Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 14:41

Αχ βρε Αντώνη I Γιώργος Αρκουλής 

Γράφτηκε από τον
Αχ βρε Αντώνη I Γιώργος Αρκουλής 

Ιδιαίτερη σχέση (προς το θετικό βέβαια) πρέπει να έχει με τους Καλαματιανούς ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργός, πρώην αρχηγός δύο κομμάτων κ.λπ. κ. Σαμαράς.

Στεκόμουν στο πεζοδρόμιο με το ψιλόβροχο μεσημεράκι Πέμπτης που κατηφόριζε η εικόνα μέσα σε ωραίους παιάνες και χαμηλόφωνες ψαλμωδίες, έβλεπα στην πρώτη σειρά να ακολουθούν τα πολιτικά μας  πρόσωπα και το πλήθος των ιερωμένων, κι όμως: μια κυρία, κάποιας ηλικίας αλλά με κομψό παρουσιαστικό ρώτησε τη διπλανή της: «Πού είναι ο Αντώνης;». Παραδίπλα, ένας ηλικιωμένος αναρωτιόταν επίσης με την παρέα του: «Δεν ήρθε ο Σαμαράς;». Κρατήθηκα και δεν τους έδωσα μια απάντηση κατά τη γνώμη μου πληρωμένη, κάπως έτσι: «Για βαστάτε βρε σύντεκνοι, εδώ έχετε μπροστά σας κοτζάμ Πρόεδρο Δημοκρατίας, έχετε τον Κατρούγκαλο αριστοκράτη του Ψυχικού, να φουσκώνει σαν καλοταϊσμένο παγώνι, έχετε δήμαρχο, έχετε κάπου επτά δεσποτάδες, βουλευτές, αρχηγούς όλων των τοπικών σωμάτων και σωματείων, έχετε περιφερειάρχη Πελοποννήσου, μέχρι και τον γίγαντα πρόεδρο Βασίλη Λεβέντη βλέπετε, και όμως σας λείπει ο Αντώνης; Ηρεμήστε!»

Δεν χρειάστηκε, γιατί ένας ψηλέας που παρακολουθούσε την απορία του κόσμου, φώναξε: «Ο Σαμαράς είναι με πυρετό, αλλά το κομβόι ακολουθεί η σύζυγός του». Πράγματι, η Γεωργία Σαμαρά, μόνιμα συμπαθής, ήταν εκεί, πλάι στον βουλευτή Αργολίδας (αμέ) Γιάννη Ανδριανό, τον θεωρούμενο δημοσιογράφο, αν και την τελευταία δεκαετία ακούγεται πως δεν έχει βάλει πενιά σε άσπρο χαρτί!

Η γιορτή και η περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Υπαπαντής, πολιούχου της Καλαμάτας ήταν εντυπωσιακή. Κάποιες μικρολεπτομέρειες δεν ήταν δυνατό να χαλάσουν τόσο την μυσταγωγία ούτε και το ωραίον της τελετής, αν και -μεταξύ μας- κάποια μαθητούδια με σκέτο πουκαμισάκι, τα έβλεπα και ένιωθα να τρέμουν, αντίθετα με τους ντυμένους γερά μουσικάντες του πλήθους των φιλαρμονικών που προηγούνταν του θρησκεύματος…

Αντε και του χρόνου, με καλύτερο καιρό και περισσότερο κόσμο (και βέβαια χρήμα στις τσέπες, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα για καύσιμα, διόδια, ξενοδοχείο και πατροπαράδοτη γουρνοπούλα…). Οσο για τους πολιτικούς μας; Μην ανησυχείτε, αυτοί θα βρίσκονται στις επάλξεις έτοιμοι να φωτογραφηθούν ή να προβούν σε δηλώσεις για το άγιον της ημέρας και τις καλύτερες ημέρες που έρχονται… 

Να κλείσω δίνοντας έστω καθυστερημένα, συγχαρητήρια στον φωτορεπόρτερ ο οποίος απαθανάτισε την εικόνα από πρόσφατη εκδήλωση της ΝΔ Μεσσηνίας στην Καλαμάτα. Αυτήν που απολαύσαμε φάτσα πρώτη σελίδα στην "Ελευθερία". Πολύ μεγάλη φωτογραφία, επιβεβαιώνει το "μια εικόνα χίλιες λέξεις" των Κινέζων. Φυσικά δεν χρειάζονταν γνώσεις γύρω από την επιστήμη της "σημειολογίας της εικόνας", προκειμένου να αντιληφθεί κάποιος τα βαθειά συναισθήματα των προσώπων της πρώτης σειράς. Από αριστερά ο Αντώνης Σαμαράς έριχνε τη ματιά του κάπου χαμηλά και αόριστα με χείλη μάλλον σφιγμένα. Δίπλα του ένας - δυο επίσημοι με ύφος άνευ σημασίας, ενώ στην άκρη δεξιά καθόταν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Σου έδινε την εντύπωση πως καθόταν πάνω σε καρφιά, το βλέμμα του ήταν αδύνατο να συναντηθεί με εκείνο του Σαμαρά (λόγω πόζας) και γενικά, υπήρχε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Οσο για τον τίτλο; Μάλλον… προβοκατόρικος, ενημέρωνε: «Απουσίαζαν Λαμπρόπουλος και Σαμπαζιώτης». (Λες και αυτό ήταν το θέμα!).

Γερά!


NEWSLETTER