Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 13:40

Το «επιτελικό» κράτος μάλλον κάπου «μπάζει»

Γράφτηκε από τον
Το «επιτελικό» κράτος μάλλον κάπου «μπάζει»

 

Η επιλογή σας για τον προεδρικό θώκο στο πρόσωπο της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου είναι εκτός κριτικής.

Απομένει να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτή η εξαιρετική δικαστικός με τις πολλές επιστημονικές περγαμηνές και τις εγνωσμένες περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Διότι η αίγλη του ανώτατου δικαστή δεν είναι από μόνη της εγγύηση. Ζήσαμε γαρ το προηγούμενο της προεδρικής θητείας του κ. Χρήστου Σαρτζετάκη, που δεν εξήλθε του προεδρικού μεγάρου τόσο δαφνοστεφής όσο ήταν ως μύθος, από την εποχή της δολοφονίας Λαμπράκη. Οπως ζήσαμε και τον πλήρη ευτελισμό της δικαστικής ανωτερότητας στο πρόσωπο της πρώην πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου, η οποία έκλεισε τον δημόσιο κύκλο της ως απεχθές κομματόσκυλο.

Κάποιες άλλες επιλογές σας όμως, κ. Πρόεδρε, δείχνουν ότι μάλλον δεν «δουλεύει ρολόι» το περίφημο επιτελικό κράτος για το οποίο μας μιλήσατε. Στέκομαι στην τελευταία ορκωμοσία.

Το «στραβό» της υπόθεσης δεν βρίσκεται εκεί που το τοποθετεί ο κ. Τσίπρας. Στο ότι δηλαδή, μετά από ένα εξάμηνο διακυβέρνησης, αναγκασθήκατε να αλλάξετε γνώμη και ενώ αρχικώς είχατε καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τώρα το επανιδρύετε. Η διόρθωση ενός λάθους δεν είναι κατακριτέα. Το θέμα είναι πώς επιχειρείται αυτή η «διόρθωση».

Μετά από συνεχείς πειραματισμούς, με τη διαχείριση του προσφυγικού να περνά τη μία από τα χέρια του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, την άλλη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την τρίτη να ανατίθεται στον υφυπουργό Αμύνης Αλκιβιάδη Στεφανή, τώρα καταλήξατε στον Νότη Μηταράκη ως υπουργό, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο ως αναπληρωτή. Και το ερώτημα είναι ποια ειδικά προσόντα και γνώσεις συναφείς με το αντικείμενο διακρίνατε στον κ. Μηταράκη, για να του αναθέσετε τη διαχείριση του πιο καυτού προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας. Διότι ο μεν κ. Κουμουτσάκος έχει προηγούμενη εμπειρία περί το θέμα, αλλά ο κ. Μηταράκης, με σπουδές οικονομικού αναλυτή, ειδικευμένου στο λιανικό εμπόριο και με εξάμηνη θητεία υφυπουργού Απασχόλησης, που δεν υπήρξε δα και δαφνοστεφής, πέρα από την ενασχόλησή του με τα… ποντίκια και τις κατσαρίδες που ανακάλυψε στο κτήριο, με ποια εχέγγυα επελέγη ως καταλληλότερος;

Κάτι δεν πάει πολύ καλά κ. Πρόεδρε. Μήπως είναι ώρα να γίνονται πράγματι επιτελικότερα οι επιλογές σας; Ισχυροί πρωθυπουργοί, όπως οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου και ο πατέρας σας, είχαν κυβερνητικές επιτροπές. Μήπως χρειάζεσθε και εσείς κάτι ανάλογο;

 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER