Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 14:18

Πάρνωνας: Πραστός και Λεωνίδιο - Παλιά και νέα πρωτεύουσα της Τσακωνιάς (φωτογραφίες-βίντεο)

Γράφτηκε από την
Πάρνωνας: Πραστός και Λεωνίδιο - Παλιά και νέα πρωτεύουσα της Τσακωνιάς (φωτογραφίες-βίντεο)

Χτισμένος αμφιθεατρικά, σε πλαγιά του Πάρνωνα, ο Πραστός βρίσκεται σε υψόμετρο 649 μ. Μόλις 20 χλμ. από τον Άγιο Ανδρέα, αποτελεί ένα πανέμορφο και γραφικότατο χωριό που γοητεύει με τα παραδοσιακά του σπίτια, τα πυργόσπιτα και τις εκκλησίες του, ενώ έχει κηρυχτεί και παραδοσιακός οικισμός.

Από τον Μεσαίωνα μέχρι και τους προεπαναστατικούς χρόνους, ο Πραστός υπήρξε η παλιά και ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς και μέχρι σήμερα ομιλείται από τους γηραιότερους η τσακώνικη διάλεκτος.

Είναι χαρακτηριστικά αυτά που περιγράφει στα μέσα του 17ου αιώνα ο φημισμένος Τούρκος περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή που ταξίδευε συχνά στην υπόδουλη Ελλάδα: "Μεταξύ Μονεμβασιάς και Ναυπλίου κατοικεί ένα έθνος με το όνομα Τσάκουνα. Η γλώσσα τους ούτε ελληνική, ούτε ιταλική είναι. Η λαλιά τους είναι περίεργη και ο καθένας δεν την καταλαβαίνει. Είναι χριστιανοί ραγιάδες. Το κλίμα και τα νερά τους είναι θαυμάσια. Μερικές έγκυες γυναίκες κουβαλούν στις ράχες τους φορτία βάρους 200 οκάδων. Οι νεαροί και τα παλικάρια σηκώνουν 300-400 οκάδες. Είναι πολύ δυνατοί και γεροί αυτοί οι άπιστοι. Ολοι τους φορούν άσπρες κάπες με πλατιά μανίκια και φούντες με κρόσσια από λεπτό μετάξι. Ολοι, άντρες και γυναίκες τυλίγουν τα κεφάλια τους με άσπρα φακιόλια. Εχουν μάτια μεγάλα, πρόσωπα πλατιά και φωνή που αντηχεί ηχηρά στα βουνά, σαν θόρυβος βροντής".

 

ΕΔΩ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΞΕΝΟΣ

Από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις που συναντήσαμε στον Πραστό ήταν η υποδοχή από τους ντόπιους, οι οποίοι δεν γνώριζαν από πριν για την άφιξή μας. Ενα καφενείο, ένα εστιατόριο και ξενώνας σου δίνουν επιλογές για διαμονή στο χωριό. Αναζητώντας το σχολείο συναντήσαμε τον κ. Γιάννη Πετρή και την γυναίκα του, οι οποίοι μας μίλησαν για την πλούσια ιστορία του τόπου.

Ακριβείς πληροφορίες που αφορούν την έναρξη λειτουργίας του σχολείου, δεν έχουμε. Είναι βέβαιο ότι από την ίδρυσή του είχε δύο έδρες: μία θερινή στον Πραστό και μία χειμερινή στον Άγιο Ανδρέα. Tη δεκαετία του 1960 το σχολείο του Πραστού αριθμούσε περίπου 90 μαθητές ενώ το τελευταίο κουδούνι χτύπησε το 1985.

 

 

 

Σήμερα έχει μετατραπεί σε εστιατόριο, που λειτουργεί από το 2015 με το όνομα “Ταβέρνα το Δημοτικό Σχολείο”. Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι από αντικείμενα μια άλλης εποχής, φορεσιές, φωτογραφίες ηρώων και βιβλία γεμάτα ιστορία σαν να βρίσκεσαι σε ένα “μουσείο”.

