Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015 20:22

Πέθανε ο τούρκος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ

Γράφτηκε από την
Πέθανε ο τούρκος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ

Μια εμβληματική φυσιογνωμία της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, ένας πραγματικός « γίγαντας» των γραμμάτων στην Τουρ

κία, ο συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ, πέθανε το Σάββατο σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης ύστερα από συσσωρευμένα προβλήματα υγείας.

Ήταν 92 ετών. Νοσηλευόταν εκεί από τις 14 Ιανουαρίου, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος.

Γεννημένος το 1923, τη χρονιά που η Τουρκία έγινε εθνικό κράτος, ο Γιασάρ Κεμάλ μεγάλωσε μαζί με τη νέα κοινωνία που οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι γονείς του ήταν Κούρδοι εγκατεστημένοι σ' ένα χωριό κοντά στα Άδανα.

Εκεί έζησε τα πρώτα χρόνια μέσα σε διττή πολιτισμική παράδοση: κουρδική στο σπίτι, τουρκική στο χωριό. Μαθητής ακόμα σκάρωνε διηγήσεις και τραγούδια για τα παιδιά του χωριού και παραλίγο να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής, απ' αυτούς που γυρνούσαν τα χωριά της Ανατολής απαγγέλλοντας ποιήματα και ιστορίες.

Όμως τελικά τον κέρδισε η λογοτεχνία, όπου διαμόρφωσε μια νέα γραφή στον πεζό λόγο. Συγγραφέας στρατευμένος στην Αριστερά, ανδρώθηκε μέσα από τους αγώνες για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και πάντοτε τάχθηκε στο πλευρό των αδυνάτων.

Γι' αυτό δεν έπαψε να καταδιώκεται. Κουρδικής καταγωγής, διεκδικούσε την κουρδική του ταυτότητα και βρέθηκε στο πλευρό των Κούρδων στον αγώνα τους για ίσα δικαιώματα.

Επίσης, συγγραφέας με διεθνή αναγνώριση (ένα Νομπέλ Λογοτεχνίας για την Τουρκία που δεν δόθηκε ποτέ) του οποίου τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και απέκτησαν το δικό τους κοινό, πολύ πέρα από τα σύνορα.
Τα περισσότερα βιβλία του κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις «Θεμέλιο», αλλά και από τους εκδοτικούς οίκους «Κέδρος» και «Άγρα».
Πηγή: tovima.gr


NEWSLETTER