Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015 18:39

Χωρίς τον Γ. Βαρουφάκη η συνεδρίαση του Eurogroup - Απορρίφθηκε το αίτημα για παράταση

Γράφτηκε από την

Δραματικές είναι οι τελευταίες ώρες καθώς λίγο πριν τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, η συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη και αναμένεται να συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. 

 

Το κλίμα στο Eurogroup είναι ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα καθώς το αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση του τρέχοντος του προγράμματος απορρίφθηκε. Ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως μόλις αρχίσει η συνεδρίαση, θα εξεταστεί πλέον το Σχέδιο Β για την Ελλάδα, δηλαδή η θωράκιση της ευρωζώνης από ενδεχόμενο Grexit.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, την ώρα που η συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη, υπήρξε συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Νωρίτερα, αρνητική στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για ολιγοήμερη παράταση ήταν η εισήγηση του EuroWorking Group. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις αρκετών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση.

Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε στο Reuters ότι οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ανοιχτές και κάλεσε την ΕΚΤ να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία τους. Ωστόσο, θα είναι αδύνατον στον Μ. Ντράγκι να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA, εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα λήξει την Τρίτη.

Στην Αθήνα ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς δήλωσε πως «τίποτα, ακόμη και η απόσυρση της πρότασης των δανειστών,  δεν σταματάει το δημοψήφισμα».

«Το καλύτερο θα ήταν να μας καλέσουν και πάλι οι εταίροι για να μας κάνουν μια πρόταση που θα ήταν βιώσιμη για τη χώρα και όχι καταστροφική», ανέφερε ο κ. Παπάς ενώ σε άλλη ερώτηση αν βλέπει να οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, τόνισε:

«Δεν πιστεύω σε αδιέξοδο.Δεν βλέπω κάποιον να θέλει να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα».

Την ίδια ώρα, το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες περιέγραψε με δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσλεμπλούμ. «Η κατάσταση είναι θλιβερή». Ο Ντεϊσελμπλουμ ανέφερε ότι υπήρξε έκπληξη από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για δημοψήφισμα. 

Όπως είπε, η ελληνική πλευρά, προφανώς απορρίπτει την πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί, ενώ ο πρωθυπουργός δίνει μια αρνητική συμβουλή στον ελληνικό λαό. Συνεχίζοντας, ο Ντεϊισελμπλουμ χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, με αυτήν της την απόφαση κλείνει τις πόρτες σε περαιτέρω συνομιλίες 

tanea.gr