Τα Σαββατοκύριακα είναι μία καλή ευκαιρία για να επισκεφτεί κανείς την περιοχή αλλά και να μείνει! Φτάνει να ενημερώσει από νωρίτερα. Όλα όσα ετοιμάζονται είναι φτιαγμένα με μεράκι, πολλή αγάπη και αγνά ντόπια υλικά. Χειροποίητα σκαστά μακαρόνια, πλακόπιτες, κόκορα μακαρονάδα, σαβόρι, βραστό, είναι μερικά από τα καλοφτιαγμένα και νοστιμότατα πιάτα που θα γευτείς. Η φωτιά στην ξυλόσομπα που καίει από νωρίς το πρωί και η ζεστή ατμόσφαιρα είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που θα σε κρατήσουν εκεί.

 

     

 

"Το προ της επαναστάσεως σχολείο που εδρεύει στον Πραστό ήταν προικισμένο από φιλόμουσους και φιλότιμους κατοίκους με πάμπολλα αναθήματα. Αυτά πιθανόν να ήσαν βιβλία, έδρες, θρανία στοιχειώδη όργανα θετικών επιστημών, κανόνες κ.α. Αλλά και μεταπολεμικά όταν δειλά δειλά επαναλειτουργούν τα σχολεία, στο Λεωνίδιο αρχικά και μετά στον Πραστό – Αγ. Ανδρέα, οι υλικοτεχνικές υποδομές δεν είναι ανύπαρκτες. Δίδονται πληροφορίες για χορηγήσεις από την Κυβέρνηση βιβλίων, αβακίων και πινάκων". (ΓΑΚ Φ,1036, σ.5, λ.88).

 

 

ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Τα σπίτια του Πραστού διατηρούν τα κύρια στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής, η οποία είναι λιτή και χαρακτηριστική: τοξωτή εξώθυρα, στενά παράθυρα, διακοσμητική θυρίδα, χτιστή σκάλα με ψηλό τόξο, στέγες από πλάκες σχιστόλιθου και συχνά με έντονα στοιχεία αμυντικής και οχυρής κατασκευής. Πιο πάνω από το χωριό απλώνονται δάση από καστανιές και έλατα. Σήμερα το χωριό δεν κατοικείται το χειμώνα, αλλά πολλά Σαββατοκύριακα, σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι ζωντανεύει, αφού πολλοί ιδιοκτήτες, κυρίως κάτοικοι του Αγίου Ανδρέα, διατηρούν εκεί τη δεύτερη κατοικία τους.

Αξίζει να περπατήσει κανείς στα στενά γραφικά σοκάκια του χωριού ανάμεσα από λουλουδιασμένες αυλές και να θαυμάσει από κοντά την αυθεντική αρχιτεκτονική των σπιτιών.

Από τους μεσαιωνικούς χρόνους ήταν μια πολυάνθρωπη και εύπορη πόλη, γεμάτη πύργους, πλούσια αρχοντικά και εκκλησίες. Η επιλογή της απόκρημνης τοποθεσίας όπου κτίστηκε το χωριό οφειλόταν κυρίως σε αμυντικούς λόγους εξαιτίας των πειρατών. Το μεγαλύτερο μέρος του τσακώνικου πληθυσμού είχε εγκατασταθεί εκεί, όπου και διατηρούσε τη βασική κατοικία του. Εκτιμάται ότι ο πληθυσμός του Πραστού στους μεσαιωνικούς χρόνους ανερχόταν σε 9.000. Ο Πραστός είχε τότε 9 ενορίες, 30 εκκλησίες και έντονη οικονομική δραστηριότητα. Την περίοδο εκείνη ανθούσαν το εμπόριο και η ναυσιπλοΐα, ενώ οι εμπορικές σχέσεις του Πραστού είχαν φθάσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Γαλλία.

Τα εμπορεύματα μεταφέρονταν συνήθως με σπετσιώτικα και υδραίικα καράβια, κυριότεροι μέτοχοι των οποίων ήταν οι πραστιώτες έμποροι. Λόγω του επικερδούς εμπορίου, είχε αναπτύξει σημαντική οικονομική ισχύ και είχε αναδειχθεί σε ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Οι τρεις συνοικίες του ήταν στολισμένες με ψηλούς πύργους, ωραίες εκκλησίες, υδραγωγεία, επιβλητικά αρχοντικά, τα ερείπια των οποίων μαρτυρούν ακόμη και σήμερα, τη δύναμη και τη λάμψη του παλιού Πραστού. Το 1826 πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ και έκτοτε ερημώθηκε. Οι Πραστιώτες στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν την καταστροφική έφοδο του Ιμπραήμ κατέφυγαν στο Λεωνίδιο  «τον σίγουρο τόπο»  σύμφωνα με τον Θ. Κολοκοτρώνη. Στην περίοδο της επανάστασης του 1821 είχαν σημαντική συμμετοχή στις μάχες ενάντια στους Τούρκους, ενώ οι εφοπλιστές προσέφεραν πολλά πλοία και χρήματα για το ξεκίνημα του αγώνα.

Η ακμή και η αίγλη του χωριού έχουν αφήσει τα σημάδια τους ακόμα και σήμερα. Διασώζονται αρκετά παλιά πυργόσπιτα με πιο χαρακτηριστικά του Σαραντάρη (το καλύτερα διατηρημένο με εντοιχισμένη επιγραφή 1722), του Καλημέρη, του Μερίκα,  του Καραμάνου (1788) και του Γούνελου, χτισμένα στη δεύτερη Τουρκοκρατία. Όλες είναι οχυρές κατοικίες που φέρουν τυφεκιοθυρίδες. 

Στον Πραστό υπάρχουν παλιές και αξιόλογες εκκλησίες. Ξεχωρίζουν οι Ταξιάρχες (18ος αι.), αρχικά μονόχωρος τρίκογχος  ναός με μεταγενέστερες ανακατασκευές και προσθήκες, ο Άγιος Δημήτριος (17ος αι.), μονόκλιτη σταυρεπίστεγη βασιλική με τρούλο με ωραίες τοιχογραφίες και η Παναγία, παλιά μητρόπολη.

 Δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας, ερειπωμένης σήμερα, βρίσκεται μικρό ύψωμα με εξαίρετη θέα στο χωριό και στη γύρω περιοχή. Κάτω από αυτό και δίπλα στην εκκλησία υπάρχει η προτομή του Πραστιώτη Μανώλη Δούνια, αγωνιστή του 21, που πρωτοστάτησε στην άλωση της Τρίπολης στις 23 Σεπτεμβρίου 1821. Κάτω από την παλιά μητρόπολη είναι η μικρή πλατεία του χωριού, που πρόσφατα ανακαινίστηκε. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού είναι το κοιμητήριο. Μια παλιά πλάκα, εντοιχισμένη εκεί, μαρτυρεί την παλιά ακμή της πολυάνθρωπης παλιάς πρωτεύουσας της Τσακωνιάς...

Στο κοντινό ρέμα της Μαζιάς υπάρχουν οκτώ νερόμυλοι και μια νεροτριβή. Ένας από τους νερόμυλους είναι δίπλα στη διακλάδωση του δρόμου Πραστού-Καστάνιστας και ένας δεύτερος βρίσκεται 500 μ. πιο πέρα, προς Καστάνιτσα. Οι υπόλοιποι βρίσκονται ψηλότερα και δεν είναι ορατοί από το δρόμο.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Στο χωριό φτάνει κανείς είτε από τον Άγιο Ανδρέα παίρνοντας το δρόμο για την Καστάνιτσα, είτε από την Καστάνιτσα. Επίσης, κάποιος  μπορεί  να ακολουθήσει μια όμορφη εναλλακτική διαδρομή, που περνά από το μοναστήρι της Εορτακουστής (ή Αρτοκωστάς) και το οποίο απέχει  6 χλμ από τον Άγιο Ανδρέα. Περνώντας το μοναστήρι της Αρτοκωστάς, μπορεί κάποιος να επισκεφτεί και την μονή του Αγίου Νικολάου Καρυάς. Η διαδρομή, αν και δύσκολη, είναι μαγευτική και με ωραία θέα τον Πάρνωνα και τη χαράδρα της Ζαρμπάνιτσας. Συνεχίζοντας, ο δρόμος κατηφορίζει και συναντά το δρόμο Αγίου Ανδρέα – Καστάνιτσας.

Ολόκληρη η περιοχή είναι ένας παράδεισος για τους φυσιολάτρες και ιδανική για πεζοπορία και περπάτημα μέσα από μοναδικές διαδρομές που κρύβει σε κάθε του γωνιά ο Πάρνωνας.

 

 Ο "Eυκλής" περπάτησε το καλντερίμι που ενώνει τον Πραστό με την Καστάνιτσα

 

ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ - Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΤΗΣ

Η Καστάνιτσα ένα από τα Τσακωνοχώρια βρίσκεται στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Το όνομά της προέρχεται από τα κάστανα και το γειτονικό καστανόδασος. Το χωριό είναι σκαρφαλωμένο σε μία πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 840 μέτρων. Είναι χτισμένο κατά μήκος του αυχένα που συνδέει δύο υψώματα. Στην κορυφή του βόρειου υψώματος πάνω από τον οικισμό, διατηρούνται ερείπια του παλιού πύργου, που χτίστηκε από Βυζαντινούς του Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο αιώνα, με σκοπό την οχύρωση της περιοχής.

Παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια ασπρισμένα λευκά με ασβέστη, ξύλινα μπαλκόνια σκεπασμένα με τσίγκο για το χιόνι, στέγες από πλάκες σχιστόλιθου του Μαλεβού, με έντονα χρώματα στα παράθυρα και λουλουδιασμένες αυλές - αρκετά από αυτά είναι πυργόσπιτα 300 και πλέον χρόνων - δίνουν σε συνδυασμό με τους ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους μια ειδυλλιακή, πρόσχαρη και ταυτόχρονα αιγαιοπελαγίτικη όψη στο χωριό. Γύρω-γύρω απλώνεται πυκνό και παρθένο δάσος από  έλατα και καστανιές.

      

Η Καστάνιτσα θεωρείται απ’ τα ωραιότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας. Εδώ δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να δοκιμάσει και τα γλυκά και φαγητά που σερβίρουν στην ταβέρνα και το καφενείο του χωριού που έχουν βάση το κάστανο και το καρύδι.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί τριήμερη γιορτή κάστανου με ρίζες από τα τέλη του 18ου αιώνα!

Οι ντόπιοι υποδέχονται τους επισκέπτες προσφέροντάς τους τσάι για το καλωσόρισμα, ενώ στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της γιορτής, όσοι βρεθούν στην Καστάνιτσα απολαμβάνουν παραδοσιακά τοπικά φαγητά όπως φασολάδα παντρεμένη, βραστή γίδα, παραδοσιακές-χειροποίητες πίτες και άλλα φαγητά και γλυκά με βασικό υλικό το κάστανο.

 

ΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ

Αναπτύχθηκε μετά το 1826, όταν ο τουρκικός στρατός του Ιμπραήμ κατέστρεψε την παλιά πρωτεύουσα της Κυνουρίας, τον Πραστό.

Κωμόπολη του Νομού Αρκαδίας και πρωτεύουσα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας. Το Λεωνίδιο πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του Αγίου Λεωνίδα, που αναφέρεται σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου το 1293. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Λεωνιδίου είναι ο επιβλητικός κόκκινος βράχος που ορθώνεται πάνω από τον οικισμό. Το Λεωνίδιο είναι σήμερα χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός.

