Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016 17:04

Κοίτα πού φτάσαμε... Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Κοίτα πού φτάσαμε... Ι Γ. Μασσαβέτας

 

Αλλη μια... εθνική αγωνία, ως την «κρίσιμη ημερομηνία» της 5ης Δεκεμβρίου. Τι θα γίνει τελικώς; Θα του δώσουν του Αλέξη Τσίπρα την περιπόθητη «ρύθμιση του χρέους» οι δανειστές, ή θα ναυαγήσει η διαπραγμάτευση, με σοβαρές πιθανότητες να υλοποιηθεί η προχθεσινή απειλή του για προσφυγή στις κάλπες;

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Θέλουν οι «θεσμοί» το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όταν όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές και την θέση του Αλέξη θα πάρει ο Κυριάκος; Οσο μπορώ να καταλάβω, η απάντηση είναι όχι και πάλι όχι. Διότι, απλούστατα, αν ο Κυριάκος πάρει τη θέση του Αλέξη, θα αναλάβει τις ίδιες υποχρεώσεις έναντι των δανειστών. Αλλά δεν θα μπορεί να τις υλοποιεί με τόση άνεση, όπως το κάνει ο Αλέξης. Διότι οι σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι πορείες, οι συγκεντρώσεις, θα φαίνονται ως... παιδική χαρά μπροστά σε όσα θα εξελίσσονται καθημερινώς στον δημόσιο βίο μας αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην αντιπολίτευση.

Με απλά λόγια, όσο και αν για κάποιους αυτό φαίνεται οξύμωρο, έξω από τη λογική, η κυριαρχούμενη από τους συντηρητικούς Ευρωπαϊκή Ενωση, πρωτίστως δε η Γερμανία της Μέρκελ και του Σόιμπλε, δεν έχει κανένα λόγο να επιθυμεί την άνοδο του ιδεολογικώς ομογάλακτου Κυριάκου στην εξουσία. Για λόγους εντελώς πρακτικούς. Διότι ο αριστερός Αλέξης κάνει μια χαρά τη «βρώμικη δουλειά», με το λιγότερο κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Χωρίς να καίγεται ο τόπος. Χωρίς άλλες ανταρσίες βουλευτών. 

Οταν λοιπόν έχεις έναν διαχειριστή που κάνει καλά αυτό που του ζητάς, έστω και αν το κάνει με κάποια... νάζια, δεν τον αλλάζεις. Δεν διακινδυνεύεις να τον αφήσεις να πάει σε εκλογές και να τις χάσει. 

 Αρα θα του το κάνουν το χατίρι. Μόνο που αυτή η «ρύθμιση» δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με τη «διαγραφή» και το «κούρεμα» που υπόσχονταν στου πολίτες και αξίωναν από τους δανειστές, στις προεκλογικές τους ομιλίες του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας και το συνεταιράκι του ο Πάνος Καμμένος. Αντί για «ριζική κατεδάφιση» του «επαχθούς» χρέους, αναμείνατε στο ακουστικό σας για... μερεμέτια. Κανένα ασπρισματάκι και... καθαρίσαμε.

Βρε, που φτάσαμε. Η «Αριστερά» της Ελλάδας να είναι το καλύτερο παιδί για όλες τις δουλειές, των πιο συντηρητικών της Ευρώπης. Τι θα δούμε ακόμη...  

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER