Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 20:28

Ποιος μίλησε για «επανεκκίνηση» με την Αγκυρα;

Γράφτηκε από τον

 

Καλά θα κάνετε κ. Πρόεδρε να μην καλλιεργείτε μεγάλες προσδοκίες ως κυβέρνηση και ως μηχανισμός επικοινωνίας, εκεί που η εξέλιξη των πραγμάτων δεν εξαρτάται μόνο από τη δική σας θέληση.

Διότι μπορεί για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργούνται εντυπώσεις που σας βολεύουν, αλλά η διάψευση των προσδοκιών ελλοχεύει. Ιδίως όταν έχουμε να κάνουμε με μια τόσο δύσκολη παράμετρο, όπως είναι η τουρκική πολιτική.

Εσπευσαν οι έχοντες την ευθύνη της επικοινωνιακής σας πολιτικής να παρουσιάσουν τη συνάντησή σας με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως μέγα επίτευγμα. Ως την απαρχή μιας νέας κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι καταφέρατε με την προσωπική σας γοητεία να… ξεκλειδώσετε την ψυχή του σουλτάνου της Αγκυρας. Τόσο ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μια «επανεκκίνηση» των τόσο προβληματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, για ένα νέο θετικό κλίμα.

Και «πριν αλέκτορα φωνήσαι» ήλθαν οι σκληρές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου, για να προσγειώσουν εσάς και το επιτελείο σας αλλά και να απογοητεύσουν όσους πίστευσαν στα προβαλλόμενα από τον επικοινωνιακό σας μηχανισμό περί «επανεκκίνησης».

Παρακολουθώντας επί μισό αιώνα τον τρόπο με τον οποίο χαράσσεται και ασκείται η τουρκική εξωτερική πολιτική, ιδίως απέναντί μας, από τους «πασάδες» της Αγκυρας, ανεξαρτήτως του ποιος κρατά το πηδάλιο διακυβέρνησης αυτής της χώρας, δεν έχω ψευδαισθήσεις. Και χρήσιμο θα ήταν να μην έχετε και εσείς, ούτε να καλλιεργείτε αίολες προσδοκίες στην κοινή γνώμη. Τα σχέδια της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και γενικότερα απέναντι στον ελληνισμό, είναι σταθερά και μακρόπνοα. Και οι όποιες κατά καιρούς «διαφωνίες» δεν είναι τίποτε άλλο από μια πλειοδοσία αξιώσεων σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Στη βάση των σχεδιασμών συμπίπτουν όλοι, ομονοούντες παρά τις κομματικές τους διαφορές. Κάτι που, δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει εμείς.

Ηθικό δίδαγμα: Μην σπεύδετε να πανηγυρίσετε για «κέρδη», είτε από μια επίσημη διαπραγμάτευση είτε από μια άτυπη συνάντηση, όπως αυτή της Νέας Υόρκης, εάν δεν έχετε κάτι χειροπιαστό να επιδείξετε. Οι «καλές ημέρες» όταν ο Ερντογάν ήθελε και ήλπιζε ότι μπορεί να καταστεί ομοτράπεζος στο μεγάλο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οπότε μπορούσε να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, έχουν περάσει προ πολλού.

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr