Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 16:08

«Ανοίγει» το παιχνίδι των ελληνικών πετρελαίων με ρωσικές εταιρείες ο Λαφαζάνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θέτει ζήτημα πρόσκλησης ρωσικών εταιρείων για το διαγωνισμό πετρελαίων, αλλά και την άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων.


«Πατήματα» για να φουντώσουν τα σενάρια για... ύποπτη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας φέρνει η επίσκεψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα και ενισχύει τις προσδοκίες ότι «ανοίγει» το παιχνίδι της ενεργειακής πολιτικής.  Η επίσκεψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη Μόσχα είναι σε εξέλιξη και έγινε έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ. Πηγές αναφέρουν στο protothema.gr ότι το κλίμα είναι πολύ καλό και από τη ρωσική πλευρά. Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η πρόσκληση της ρωσικής πλευράς (ρωσικών εταιρειών) να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τα ελληνικά οικόπεδα πετρελαίου, γεγονός που μπορεί να συνδέεται και με τη δίμηνη παράταση του διαγωνισμού.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μεταξύ των αιτημάτων είναι η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά και να εξαιρεθούν τα ελληνικά φρέσκα φρούτα από την απαγόρευση εισαγωγών.
Σημειώνεται ότι ο κ. Λαφαζάνης συναντάται με τον κ. Νόβακ τη Δευτέρα και θα συζητήσουν ενεργειακά θέματα, με επίκεντρο τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης, θα συναντηθεί και με το διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, καθώς και με εκπροσώπους της Δούμας και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θαν. Πετράκος.
Πηγή: protothema.gr