Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 13:30

Αποφάσεις «στο πόδι» 2

Γράφτηκε από τον
Αποφάσεις «στο πόδι» 2

Θα επιμείνω και σήμερα να ασχολούμαι με την εικόνα τακτικής υποχώρησης της Πολιτείας, έναντι της απειλής να χρησιμοποιηθούν στρατιές θερμοκέφαλων «οπαδών» μιας ομάδας, σε επιχειρήσεις διατάραξης της κοινωνικής ειρήνης.

«Μα, εδώ ο κόσμος καίγεται και εσύ ασχολείσαι σήμερα με το κλοτσοσκούφι;» θα με ρωτούσε κάποιος που δεν τα πάει καλά με το ποδόσφαιρο και θεωρεί πως «δεν αξίζει να ασχολούνται σοβαροί άνθρωποι με δαύτο». Ομως δεν πρόκειται περί αυτού.

Εκείνο που με απασχολεί και με ανησυχεί είναι η εικόνα που εκπέμπουν οι πολιτικοί μας ταγοί όταν εμφανίζονται να υποχωρούν ατάκτως και να αλλάζουν, μέσα σε 24 ώρες, τους ισχύοντες νόμους. Οταν δηλαδή εμφανίζουν πασίδηλη αδυναμία της εκτελεστικής εξουσίας να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Την εφαρμογή των νόμων, έναντι όλων, αδιακρίτως.

Ας πάμε λίγο πίσω στο χρόνο και λίγο βορειοδυτικότερα στο χώρο. Στη χώρα όπου γεννήθηκε το ποδόσφαιρο, την Αγγλία. Οπου, μια ιστορική ομάδα της πρώτης κατηγορίας, η Πόρτσμουθ, οδηγήθηκε, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, από το κράτος, στα δικαστήρια, με το αίτημα της πτώχευσης και εκποίησης του ενεργητικού της, επειδή χρωστούσε στην Εφορία 7 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή γύρω στα 9 εκατομμύρια ευρώ. Ηδη πολλές άλλες ομάδες, μικρότερων κατηγοριών, είχαν υποχρεωθεί να κλείσουν, ακριβώς λόγω των χρεών τους. Διότι απλούστατα εκεί εφαρμόζεται ο νόμος για όλους, είτε είναι ψιλικατζίδικα, είτε βιομηχανίες, είτε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες.

Αντιθέτως εδώ, οι εκάστοτε κυβερνήτες μας, στην καλύτερη περίπτωση, εκδηλώνουν τη μεγαθυμία τους... χαρίζοντας τα χρέη σε ΠΑΕ ή ΚΑΕ, δηλαδή στους πολύφερνους, ενίοτε ακόμη και υπόπτως πλουτίσαντες, μεγαλομετόχους τους, λες και τα λεφτά που χαρίζουν είναι δικά τους και όχι του φορολογούμενου πολίτη. Ενώ στη χειρότερη σύρονται πίσω από τους ισχυρούς «παράγοντες», νομοθετώντας βεβιασμένα, όπως έγινε προχθές το μεσημέρι στη Βουλή των Ελλήνων.

Αυτό είναι το ζητούμενο. Το αν δηλαδή η Πολιτεία μπορεί να επιβάλει τον σεβασμό των νόμων σε όλους. Και όχι το αν ευνοήθηκε ο Σαββίδης ή δεν ικανοποιήθηκε ο Μαρινάκης.

Το επιχείρημα «το κάνουμε για να μην προκληθεί κοινωνική αναταραχή» δεν είναι σοβαρό. Αλίμονο αν αυτή η λογική γενικευόταν. Διότι τότε θα έπρεπε να μην εφαρμόζεται ο νόμος και για τις καταλήψεις, αφού είναι δεδομένο ότι θα προκληθεί «κοινωνική αναταραχή» από τις αντιδράσεις των μπαχαλάκηδων. 

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER