Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 15:46

Σκουρλέτης: «Οι συλλογικές συμβάσεις θα είναι πιο ισχυρές από τις ατομικές»

Γράφτηκε από την
Σκουρλέτης: «Οι συλλογικές συμβάσεις θα είναι πιο ισχυρές από τις ατομικές»

Στη διαβεβαίωση ότι όταν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο οι συλλογικές συμβάσεις θα είναι «πιο ισχυρές από τις ατομικές που υπογράφονται τώρα», προχώρησε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης σε μια πρώτη αντίδραση στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» που αποκάλυψαν ότι οι εταιρείες σπεύδουν να αλλάξουν τους όρους σχέσεων εργασίας των εργαζομένων ώστε να προλάβουν τις όποιες αλλαγές.


«Οταν γίνει – και θα γίνει σύντομα – η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, αυτές θα είναι πιο ισχυρές από τις ατομικές που υπογράφονται τώρα» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αρη Ραβανό.
«Εχει κοντά ποδάρια αυτό, αλλά πρόκειται για μια πολιτική, τελικά, κίνηση και όχι μια κίνηση με όρους στενά οικονομικούς» προσέθεσε ο υπουργός Εργασίας και μιλώντας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων τόνισε χαρακτηριστικά:
«Είναι μια σημαντική αλλαγή διότι δίνει υπόσταση στις συλλογικές συμβάσεις ενώ το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο τις καθιστούσε ουσιαστικά αδειανό πουκάμισο».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «το νέο καθεστώς δίνει όπλα, φωνή στους εργαζομένους. Δίνει δυνατότητα να διαπραγματευτούν. Και από εκεί και έπειτα, χωρίς τη λογική της παρέμβασης από την πλευρά του κράτους. Δεν θα έχουν ισχύ (οι ατομικές συμβάσεις), όχι αναδρομικά, γιατί αυτό δεν γίνεται. Ανάλογα με το τι θα προκύψει από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ως ύψος της συλλογικής σύμβασης, αυτό θα συμπαρασύρει το ύψος της αμοιβής που έχει διαμορφωθεί σήμερα με τις ατομικές. Αυτό γινόταν πάντα, δεν γίνεται αλλιώς».
Αναφορικά με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε: «Η λογική μας είναι – και πολύ σύντομα θα μπορώ να σας το πω με συγκεκριμένες ημερομηνίες και νούμερα – να υπάρξει σε δύο δόσεις αυτή η αύξηση, μια αύξηση μέσα στο 2015 και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Στο μεσοδιάστημα, θα έχει υπάρξει δυνατότητα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, οπότε μπορεί να έχει υπάρξει στο μεσοδιάστημα αυτό αύξηση σε κάποιους κλάδους»
Πηγή: tanea.gr


NEWSLETTER