Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 15:10

Κυριάκο, χάσαμε!

Γράφτηκε από τον

Κουβέντες καθαρές και ξάστερες. Η Ελλάδα είναι η μόνη αμέσως ενδιαφερόμενη γειτονική προς τη Λιβύη χώρα, που δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη της Κυριακής.

Και, δυστυχώς, αυτά που μηρυκάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν είχε κάνει… κράτηση στο τραπέζι του Βερολίνου όταν κυβερνούσε, δεν συνιστούν υπεύθυνη απάντηση. Εδώ έχουμε μια διπλωματική ήττα, που δεν ξεπερνιέται με… λόγια παρηγοριάς, σαν τον ισχυρισμό του κ. Πέτσα ότι η Ελλάδα είναι ισχυρώς παρούσα στη διαχείριση της λιβυκής κρίσης.

Ακόμη και η διαβεβαίωση του υφυπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ότι «ζητήσαμε σε όλους τους τόνους» να μετάσχουμε σε αυτήν τη διάσκεψη, δεν απαλύνει αλλά μεγιστοποιεί την οδυνηρή διαπίστωση ότι δεν καταφέραμε να εισακουσθούμε. Δεν «μέτρησε» ο λόγος μας, παρά το ότι η χώρα μας επηρεάζεται πολύ περισσότερο και με δραματικότερες συνέπειες από όσα διαδραματίζονται περί τη Λιβύη, από όσο η Αλγερία ή το Κονγκό, που έχουν προσκληθεί.

Ποια άλλη χώρα, με εξαίρεση την Ιταλία, δέχεται τόσο μεγάλο κύμα προσφύγων από τη Λιβύη, όσο η Ελλάδα; Ποιας άλλης χώρας τα ζωτικά συμφέροντα απειλούνται ευθέως από την παράνομη συμφωνία ανάμεσα στον Φάρατζ και τον Ερντογάν;

Αν δεν μπορέσατε να πείσετε την οικοδέσποινα του Βερολίνου Ανγκελα Μέρκελ για το αυτονόητο της ελληνικής παρουσίας σε αυτήν τη διάσκεψη, μη μας απαντάτε με το να ρίχνετε τις ευθύνες σε εκείνους που δεν κυβερνούν πια. Ψαχτείτε να δείτε πού είναι τα λάθη σας; Τι δεν χειριστήκατε σωστά; Πώς, ποιος και από ποιον «ζήτησε σε όλους τους τόνους» το αυτονόητο, αλλά δεν κατάφερε να εισακουσθεί; Πώς το «περάσατε» αυτό το «αίτημα»; Με απλό πρεσβευτικό διάβημα;

Οι ευθύνες πάνε πολύ ψηλά, πάνω και από τον υπουργό Εξωτερικών. Διότι δεν φαντάζομαι ότι σήκωσε το τηλέφωνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν είδε ότι η υπόθεση δεν εξελίσσεται όπως πρέπει, μίλησε με τη Γερμανίδα ομόλογό του και προσέκρουσε στο… τείχος του Βερολίνου. Απλώς υποψιάζομαι ότι δεν χρησιμοποιήσαμε όλα τα όπλα μας.

Δεν ξέρω αν το Βερολίνο θα αποδώσει κάτι περισσότερο από ό,τι «απέδωσε» η Μόσχα των Πούτιν-Ερντογάν. Αυτό είναι άλλο θέμα. Εκείνο που βλέπω είναι ο αποκλεισμός μας, λες και είμαστε οι παρίες της γειτονιάς. Που με οδηγεί στο να παραφράσω την ιστορική φράση του Γεράσιμου Αρσένη: Κυριάκο, χάσαμε.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr