Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 13:39

Το άθλιο παζάρι και η κωλοτούμπα ...αλά γαλλικά

Γράφτηκε από τον
Το άθλιο παζάρι και η κωλοτούμπα ...αλά γαλλικά

Με συμπαθάτε που δεν ασχολούμαι σήμερα με τις εθνικές εκλογές, αλλά αυτή η αθλιότητα που εξελίσσεται στις Βρυξέλλες είναι πολύ πιο κρίσιμο θέμα, με δεδομένο μάλιστα ότι οι δικές μας εκλογές έχουν ήδη κριθεί.

Ενα θέμα που μας ενδιαφέρει αμεσότατα, διότι όσα εξελίσσονται δείχνουν τι είδους Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχουμε. Αν δηλαδή η ηγεσία των Βρυξελλών θα είναι αντίστοιχη προς τη βούληση των λαών της Ευρώπης και, κυρίως, αν μπορεί να εμπνεύσει στους λαούς το αίσθημα ότι είναι ικανή να διαχειρισθεί τα προβλήματά τους. Ιδίως δε τις κρίσεις που δημιουργούνται, όπως αυτήν που βρίσκεται σε εξέλιξη λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 26 Μαΐου οι λαοί της Ενωσης προσήλθαν στις κάλπες. Σημειώθηκε δε μια αξιόλογη αύξηση στο ποσοστό των πολιτών που μετείχαν σε αυτήν τη διαδικασία, σε σύγκριση με το παρελθόν. Ψήφισαν οι πολίτες όχι μόνο για την ανάδειξη των αντιπροσώπων κάθε χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και για το ποιοι θα είναι επικεφαλής της “κυβέρνησης” της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ έξι συγκεκριμένων υποψηφίων. Μια διαδικασία από την οποία αναδείχθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Ολλανδός Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς και η ηγέτις των Πρασίνων Σκα Κέλερ. Δεν τους ζήτησε κανείς να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ως ηγερία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη Γερμανίδα υπουργό Αμύνης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που όλοι την περιγράφουν ως τον... πιο αδύναμο κρίκο στο Υπουργικό Συμβούλιο της Μέρκελ.

Αντί όμως να γίνει σεβαστή η βούληση των λαών, παρακολουθήσαμε ένα άθλιο πολυήμερο παζάρι μεταξύ των πρωθυπουργών, το οποίο λόγω επιμονής της κ. Μέρκελ κατέληξε στην επιλογή της άχρωμης και άοσμης φον ντερ Λάιεν. Να την ξεφορτωθεί η Μέρκελ και να την φορτωθούν οι λαοί της Ενωσης, με πλήρη ακύρωση της ψήφου τους. Και να περιμένουμε, εμείς, στην Ελλάδα και την Κύπρο από την “πιο αδύναμη υπουργό της Μέρκελ” να βάλει στη θέση του τον Ερντογάν.

Δυστυχώς την επιλογή της Μέρκελ υπηρέτησε και ο Μακρόν. Τον οποίο ακούσαμε στην Πνύκα να καταδικάζει την “αποξένωση των Βρυξελλών από τους λαούς της Ευρώπης”. Να μας μιλά για κάποιο όραμα που πρέπει να δοθεί στους λαούς. Και τώρα κάνει... κωλοτούμπα αλά γαλλικά.

Γι’ αυτό θα ενισχύονται διαρκώς οι “σκεπτικιστές”.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER