ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 15:46

Πέθανε στα 93 του χρόνια ο Κρίστοφερ Λι

Πέθανε στα 93 του χρόνια ο Κρίστοφερ Λι

Ο Βρετανός ηθοποιός Κρίστοφερ Λι, που έπαιξε σε εκατοντάδες ταινίες, από τη σειρά του Τζέιμς Μποντ μέχρι τον Πόλεμο των Άστρων και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, και ενσάρκωσε με μοναδικό τρόπο τον αιμοδιψή Κόμη Δράκουλα στη μεγάλη οθόνη, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 93 ετών, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το ληξιαρχείο του δήμου του Κένσινγκτον και Τσέλσι.

 

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι καταγράψαμε στις 8 Ιουνίου τον θάνατο του Κρίστοφερ Λι ο οποίος πέθανε την προηγουμένη, στις 7 Ιουνίου", είπε μια εκπρόσωπος του δήμου.

Ο θρύλος του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κινηματογράφου πέθανε στο νοσοκομείο Τσέλσι-εντ-Γουεστμίνστερ όπου είχε εισαχθεί λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph. Η ανακοίνωση του θανάτου του καθυστέρησε κατόπιν αιτήματος της συζύγου του που ήθελε να ενημερώσει πρώτα όλα τα μέλη της οικογένειας.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον ήταν ένας από τους πρώτους που εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του "δασκάλου των θρίλερ". Ο Κρίστοφερ Λι θριάμβευε στο συγκεκριμένο είδος ταινιών και μπορούσε να υπερηφανεύεται ότι ήταν ο μοναδικός ηθοποιός που έχει ενσαρκώσει όλους τους διαβόητους "κακούς": το "τέρας" του Φρανκενστάιν, τον Φου Μαντσού, τη Μούμια, τον Ρασπούτιν και, κυρίως, τον αθάνατο Κόμη Δράκουλα, ρόλο που επανέλαβε με επιτυχία σε οκτώ ταινίες από το 1958 μέχρι το 1976.

Παρ' όλο που στην πλούσια καριέρα του γύρισε περίπου 250 ταινίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν ήταν ταινίες θρίλερ, ο Λι ήταν ο αδιαμφισβήτητος "βασιλιάς" του είδους. Μεταξύ άλλων, έπαιξε τον παράφρονα επιχειρηματία Σκαραμάγκα, τον ορκισμένο εχθρό του Τζέιμς Μποντ στην ταινία "Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι" και, πιο πρόσφατα, εμφανίστηκε σε δύο Επεισόδια του Πολέμου των Άστρων και στην τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, στο ρόλο του κακού μάγου Σάρουμαν. Χάρη και στο ύψος του --ήταν 1,95-- το ψηλό μέτωπο, τα μακριά, λεπτά χέρια του, το σκοτεινό βλέμμα και την κατά βούληση σπηλαιώδη φωνή του είχε το απαραίτητο τρομακτικό παρουσιαστικό που ταίριαζε γάντι στους ρόλους αυτούς.

Ο Κρίστοφερ Φρανκ Καραντίνι Λι γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1922. Από την πλευρά της μητέρας του, καταγόταν από μια από τις παλαιότερες οικογένειες της Ιταλίας, τους Καραντίνι, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τον Καρλομάγνο. Αφού υπηρέτησε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στράφηκε στην ηθοποιία κατά προτροπή ενός εξαδέλφου του. Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1947 και γύριζε ταινίες μέχρι και στα βαθιά γεράματά του, με τελευταία την "Άγγελοι στο Νότινγκ Χιλ".

Ο Λι ήταν παντρεμένος με τη Δανέζα ζωγράφο Γκίτε Κρένκε με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Κριστίνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