 

Το Λεωνίδιο και η περιοχή του χαρακτηρίζονται από γραφική τοπική αρχιτεκτονική, μοναδική στην Αρκαδία. Τυπικά δείγματά της είναι η αγορά στο κέντρο της πόλης, με τον κεντρικό της δρόμο και πολλά όμορφα αρχοντικά διεσπαρμένα στην πόλη, μερικά εκ των οποίων έχουν τη μορφή πύργου. Ανάμεσά τους, ξεχωριστή θέση κατέχει ο Πύργος Τσικαλιώτη. Ο πύργος αυτός έχει κατασκευαστεί το 1808 και σήμερα φιλοξενεί κατά καιρούς καλλιτεχνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Στο Λεωνίδιο υπάρχουν αρκετές εκκλησίες, όπως η μητρόπολη (της Παναγίας), η Αγία Αικατερίνη, η Αγία Κυριακή, οι Άγιοι Ταξιάρχες, ο άγιος Ιωάννης, ο άγιος Βασίλειος, ο άγιος Χαράλαμπος και η Παναγία Χατζαλιού. Πάνω σε κατάφυτο λόφο νότια της πόλης είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο γιορτάζει με πανηγύρι το καλοκαίρι. Σε ύψωμα που δεσπόζει της πόλης σώζονται τρεις χαρακτηριστικοί παλιοί ανεμόμυλοι.

 

 

      

ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

Η προστασία που παρέχει ο Πάρνωνας, σε συνδυασμό με τη θαλάσσια αύρα, η σπάνια εδαφολογική σύσταση και ο πλούσιος σε οργανικά και ανόργανα στοιχεία υδροφόρος ορίζοντας, δημιουργούν έναν πραγματικό επίγειο παράδεισο. Σε αυτό το μοναδικό κλίμα, μαζί και με τις φροντίδες των ντόπιων αγροτών, παράγεται το εξαιρετικό αυτό κηπευτικό, η τσακώνικη μελιτζάνα.

 

Τσακώνικη μελιτζάνα - Θεωρείται περίφημη και βρίσκεται ανάμεσα στα 317 ευρωπαϊκά προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως

 

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι παρασκευής της μελιτζάνας. Συνδυάζεται εξαιρετικά με την ντομάτα, τη φέτα, τα έντονα μυρωδικά όπως το σκόρδο, «απογειώνει» γευστικά τα πιάτα με κρέας, γίνεται ακόμα και γλυκό του κουταλιού, το αγαπημένο τραγανό μελιτζανάκι.

Κάθε Αύγουστο, επισκέπτες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα συρρέουν στην Κυνουρία και στο Λεωνίδιο για να απολαύσουν τη γιορτή της μελιτζάνας.

Η γιορτή αυτή αποτελεί πλέον έναν θεσμό που αγαπήθηκε πολύ, καθώς συνδυάζει τη γαστρονομική απόλαυση με την παραδοσιακή αίσθηση γιορτής.

Το Πάσχα στο Λεωνίδιο γιορτάζεται με παραδοσιακό τρόπο. Οι κάτοικοι κατασκευάζουν τα λεγόμενα αερόστατα και τα πετούν το βράδυ της Ανάστασης καθώς και την ημέρα της Ανάστασης στην πλατεία του χωριού προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα στους επισκέπτες.

 

      

 

ΜΟΝΗ ΕΛΩΝΗΣ - ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΕΟΣ

Η διαδρομή με τους βράχους του Λεωνιδίου σου δημιουργεί ένα συναίσθημα “κλειστού” τόπου. Είναι απίστευτο το πόσο ψηλά ανεβαίνεις! Πραγματικά χτισμένο στο χείλος του γκρεμού. Mε την άφιξή σου στην μονή αποζημιώνεσαι. Καταπληκτική θέα στο φαράγγι και στα γύρω βουνά. Υπέροχο τοπίο.

Απέχει από το Λεωνίδιο 17 χιλιόμετρα και είναι ανοικτό για τους φυσιολάτρες-προσκυνητές που καταφθάνουν μέχρι εδώ.


NEWSLETTER