Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 12:38

Εσύ… ηλίθιε αναγνώστη πληρώνεις;

Γράφτηκε από τον
Εσύ… ηλίθιε αναγνώστη πληρώνεις;

Φαίνεται ότι είμαστε χώρα ηλιθίων, με ελάχιστες εξαιρέσεις σπινθηροβόλου εξυπνάδας.

Οπως αυτή που διαθέτουν οι καταληψίες, που έκαναν πάλι διάσημη τη γειτονιά μου, το Κουκάκι. Διότι αυτοί είναι οι μόνοι που ανακάλυψαν ότι το να πληρώνουμε ενοίκια και λογαριασμούς ηλεκτρικού, αερίου ή νερού, είναι υποταγή σε έναν εκβιασμό, είναι κοινωνικά δεσμά και κηρύσσουν την επανάσταση, για να τα σπάσουμε.

Αντιγράφω από την ανάρτηση που έκαναν σε ιστοσελίδα του «αντιεξουσιαστικού χώρου»: Καταλαμβάνουμε παρατημένα κτήρια. Συνδέουμε παράνομα ρεύμα και νερό. Είναι μια συνειδητή επιλογή απέναντι στον εκβιασμό του ενοικίου και των λογαριασμών.

Ε, μη μου πείτε ότι δεν είναι… ξουράφι το μυαλουδάκι τους. Γιατί να αγχώνεται κανείς με τους λογαριασμούς που τον βομβαρδίζουν; Υπάρχει απλή λύση. Κλέψε ρεύμα και νερό.

Πέρα από το γελοίο αυτής της επιχειρηματολογίας, υπάρχει ένα θέμα, το οποίο αναδεικνύουν μέσα από τις αναρτήσεις και τα συνθήματά τους και το οποίο δεν έχει, ως τώρα, απασχολήσει σοβαρώς καμία κυβέρνηση: τα παρατημένα κτήρια.

Η Αθήνα, όλες οι γειτονιές της Αττικής είναι πράγματι γεμάτες από χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα. Και ασφαλώς, σε αναλογική κλίμακα, κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας. Οι αιτίες είναι πολλές. Από την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ κληρονόμων, ιδίως στις περιπτώσεις των εξ αδιαιρέτου κληρονομιών, ως τη δόλια εγκατάλειψη ακινήτων που θεωρούνται διατηρητέα, ιδίως μονώροφων και διώροφων νεοκλασικών, με την προσδοκία ότι, αφού καταρρεύσουν πλήρως, θα μπορέσουν οι δικαιούχοι να στήσουν στη θέση τους κάποια πολυκατοικία.

Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο είναι ανάγκη να υπάρξει μια νέα πολιτική από κράτος και αυτοδιοίκηση. Να γίνει πλήρης καταγραφή αυτών των «παρατημένων» και να κληθούν όσοι τα διεκδικούν, να καταθέσουν μέσα σε εύλογη προθεσμία γραπτή δεσμευτική δήλωση ότι προτίθενται να τα ανακαινίσουν, αποδεικνύοντας ταυτοχρόνως ότι μπορούν πράγματι να το κάνουν, με αρχιτεκτονικό σχέδιο και εγγυητική επιστολή τραπέζης.

Οσα τελικώς μείνουν… ορφανά, να περιέρχονται αυτομάτως στον οικείο δήμο, ώστε να χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία παιδικών σταθμών, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, δημοτικών ιατρείων κ.λπ. Γιατί να ρημάζει το διώροφο της οδού Ματρόζου, στο οποίο δόθηκε… μάχη καταληψιών με αστυνομικούς; Ας το παραχωρήσει στον Δήμο Αθηναίων έναντι συμβολικού ενοικίου ο «Ευαγγελισμός», στον οποίον έχει κληροδοτηθεί, ώστε να καλύψει κάποια κοινωνική ανάγκη και να μην… γαργαλά τους «μπαχαλάκηδες» για κατάληψη.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 

 

 


NEWSLETTER