Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 17:11

Οχι άλλο δούλεμα…| Σταύρος Χρυσαδάκος

Γράφτηκε από την

Στα μέσα Ιουλίου 2016, ο υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης σε επιστολή του προς τους δημάρχους της Πελοποννήσου, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων έγραφε: «… Η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, μέσα από διαπραγμάτευση, κατάφερε να γίνουν αποδεκτά από τον προσωρινό ανάδοχο της ΣΔΙΤ η μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας στους 100.000 τόνους τον χρόνο, η αύξηση σε 7 των σταθμών μεταφόρτωσης, καθώς και η ενεργειακή δωρεά στον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 3 MW».

Στις 4 Οκτωβρίου 2016, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης αναφερόμενος σε συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκουρλέτη, σχετικά  με τη διαχείριση δηλώνει: «…Κύριε Σκουρλέτη δεν γνωρίζετε ότι η κυβέρνησή σας συζητά με την ανάδοχο εταιρεία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο χωρίς την παρουσία της Περιφέρειας; Πώς τολμάτε να αναφέρεστε σε ένα ζήτημα όταν γνωρίζετε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης καθυστερεί προκλητικά η υπογραφή της σύμβασης προκαλώντας μεγάλη βλάβη στους Πελοποννήσιους πολίτες…;».

Για να  απλοποιήσουμε τα παραπάνω και να καταλάβουν οι πολίτες της Πελοποννήσου: 

- Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρίσκεται σε συζήτηση με την ΤΕΡΝΑ (προσωρινός ανάδοχος!) για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

- Η συζήτηση δεν γίνεται  σήμερα, εξελίσσεται πάνω από ένα χρόνο.

- Η συζήτηση γίνεται χωρίς την παρουσία και γνώση των δημάρχων, στους οποίους ανήκει από το νόμο η αρμοδιότητα. Δεν παραβρίσκεται -φανερά τουλάχιστον- ούτε η Περιφέρεια, η οποία τεχνηέντως προσεταιρίστηκε την αρμοδιότητα.

- Αντικείμενο της συζήτησης μία κατάπτυστη συμφωνία -Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού  Τομέα (ΣΔΙΤ)- η οποία έχει καταγγελθεί από παντού ότι μεταφέρει υπέρογκες επιβαρύνσεις στους πολίτες μέσα από τα δημοτικά τέλη.

- Συζητά (ή διαπραγματεύεται!) κατά τον υπουργό μία συμφωνία που παραδίδει δέσμιους -αιμοδότες των κερδών της ΤΕΡΝΑ- για 28 χρόνια τους Πελοποννήσιους πολίτες.

- Συζητά μία συμφωνία, την οποία η αυτοδιοικητική παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, την έχει καταγγείλει, την μάχεται και την έχει προσβάλει  στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

- Ο κ. υπουργός Επικρατείας αγνοεί προκλητικά την ομόφωνη απόφαση 3/2016  των δημάρχων της Πελοποννήσου για μία διαχείριση στηριγμένη στις τοπικές μονάδες, χωρίς ΣΔΙΤ, χωρίς ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες, χωρίς τη θηλιά των 28 χρόνων, με μεθόδους φιλικές προς την κοινωνία  και το περιβάλλον.

- Επιχειρεί να σπάσει το μέτωπο των δημάρχων. Ζητά δηλώσεις υποταγής και συμμόρφωσης.

- Στο τέλος προσφέρει και τα δώρα του στους ιθαγενείς.
Οσοι παραταχθούν πίσω από την ΣΔΙΤ θα έχουν να παραδώσουν μικρότερες ποσότητες, θα έχουν περισσότερους σταθμούς μεταφόρτωσης (αυτούς ποιος θα τους πληρώσει;) και δωράκι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 3 ΜW για να έχουν χαρτζιλίκι οι δήμοι. Σημειωτέον ότι το ρεύμα αυτού του φωτοβολταϊκού το πληρώνουν οι καταναλωτές πανάκριβα μέσα από τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.

Είναι φανερό ότι καταβάλλονται συντονισμένες ενέργειες για να βάλει γερά πόδι η ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο. Επιχειρούν να στρογγυλέψουν, να μερεμετίσουν και να φτιασιδώσουν το νεοφιλελεύθερο - ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα της σύμβασης.

Καλούμε τους δημάρχους να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και να προωθήσουν μέτρα  για τα Τοπικά Σχέδια Δράσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες των περιοχών τους, για μία διαχείριση με έμφαση στην πρόληψη, τη διαλογή στην πηγή, την ανάκτηση υλικών, την κομποστοποίηση και τη μείωση του οργανικού υπολείμματος.

Καλούμε τους πολίτες της Πελοποννήσου να αντισταθούν, να μην αποδεχτούν να θυσιαστούν για  να  διασφαλιστεί η κερδοφορία των εθνικών εργολάβων.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβει τις ευθύνες του. Οχι  άλλες «κωλοτούμπες».

Απορίες και μεγάλα ερωτηματικά γεννά η στάση των κυβερνητικών βουλευτών  της Πελοποννήσου, οι οποίοι γνωρίζουν την υπόθεση από πρώτο χέρι και κρύβονται πίσω από δήθεν αποφάσεις των δημάρχων. Φίλοι και συναγωνιστές μην μετατρέπετε την αξιοπιστία σας, την ευθυκρισία σας και το ήθος σας σε απορρίμματα για επεξεργασία από την ΤΕΡΝΑ. Φτάνει πια, όχι άλλο δούλεμα!

 

Σταύρος Χρυσαδάκος
Γεωπόνος, περιφερειακός σύμβουλος Λακωνίας