Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 14:56

Αλήθειες και ψέματα για την επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στην Καλαμάτα | Δημ. Λεβέντης

Αλήθειες και ψέματα για την επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στην Καλαμάτα | Δημ. Λεβέντης

 

«Σας είδαμε, μας είδατε, άντε γεια σας»! Κάπως έτσι κύλησε το αυτοαποκαλούμενο «οδοιπορικό αλήθειας» του κλιμακίου της ΝΔ, τύπου σουπερ-τρένου Maglev, την προηγούμενη εβδομάδα σε Κυπαρισσία – Καλαμάτα. Και είτε ετυμολογήσουμε την αλήθεια με το στερητικό α + λήθη (κατά τον Γ. Μπαμπινιώτη), είτε με το στερητικό α + λάθος (κατά τον Φ.Κ.Βώρο), η «αλήθεια» τους αποτελεί ένα κραυγαλέο ψέμα.

Στην πρώτη περίπτωση (α+λήθη) ξέχασαν να μας πουν πως οι πολιτικές τους εδώ και 40 χρόνια οδήγησαν τη χώρα στην χρεωκοπία και στην καταστροφή, πως το Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ καταργήθηκε από το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργού τους κ.  Αρβανιτόπουλου, πως η συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων είχε σχεδιαστεί και εξαγγελθεί από τον κ. Δένδια επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαμαρά, πως η απαξίωση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας ήταν στην ατζέντα της πολιτικής τους και τώρα με την κυβέρνηση της Αριστεράς αναβαθμίζεται. «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι», λέει ο λαός μας.

Στη δεύτερη ετυμολογική περίπτωση (δηλαδή η αλήθεια δεν είναι ό,τι δεν έχει λησμονηθεί, δεν έχει περάσει σε λήθη, αλλά ό,τι δεν είναι λάθος), η πρότασή τους αποτελεί ένα ακόμα μεγαλύτερο ψέμα. Και εξηγούμαστε:

Η περιστολή των δαπανών του Δημοσίου και μείωση κάποιων φορολογικών συντελεστών είναι η κεντρική ιδέα της συμφωνίας της δήθεν Αλήθειας. Το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, το επανέλαβε και το κλιμάκιο της ΝΔ προχθές, διά στόματος του βουλευτή Ιωαννίνων κ. Τασούλα: «Μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 200 εκ. Βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ κατά 400 εκ. Αναστολή των προβλεπομένων αυξήσεων στο Δημόσιο κατά 150 εκ. Μείωση των δαπανών για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά 130 εκ. Εξορθολογισμός της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία με εξοικονόμηση 140 εκ. Επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις προμήθειες φαρμάκων με εξοικονόμηση 150 εκ. Συγχώνευση κτηριακών υποδομών με όφελος 20 εκ. Κατάργηση νέων δημοσίων φορέων που δημιούργησε αχρείαστα ο ΣΥΡΙΖΑ με κέρδος 100 εκ.».

Σημειώνουμε λοιπόν:

1. Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά 287 εκατ. έναντι του 2015 και κατά 143 εκατ. έναντι του 2014 που ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός. Μια ακόμη μείωση των καταναλωτικών δαπανών είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει πολλές δημόσιες υπηρεσίες να «λειτουργούν» χωρίς ρεύμα και τηλεφωνικές συνδέσεις ενώ οι υπάλληλοι θα φέρνουν χαρτί και στιλό από το σπίτι τους.

2. Η μείωση της χρηματοδότησης κατά 400 εκατ. (-44%) των Νομικών Προσώπων και των ΔΕΚΟ θα οδηγήσει στο κλείσιμο ή την υπολειτουργία μεγάλου αριθμού τους, πολλά από τα οποία ασκούν κοινωνική πολιτική, ενώ οι ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα οι συγκοινωνιακοί φορείς θα πρέπει να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους (εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ.). 

3. Η αναστολή προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους κατά 150 εκατ. ευρώ. Επειδή όμως αυξήσεις στους μισθούς δε δίνονται από το 2010, το μέτρο αφορά σε μισθολογικές ωριμάνσεις και θα προκαλέσει περαιτέρω απαξίωση του Δημοσίου. Αντίθετα όταν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν λόγω σημαντικού αριθμού κενών θέσεων και όταν αρκετές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι κλειστές λόγω έλλειψης ειδικευμένων στελεχών, επιβάλλεται η πρόσληψη προσωπικού, που απαιτεί αύξηση δαπανών, σε αντίθεση δηλαδή με ότι προβλέπεται στη λεγόμενη «Συμφωνία Αλήθειας». 

4. Τα «ευγενή ταμεία» δεν υπάρχουν πια και η επιχορήγηση που δίνεται -σε κάποια από αυτά- οφείλεται στο ότι το κράτος έχει οικειοποιηθεί τις ασφαλιστικές εισφορές παρελθόντων ετών, εργοδότη και εργαζομένων, όπως π.χ. στο ταμείο προσωπικού της ΔΕΗ. Ο «εξορθολογισμός» αυτός θα προκαλέσει νέα μείωση συντάξεων (13η στη σειρά που έχει κάνει η κυβέρνηση του Σαμαροβενιζέλου).

5. Οσον αφορά τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, η μείωση των τόκων σημαίνει μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού από τις εγχώριες τράπεζες και αύξηση του δανεισμού από τον ESM  και το ΔΝΤ, άρα μεγέθυνση του χρέους προς τους δανειστές. 

6. Τα προγράμματα που προώθησε και προωθεί κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτά της αλληλεγγύης. Με ελεύθερη πρόσβαση στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους εκατομμύρια ανασφάλιστους, για δωρεάν ρεύμα σε δικαιούχους Προγράμματος Ανθρωπιστικής Κρίσης (90.000 νοικοκυριά, 212.000 πολίτες), για δωρεάν νερό σε 58.000 νοικοκυριά, 111.000 πολίτες, επιδότηση ενοικίου σε 21.296 δικαιούχους, δωρεάν μετακινήσεις ανέργων σε αστικές συγκοινωνίες, σχολικά γεύματα για  30.000 μαθητές σε 270 Δημοτικά Σχολεία κ.ά. Αυτά σκέφτονται να συρρικνώσουν και να καταργήσουν, αν τους το επιτρέψει ο ελληνικός λαός.

Η  “Συμφωνία Αλήθειας”,  λοιπόν, της ΝΔ είναι για το θεαθήναι. Με υποσχέσεις μειώσεων φόρων που θα στηριχτούν στην διάλυση του κράτους και του δημόσιου τομέα. Με αναφορές στην ιδιωτική πρωτοβουλία, εννοώντας την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Δηλαδή την οικονομία της αρπαχτής και των ημετέρων, την ανάπτυξη χωρίς σχεδιασμό, χωρίς βιωσιμότητα και εις όφελος των ολίγων.

Το 2019 οι Ελληνες πολίτες θα έχουν μια σαφή επιλογή. Δίκαιη ανάπτυξη ή λιτότητα; Αναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους ή  απαξίωσή του; Πραγματική δημοκρατία ή ομηρία στη διαπλοκή και τα συμφέροντα; Ελευθερίες και σύγχρονη ευρωπαϊκή διοίκηση ή ασφυκτικός έλεγχος των ακροδεξιών θυλάκων στο κράτος και την κοινωνία; Η απάντησή τους θα είναι κι αυτή τη φορά ηχηρή!

 

Δημήτρης Λεβέντης

Μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας