Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 13:43

Κάτι πρέπει να αλλάξει

Γράφτηκε από τον

Νομοθέτες, δικαστές και εισαγγελείς, όσο και το τμήμα της εκτελεστικής εξουσίας που ασχολείται με την αντιμετώπιση των μανιακών που διαπράττουν ή επιχειρούν να διαπράξουν φόνους, ανεξαρτήτως του ποια εμφανίζονται να είναι τα κίνητρά τους -προσωπικά, «θρησκευτικά», «ιδεολογικά»- πρέπει να αναζητήσουν νέους τρόπους προστασίας της κοινωνίας, τόσο εδώ όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ας σταθούμε σε δύο τελευταία παράλληλα γεγονότα, σε διαφορετικούς χώρους και με διαφορετικά κίνητρα, αλλά με ένα κοινό γνώρισμα: την επικινδυνότητα του διαταραγμένου μυαλού των δραστών, από τη μια πλευρά, και την… ελαστικότητα του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κοινωνίας από τέτοια άτομα, από την άλλη.

Αθήνα: Ενας 47χρονος, ο οποίος το 2018 είχε εμφανιστεί ως διαγωνιζόμενος στην εκπομπή «Ελλάδα έχεις ταλέντο», συνελήφθη το Σάββατο στην Ηλιούπολη. Επειδή αφού πρώτα επιτέθηκε στον θείο του, που τον πέταξε στον ακάλυπτο πολυκατοικίας, στη συνέχεια προσπάθησε να σκοτώσει την αδελφή του με αλυσοπρίονο. Ο άνθρωπος αυτός κυκλοφορούσε ελεύθερος, παρά το γεγονός ότι το 2013 είχε καταφέρει 15 μαχαιριές στην αδερφή του, η οποία είχε παραμείνει ένα μήνα στην εντατική για νοσηλεία.

Λονδίνο: Ενας 20χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον ανύποπτων διερχομένων, με αποτέλεσμα να τραυματίσει τρία άτομα πριν πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών που, ευτυχώς, τον παρακολουθούσαν, μετά την αποφυλάκισή του, αφού είχε καταδικασθεί το 2017 για εξτρεμιστική ισλαμιστική δράση. Αποφυλάκιση που έγινε παρά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων, όπως αποκαλύπτουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, «να μην αφεθεί ελεύθερος, καθώς δεν μας πείθει ότι είχε πάρει το μάθημά του στη φυλακή». Το πόσο αρρωστημένο μυαλό ήταν, φαίνεται από τα μηνύματα που βρέθηκαν στον υπολογιστή και το κινητό του, με τα οποία προέτρεπε την κοπέλα του να… αποκεφαλίσει και τους δύο γονείς της, κρίνοντας ότι κατά τα μέτρα του ήταν «άπιστοι».

Κοντά σε αυτούς, για τα καθ’ ημάς, βάλτε και άτομα σαν τον «τοξοβόλο» και τους ομοίους του. Από τους κουμπουροφόρους της «17 Νοέμβρη», που τέτοιες μέρες δολοφονούσαν τον Μιχάλη Βρανόπουλο, ως τους «Πυρήνες της Φωτιάς» με τις εκρηκτικές… κατσαρόλες τους και όλον αυτόν τον συρφετό των «επαναστατών» του γλυκού νερού, που φαντασιώνονται ότι ζουν στην…Λατινική Αμερική ως συνεχιστές του Τσε.

Οι ταχείες αποφυλακίσεις και οι πολλές άδειες πρέπει να κοπούν. Αν είναι ψυχικώς ασθενείς, στα ψυχιατρεία -και δη σε απομόνωση.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr