Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015 23:39

Δραγασάκης: Οι δανειστές επιμένουν σε μειώσεις συντάξεων και μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ

Γράφτηκε από την
Δραγασάκης: Οι δανειστές επιμένουν σε μειώσεις συντάξεων και μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ

«Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό , όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών» επιμένει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

 

Σε δήλωση προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, ενώ όπως έγινε γνωστό η ελληνική αποστολή επιστρέφει από την βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η ελληνική πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις της, οι οποίες, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες -δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό. 

Ο κ. Δραγασάκης δηλώνει ότι οι θεσμοί επιμένουν σε μειώσεις συντέξεων και μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ, ενώ τονίζει ότι "παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά". 

Η πλήρης δήλωση:

Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες -δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο, παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

 Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά. 

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

Απαιτήσεις-σοκ από τους δανειστές

Με ένα... ενισχυμένο πακέτο μέτρων και απαιτήσεων προσήλθε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων η πλευρά των εταίρων, μετά το αδιέξοδο που καταγράφηκε νωρίτερα την Κυριακή στις διαβουλεύσεις, καθώς η ελληνική πλευρά φέρεται να παρουσίασε αδύναμα ισοδύναμα που δεν πείθουν τους εκπροσώπους των δανειστών.

Επί της ουσίας, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχουν πέσει στο τραπέζι μια σειρά μέτρων που κρίνονται, από την πλευρά των Ευρωπαίων, ως προαπαιτούμενα για μια συμφωνία. Μια συμφωνία που όλα δείχνουν πως πλέον συνίσταται όχι σε μια τελική, οριστική λύση, αλλά σε μια εννεάμηνη (9μηνη) παράταση του ελληνικού προγράμματος, με εξασφάλιση χρηματοδότησης περί τα 20 δισ. ευρώ, κυρίως από το «γύρισμα» των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και συνολικά το ευρωσύστημα, ύψους περί τα 27 δισ. ευρώ.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται η παρέμβαση του ESM, με δάνειο του οποίου θα αγοραστούν τα ομόλογα της ΕΚΤ αλλά με επιτόκιο κατά πολύ χαμηλότερο και με χρονική παράταση της ωρίμανσής τους.

Ως προς τα μέτρα που αποτελούν πια αντικείμενο του παζαριού, αυτά συνίστανται στη:

- μείωση κατά 2% των κύριων συντάξεων και δη άμεσα. Αυτό το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ θα αποφέρει η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 4% ή 5%.

Στα μέτρα αυτά η ελληνική πλευρά φέρεται να συμφωνεί με ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού επί των κύριων ίσως στο 1%, με κέρδος περί τα 250 εκατ. ευρώ.

- Ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική αποστολή εμμένει στο 0,75% για το 2015 και στο 1,75% για το 2016, αλλά οι εταίροι από την πλευρά τους απαιτούν συντελεστές 1% και 2% αντίστοιχα.

Πιθανή είναι η συζήτηση μιας πρότασης για ενιαίο 18μηνο, από τώρα έως το τέλος του 2016, με συντελεστή 1,5%. 

protothema.gr


NEWSLETTER