Σάββατο, 25 Μαϊος 2019 12:56

Πλην Τατούλη

Γράφτηκε από την
Πλην Τατούλη

 

Ο χρόνος για τις εκλογές έφθασε. Τα λουριά των υποψηφίων σφίγγουν και όλοι επινοούν τρόπους προσέλκυσης ψήφων μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι μάχες είναι μεγάλες, με μεγαλύτερη αυτή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ολοι γνωρίζουν ότι η κυρίαρχη σύγκρουση θα είναι αυτή του Νίκα με τον Τατούλη ενώ δύσκολα θα υπάρξει έκπληξη. Αν όμως τα πράγματα κυλήσουν όπως φαίνονται τότε το διακύβευμα είναι μεγάλο και μάλιστα θα φανεί με σχετική ακρίβεια, το τελικό αποτέλεσμα από τα ποσοστά του πρώτου γύρου. Εχουμε λοιπόν και λέμε: Τατούλης γνωστός και μη εξαιρετέος στον τρόπο που θα διοικήσει την Περιφέρεια. Σίγουρα με περισσότερη αλαζονεία από τις δύο προηγούμενες θητείες. Που ως γνωστόν δεν υπολόγισε κανέναν, ούτε αυτούς που τον έβγαλαν περιφερειάρχη. Για την οικονομική διαχείριση, θα φανεί τι έκανε, μόνο αν εκλεγεί άλλος στη θέση του και καλέσει Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, ΣΔΟΕ και κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που διαθέτει η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θα αναρωτηθείτε: Και πως υπάρχουν ακόμα άτομα -και μάλιστα προβληματισμένα- που τον ακολουθούν; Αυτά δεν ξέρουν τι εστί Τατούλης; Ξέρουν και παραξέρουν αλλά κάνουν τον... κινέζο κατ’ αρχήν για να εκλεγούν και στη συνέχεια να πάρουν θέση στο διευθυντήριο. Αν φυσικά τους δώσει ότι τους έταξε το αφεντικό. Για να μην λέμε πολλά, από τα άπειρα που μπορούν να λεχθούν, αν ξαναδούμε τον Τατούλη περιφερειάρχη -κάτι που ακόμα δεν έχει αποκλειστεί- τότε όσοι τον ψηφίσουν θα είναι άξιοι της μοίρας τους ή του μισθού τους.

Μας λέτε δηλαδή να ψηφίσουμε το Νίκα; Συνηθισμένο μα επιπόλαιο ερώτημα αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι έχουμε εκλογές με απλή αναλογική. Και ως γνωστόν κανένας δεν θα κυβερνήσει μόνος του την Περιφέρεια. Οχι Νίκα αν δεν τον θέλετε. Αλλά υπάρχουν κι’ άλλοι, ο Δέδες, ο Μπουντρούκας, ο Γόντικας, ο Πετράκος, οι Οικολόγοι, η «Ανταρσύα» κ.λπ.

Δώστε τις ψήφους σας με τέτοιο τρόπο που η συναίνεση δεν θα εξαρτάται μόνο από το Νίκα και τον Τατούλη. Η Περιφέρεια πρέπει να διοικηθεί με έλεγχο και στρατηγικό σχεδιασμό που να μην είναι δρομολογημένος με σκοπιμότητες και συμφέροντα αλλά με  συναίνεση και έλεγχο.

Αν είναι ο Νίκας ο νέος περιφερειάρχης δεν σημαίνει ότι θα γίνουν τα πράγματα τέλεια. Και όπως διακρίνεται για συγκεντρωτισμό θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια των άλλων για να δώσουν την συναίνεσή τους. Στο τέλος τί θα κάνει, δεν θα συνεργαστεί; Σίγουρα θα γίνει πιο συνεργάσιμος από τον Τατούλη που δεν μπορεί να φανταστεί ότι η Πελοπόννησος δεν είναι φέουδό του, και που όπως όλα δείχνουν η οικογένεια δύσκολα θα αφήσει στο μέλλον τον τόπο ανενόχλητο να αναπτυχθεί. Αν ήθελε και μπορούσε θα τον είχε αναπτύξει τις δύο τετραετίες που τον διαφέντευε. Το έκανε; Οχι. Αρα γιατί θα το κάνει τώρα;

Η όλη ιστορία εξάλλου διέπεται και από το γενικότερο πολιτικό σκηνικό, καθώς η κεντρική εξουσία δεν θέλει να αφήσει ακηδεμόνευτη την αυτοδιοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε δείγμα γραφής και με την απλή αναλογική κατακερμάτισε τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις. Η Ν.Δ. στο παρελθόν άσκησε ασφυκτικό διοικητικό, οικονομικό και πολιτικό έλεγχο στους δήμους και τις περιφέρειες. Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατείνεται ότι θα απελευθερώσει την αυτοδιοίκηση δίνοντας πόρους κατ’ ευθείαν από την φορολογία. Ας κόψουν λοιπόν το λαιμό τους δήμαρχοι και περιφερειάρχες για να μην χρεοκοπήσουν τον τόπο τους.

Στην προκειμένη περίπτωση η Ν.Δ. υποστηρίζει το Νίκα, όπως την προηγούμενη φορά υποστήριξε τον Τατούλη. Κάποια μέλη της δεν πειθάρχησαν και πήγαν με τον αντίπαλο, έτσι που οι δυνάμεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να συμπληρωθούν από άλλες πολιτικές τάσεις.

Γενικώς γίνεται ένα αλαλούμ που δύσκολα ερμηνεύεται. Εκείνο που για μας είναι ήδη σαφές και πρέπει να απαντηθεί είναι το ερώτημα, πώς θα φύγει ο Τατούλης από τον θρόνο του. Αν συμβεί, όπως πρέπει, όλα τα άλλα είναι πιο διαχειρίσιμα. Και τέλος πάντων αν εμείς τον αδικούμε, ας προσφέρει από την αντιπολίτευση την... πολύτιμη πείρα του και θα του το αναγνωρίσουμε. Ανοιχτά λοιπόν: Ας φύγει ο Τατούλης... και έχει ο Θεός.

“Ε”


NEWSLETTER