Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 14:10

Μήπως πρέπει να αλλάξετε …ρεπερτόριο; Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Μήπως πρέπει να αλλάξετε …ρεπερτόριο; Ι Γ. Μασσαβέτας

Ακόμη και οι μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες, όταν επαναλαμβάνονται ακατασχέτως και μονοτόνως, συναντούν τη βαρεμάρα των ακροατών. Πόσο μάλλον ο πολιτικός λόγος, όταν δεν συνιστά κανενός είδους πρωτοτυπία, αλλά είναι μια επανάληψη «από τα παλιά». Οπως το επίμονο αίτημα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας «εδώ και τώρα εκλογές». Που δεν έχει τη φρεσκάδα ενός νέου συνθήματος, καθώς το ακούμε, δεκαετίες τώρα, ως «πρόταση διεξόδου» από την εκάστοτε αντιπολίτευση. 

Κινδυνεύετε πράγματι, κ. Μητσοτάκη, να καταντήσετε βαρετός με τη μονότονη επανάληψή του. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι πράγματι «η μόνη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες», το αίτημα για την προκήρυξή τους δεν πρέπει να «καίγεται» με ακατάσχετη, μονότονη, επανάληψη. Είπε μια μπούρδα κάποιος υπουργός; Θέλουμε εκλογές. Προκλήθηκαν ζημιές από την κακοκαιρία; Επιβάλλεται η προκήρυξη εκλογών. Διαψεύσθηκε άλλη μία από τις τόσες και τόσο ανεύθυνες υποσχέσεις των κυβερνώντων; Ηλθε η ώρα να μιλήσει ο λαός. 

Κάθε τακτική πολιτική επιδίωξη, για να δικαιώνεται εκ των πραγμάτων, πρέπει να έχει αντίκρισμα. Να συντρέχουν δηλαδή οι προϋποθέσεις επίτευξής της. Και το ερώτημα είναι αν σήμερα οι συνθήκες ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη.

Από όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στη βούληση των ψηφοφόρων υπάρχει πράγματι έδαφος για την αποδοχή αυτού του αιτήματος. Η απογοήτευση από τη διακυβέρνηση των Τσίπρα - Καμμένου είναι πράγματι εντονότατη. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Κακά τα ψέματα. Το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές καθορίζεται και από άλλους δύο παράγοντες. Από τη μία είναι οι διαθέσεις των σημερινών διαχειριστών της εξουσίας. Και από την άλλη οι προθέσεις των πραγματικών εξουσιαστών της ζωής μας, δηλαδή των δανειστών μας, πρωτίστως δε των Γερμανών.  

Αλλά ούτε οι Τσίπρας - Καμμένος έχουν κανέναν λόγο να πάνε στις κάλπες μέσα σε τέτοιο κλίμα λαϊκής δυσφορίας, ούτε οι δανειστές να… χάσουν μια κυβέρνηση που παίρνει όλα τα επώδυνα μέτρα που ζητούν «χωρίς να ανοίγει μύτη». Εκείνο που άλλοτε εφοβούντο, την Αριστερά στην εξουσία, τώρα το απολαμβάνουν ως το καλύτερο παραπαίδι. Γιατί να το χάσουν;

Βεβαίως ο λαός μπορεί να επιβάλει εξελίξεις όταν ξεσηκώνεται. Αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο, κάποιος πρέπει να τον εμπνεύσει, προσφέροντας όραμα και λύσεις -εφικτές, χειροπιαστές. Ε, δεν φτάνει μόνο το τροπάριο «εδώ και τώρα εκλογές». Βρείτε και κάτι άλλο. 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER