Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015 23:07

Λαφαζάνης: Δεν έχουμε επιλογή την έξοδο από το ευρώ

Γράφτηκε από την
Λαφαζάνης: Δεν έχουμε επιλογή την έξοδο από το ευρώ

“Λείπει ο Βενιζέλος από την αίθουσα που μίλησε πολύ με την ανοχή του προεδρείου, λαλίστατος, αλλά λυπάμαι που τη ρητορική του ικανότητα τη σπαταλά σε μία ρητορική αποπροσανατολισμού”, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, οποίος επιτέθηκε στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής. 

 

Αναρωτήθηκε μάλιστα “δεν έχει καταλάβει τίποτα το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ τι έχει γίνει; Τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουν δει τη λεηλασία αυτού του λαού;” και πρόσθεσε “μία λέξη για την τρόικα, για τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ που έχουν επιβάλλει μέτρα στην Ελλάδα, δεν λένε”.

Εκτίμησε δε ότι ο λαός θα πει ένα μεγάλο ηχηρό “όχι” και θα ανοίξουμε μία νέα πορεία, μέσα από δυσκολίες. Εξήγησε ότι το “όχι” θα σημάνει τρία πράγματα: Θα τερματιστεί η λιτότητα, η διεκδίκηση και η απαίτηση για μία νέα ρευστότητα στη χώρα, αυτή θα εξασφαλιστεί και τρίτον το χρέος να μειωθεί, που δεν είναι βιώσιμο.

 Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον κ. Βενιζέλο δήλωσε “μην ξανακουρέψετε το χρέος γιατί όποτε το κουρεύετε, εκτοξεύεται”, καθώς προηγουμένως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σχολιάσει την ομιλία του υπουργού σχετικά με τις προσδοκίες του κ. Λαφαζάνη για διαγραφή χρέους. “Αν καταφέρετε να φέρετε στη Βουλή τη διαγραφή έστω και ενός ευρώ χρέους να το ζητήσουμε”, είχε πει ο κ. Βενιζέλος. 

"Η περιβόητη επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους υποστηρίζει ότι το χρέος είναι παράνομο και διεκδικεί την διαγραφή του, ενώ η κυβέρνηση το αποδέχεται και ζητά παραμετρικές αλλαγές. Οι παρεμβάσεις του 2012 οδήγησαν σε μείωση ίση με το 100% του ελληνικού ΑΕΠ δηλαδή 180 δις ευρώ. Όταν φέρεται κούρεμα του χρέους έστω και μισό ευρώ ελάτε να μιλήσουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. 

Ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε εμμέσως ότι υπάρχει σχέδιο εναλλακτικό για ρευστότητα. Λένε ναι στην Ευρώπη αλλά δεν κατάλαβα γιατί ταυτίζουν το ναι στη Ευρώπη, όπως είπε ο υπουργός με το “ναι” στην πρόταση στους θεσμούς. “Υπάρχουν και χώρες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης,  τι σημαίνει μένουμε Ευρώπη,  τι είναι αυτή η αθλιότητα που λένε.  Η δεν μένει έτσι και αλλιώς Ευρώπη; Στην Ευρώπη υπάρχουν πάρα πολλά νομίσματα και οι χώρες που δεν έχουν ευρώ δεν είναι κατεστραμμένες, δεν έχουμε την επιλογή για έξοδο από το ευρώ αλλά δεν σημαίνει ότι η παραμονή θα είναι και η εξόντωση της χώρας”.

“Τον Σόιμπλε τον βλέπουμε, βλέπουμε τα έργα του, τη στάση όλων αυτών αυτή τη στιγμή που δεν έχει καμία βάση. Και βλέπουμε και τη στάση και τώρα, μετά την πρόταση για το δημοψήφισμα. Και ποια είναι η απάντησή τους, ότι κάνουμε ξεχωριστό Eurogroup χωρίς την Ελλάδα, τι κάνουν την Ελλάδα παραμάγαζο; Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει ή οι ΑΝΕΛ για αυτές τις εξελίξεις;” τόνισε χαρακτηριστικά.

 Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την καταστροφή και προσπαθεί να ανοίξει ένα δρόμο ελπίδας για τη χώρα. Και δεν κατάλαβε η αντιπολίτευση τι έγινε πέντε μήνες, επισημαίνοντας ότι η χώρα ζει ένα μαρτύριο από τους θεσμούς και δεν βλέπει μία κυβέρνηση που προσπαθεί με υποχωρήσεις, ατυχείς κάποιες φορές, να προσπαθεί να προσεγγίσει τους θεσμούς. Αναρωτήθηκε “γιατί  δεν ασκούν κριτική στη συμπεριφορά όλων αυτών. Είναι κρίσιμες οι ώρες, οι εξελίξεις συνεχείς και αυτή την ώρα που η χώρα είναι σε οριακό σημείο πήραμε τη πρωτοβουλία για δημοψήφισμα, για την απαράδεκτη πρόταση των Θεσμών, που εξοντώνει τη χώρα. Και ξεσηκώνουν θύελλα. Δηλαδή ήταν συνταγματικά αυτά που έκαναν τώρα πέντε χρόνια;” είπε ο υπουργός. 

protothema.gr


NEWSLETTER