dream)

Γράφτηκε από την
Πέθανε ο Γερμανός μουσικός Εντγκαρ Φρόουζε (Tangerine Dream)

Ο Γερμανός μουσικός Έντγκαρ Φρόουζε το συγκρότημα του οποίου με την επωνυμία Tangerine Dream δημιούργησε τη δεκαετία του 70' το φουτουριστικό ήχο που θα σηματοδοτούσε όλες τις μετέπειτα γενιές των καλλιτεχνών της ηλεκτρονικής μουσικής πέθανε σε ηλικία 70 ετών, ανακοίνωσε ο γιος του Τζέρομ.

 

Ο Φρόουζε όπως έγινε γνωστό πέθανε ξαφνικά την περασμένη Τρίτη στη Βιέννη εξ αιτίας πνευμονικής εμβολής.«Μια ημέρα ο Έντγκαρ είπε: Δεν υπάρχει θάνατος, υπάρχει απλώς μια αλλαγή της κοσμικής μας διεύθυνσης. Αυτό μας παρηγορεί λίγο», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη του συγκροτήματος που ίδρυσε ο Φρόουζε.

Ο εκλιπών είχε συγκλονίσει τον κόσμο της μουσικής στις αρχές του 1970 με τη χρήση συνθεσάιζερ για να δημιουργήσει μια μινιμαλιστική ατμόσφαιρα έκστασης.

Ο γεννημένος στις 6 Ιουνίου του 1944 στη σημερινή ρωσική πόλη Σόβετσκ μουσικός, σπούδασε στο δυτικό Βερολίνο, αλλά η ζωή του άλλαξε ριζικά όταν κλήθηκε να παίξει στην Ισπανία, στη βίλα του ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί το 1967. Αυτό τον οδήγησε να μεταφέρει ένα είδος σουρεαλισμού στη μουσική του.Σε μια συνέντευξή του χρόνια αργότερα, ο Φρόουζε εκμυστηρεύτηκε κάτι που του είχε πει ο Νταλί: «Σχεδόν όλα είναι πιθανά στην τέχνη αρκεί να πιστεύουμε ακράδαντα σε αυτό που κάνουμε».

Ο Φρόουζε στη συνέχεια συνδέθηκε με αρκετούς μουσικούς στο Βερολίνο για να σχηματίσουν τους Tangerine Dream, ένα γκρουπ που απογειώθηκε προσελκύοντας την προσοχή του Βρετανού ραδιοφωνικού παραγωγού Τζον Πιλ, ο οποίος ήταν πολύ μια σημαντική φιγούρα της μουσικής βιομηχανίας. Το 1974 δημιούργησε το άλμπουμ "Φαίδρα" που ήταν η ναυαρχίδα της ηλεκτρονικής ψυχεδελικής μουσικής. Το άλμπουμ μπήκε στο top 20 στη Βρετανία.

Πηγή: tanea.gr


NEWSLETTER