Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 14:48

Το ατελείωτο γαϊτανάκι των αποσπάσεων

Γράφτηκε από τον

 

Καλώς κάνατε και ζητήσατε συγγνώμη από τους πολίτες, κ. πρόεδρε, για την ταλαιπωρία, είτε των μονίμων κατοίκων είτε των διερχομένων από την Αθήνα, λόγω της αιφνιδιαστικής στάσης εργασίας στον μητροπολιτικό σιδηρόδρομο.

Διότι έχετε ευθύνη όλοι όσοι έχετε ασκήσει εξουσία, γαλάζιοι, πράσινοι και... ροζέ, για το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί μια κάστα κακομαθημένων, καλοβολεμένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Είστε εξ αδιαιρέτου υπεύθυνοι για το ανώμαλο καθεστώς των αποσπάσεων ανθρώπων που έχουν προληφθεί για ένα συγκεκριμένο παραγωγικό έργο και τελικώς περί άλλα ασχολούνται, βουλευόμενοι σε διάφορα γραφεία. Αυτό δηλαδή το οποίο προκάλεσε και τη συγκεκριμένη στάση εργασίας, που απειλείται από τους εργατοπατέρες του «Μετρό» να έχει και σκληρότερη συνέχεια.

Ολα έγιναν –και απειλείται να συνεχίσουν– επειδή 21 άτομα που έπρεπε να βρίσκονται σε εκδοτήρια, ώστε να εξυπηρετούνται οι επιβάτες, έχουν αποσπασθεί σε θέσεις γραφείου. Και αφού βολεύθηκαν ως... γραφειοκράτες, αρνούνται να ξαναγίνουν υπηρέτες του κοινού.

Δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο. Αυτή η ιστορία των περίεργων αποσπάσεων, που γίνονται συνήθως με κομματικά κριτήρια, είναι μια από τις πολλές κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους.

Λείπουν δάσκαλοι και καθηγητές από τα σχολεία της χώρας. Διότι πολλοί και πολλές από εκείνους που προσελήφθησαν ως εκπαιδευτικοί έχουν αποσπασθεί σε γραφεία κομμάτων, βουλευτών και οπουδήποτε αλλού, όπου προσφέρουν υπηρεσίες τελείως άσχετες με το εκπαιδευτικό τους αντικείμενο.

Λείπουν αστυνομικοί από τις γειτονιές, ιδίως δε από την ύπαιθρο χώρα, όπου γέροντες και γερόντισσες που κρατούν ακόμη ζωντανά κάποια χωριά, είναι απροστάτευτοι απέναντι στη δράση κακοποιών που ληστεύουν ή κλέβουν, ακόμη και βασανίζοντας τα θύματά τους, διότι ουκ ολίγοι αστυνομικοί αποσπώνται σε υπηρεσίες «φύλαξης υψηλών προσώπων». Ως σωματοφύλακες πολιτικών και άλλων «επωνύμων». Και τελικώς καταλήγουν να χρησιμοποιούνται ως… παραδουλεύτρες. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ένας συνάδελφός μου «δικαιούται» δυο αστυνομικούς για την φύλαξή του, που του κάνουν ακόμη και τα ψώνια, με το επιχείρημα ότι «είναι στόχος εξτρεμιστών». Ας πάρει ιδιωτικούς σωματοφύλακες. Οχι ανθρώπους που έχουν αποστολή να προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο, αμειβόμενοι από το κράτος.

Αν έχετε την πρόθεση –και μπορέσετε να καταφέρετε– να τελειώνουμε κάποτε με αυτό το καθεστώς των αποσπάσεων σε «αλλότρια έργα», ενίοτε δε σε καθεστώς «λούφας και παραλλαγής», ανθρώπων που έχουν προληφθεί για ένα συγκεκριμένο έργο, θα έχετε προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στον τόπο.

giorgis@massavetas.gr