Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015 22:00

Σόιμπλε: Να μην μεταδοθεί η ασθένεια της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Γράφτηκε από την

"Θα κάνουμε τα πάντα για να καταπολεμήσουμε κάθε κίνδυνο μετάδοσης της ασθενείας στην Ευρωζώνη", είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

 

"Η Ελλάδα είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση και θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τη μετάδοση της ασθένειας στην Ευρωζώνη", υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπ. Οικ. ήταν ιδιαιτέρως σκληρές, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως η ελληνική μεριά ήταν εκείνη που έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μονομερώς.

Πιο ήπιες οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ. " Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ακόμα κι αν χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια μετά το πέρας του προγράμματος", είπε χαρακτηριστικά μετά το πέρας της σύσκεψης των υπ. Οικ. της Ευρωζώνης, χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε:

Δεν ξέρω πως θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η Ελλάδα, έχουμε τρέχουσες ειδήσεις σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας τη νύχτα. Οι αναλήψεις από τις τράπεζες ήταν εξαιρετικά μεγάλες και είχαμε μια κορύφωση σήμερα. Έχουμε σαφήνεια για το γεγονός ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να καταπολεμήσουμε κάθε κίνδυνο μετάδοσης της ασθενείας στην Ευρωζώνη.

Έχουμε βγάλει προγράμματα που λειτούργησαν με μηχανισμό σταθεροποίησης που αποδείχθηκε σωστός για την ανεργία και την εργασία στα κράτη μέλη και πλέον είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την ανησυχία στις αγορές. Η Ελλάδα παραμένει κομμάτι της Ευρωζώνης, είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον λαό της σε αυτή τη δύσκολη φάση. Οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα, η Βουλή, σε συνεργασία με τους θεσμούς να λύσουν κάποια θέματα. Δεν είναι καλή μέρα σήμερα, η έκπληξη και η ανησυχία είναι μεγάλη, αλλά στις κρίσεις ενισχύεται η Ευρώπη. 

Η Ελλάδα ήταν πάντα μια ξεχωριστή περίπτωση. Η υλοποίηση των όσων προβλέπονταν στα προγράμματα θα έπρεπε να εξασφαλίζονται, να ελέγχονται και να εγκρίνονται. Τυπικά είμαστε πάντα σε μια κατάσταση ελέγχου του προγράμματος που τρέχει αλλά πέραν αυτού δεν έχουμε άλλη βάση.

Οι δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ που προηγήθηκαν:

Οι θεσμοί είναι εδώ για να παράσχουν τεχνική βοήθεια. Το Eurogroup αποτελείται από 19 μέλη και είναι έτοιμο για να συνεδριάσει εκ νέου για να αναλάβει δράσεις για το όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και των υπολοίπων κρατών. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ακόμα κι αν χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια μετά το πέρας του προγράμματος.

Πάντοτε λέμε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή, δεν έφυγαν οι θεσμοί από τις συνομιλίες αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία. Δεν έχουμε κάτι απτό, η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, ποτέ δεν θα τελειώσει πιθανόν, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα. Αν η ελληνική κυβέρνηση με τη στήριξη του κοινοβουλίου ακολουθήσει τον δρόμο που ακολούθησε χθες το βράδυ, το πρόγραμμα θα εκπνεύσει.

news247.gr