Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 16:10

Αποφάσεις «στο πόδι»

Γράφτηκε από τον

Πολύ καλώς επράξατε, κ. Πρόεδρε, διαγράφοντας τον ευρωβουλευτή κ. Ζαγοράκη. Απορρίπτοντας την προβολή εκβιαστικού διλήμματος, από οποιονδήποτε βουλευτή, πως αν δεν είναι σύμφωνη με τις ποδοσφαιρικές προτιμήσεις του οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση θα αποχωρήσει από το κόμμα.

Αλλά δεν θα έπρεπε να τραβήξετε και το αυτί του αρμόδιου υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, για όσα είπε επιχειρηματολογώντας υπέρ της πρότασής του να επιβληθεί στον ΠΑΟΚ και την ΠΑΕ Ξάνθη μια πιο ήπια ποινή, δηλαδή αφαίρεση βαθμών αντί του υποβιβασμού;

Το βασικό επιχείρημα του κ. Αυγενάκη, ότι «δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες», στερείται σοβαρότητας. Αγνοεί την ισχύουσα πραγματικότητα. Οτι δηλαδή έχουν οδηγηθεί με διοικητικές αποφάσεις στη Β’ αλλά ακόμη και στη Γ’ εθνική κατηγορία πολλές άλλες «ιστορικές ομάδες». Ας θυμηθούμε τα δεδομένα:

* Μια άλλη ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης, ο Αρης, υποβιβάστηκε το 1997 και το 2004 στην Β’ εθνική, ενώ τη διετία 2013-2014, για λόγους που αφορούσαν τη διαχείριση των οικονομικών του, βρέθηκε στη Γ’ εθνική. Και η Θεσσαλονίκη έμεινε στη θέση της, όπως και η Μακεδονία, παρά τις οργίλες αντιδράσεις των «οπαδών» του.

* Η τρίτη ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης, ο «γηραιός» Ηρακλής, υποβιβάστηκε, επίσης με διοικητική απόφαση, κατά το πρωτάθλημα 1979-80 στη Β’ εθνική. Και έμεινε εκεί περισσότερο από μια αγωνιστική περίοδο. Χωρίς να… καεί η Μακεδονία.

* Εκτός Θεσσαλονίκης, η ιστορική ΑΕΚ βρέθηκε το 2013 και για δυο χρόνια, αρχικώς στη Γ’ εθνική και ακολούθως στη Β’. Οχι ως αποτέλεσμα κακής απόδοσης στα γήπεδα, αλλά λόγω οικονομικών ατασθαλιών.

* Μήπως είναι λιγότερο ιστορική ομάδα ο Πανιώνιος, που έλκει την καταγωγή από την πρωτεύουσα της Ιωνίας Σμύρνη, αλλά υποβιβάστηκε λόγω κακής διαχείρισης των οικονομικών του, το 1992 και το 1996;

Το επιχείρημα του κ. Αυγενάκη είναι έωλο. Αλλά το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι εμφανίζεται το επίσημο κράτος να νομοθετεί ad hoc και κυριολεκτικώς «στο πόδι», εκβιαζόμενο από απειλές ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στο χώρο του ποδοσφαίρου, ότι οι οπαδοί τους «θα κάψουν τον τόπο», όταν δεν τους βολεύουν οι αποφάσεις ανεξάρτητων αθλητικών αρχών.

Το κρίσιμο στοιχείο δεν είναι πόσο «ιστορική» είναι μια ομάδα, αλλά πόσο σέβεται τους νόμους και τις αποφάσεις των αρχών ο ιδιοκτήτης της. Είτε λέγεται Μαρινάκης, Σαββίδης, Μελισσανίδης, κλπ.

 

 

giorgis@massavetas.gr