Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 13:33

Κάτι τέτοια οι… «προοδευτικοί» τα καταπίνουν

Κάτι τέτοια οι… «προοδευτικοί» τα καταπίνουν

Οσοι μου κάνουν την τιμή να με παρακολουθούν, εδώ και δεκαετίες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα το έκανα θέμα ακόμη και αν δεν επρόκειτο ο στόχος μιας άγριας επίθεσης να είναι ο γιος μου Αλέξανδρος και το τελευταίο αποκαλυπτικό βιβλίο του «Η Τρίτη Ρώμη», για τη ρώσικη επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ελληνισμού.

Το έχω κάνει -τα γραπτά μένουν- στο παρελθόν ακόμη και για δημοσιογράφους, με την ιδεολογία των οποίων διαφωνούσα, όταν δέχονταν επιθέσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πόσο μάλλον όταν εδώ ένα ολόκληρο κράτος επιτίθεται σε έναν συνάδελφο.

Αν αναφέρομαι στο θέμα σήμερα δεν είναι τόσο για τη ρώσικη επίθεση, η οποία απλώς λειτουργεί ως παράσημο για τη δουλειά του Αλέξανδρου, διότι επιβεβαιώνει πόσο τεκμηριωμένα είναι τα στοιχεία που παραθέτει, ώστε πράγματι «τους πονάνε». Οσο για το θλιβερό φαινόμενο της… αφωνίας όλων εκείνων, οι οποίοι έσπευδαν να διαμαρτυρηθούν εντόνως, όταν π.χ. ασκείτο κριτική σε καμιά Ακριβοπούλου ή κανένα άλλο λιβανιστήρι της «προοδευτικής» παρελθούσης εξουσίας. Ενα φαινόμενο που ευστόχως επισημαίνει από την ιστοσελίδα του ο συνάδελφος Μιχάλης Ιγνατίου, με τον τίτλο «Η ρωσική πρεσβεία επιτέθηκε σε Ελληνα δημοσιογράφο αλλά δεν συγκινήθηκε κανείς».

Αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα:

«Ο συνάδελφος δημοσιογράφος Αλέξανδρος Μασσαβέτας έγραψε ένα βιβλίο για τη Ρωσία με τίτλο "Η Τρίτη Ρώμη". Προσωπικά σέβομαι και εκτιμώ τους ανθρώπους που γράφουν βιβλία, διότι είναι μια επίπονη διαδικασία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για βιβλία έρευνας. Ο συνάδελφος δέχθηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τη ρωσική πρεσβεία, η οποία τον καθυβρίζει με απίστευτους χαρακτηρισμούς. Και το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δημοσιεύθηκαν και στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η ρωσική κυβέρνηση επιτέθηκε σε έναν Ελληνα δημοσιογράφο. Πόσοι διαμαρτυρήθηκαν; Ο εξής κανένας».

Δυστυχώς, εκτός από τους λαλίστατους σε άλλες περιπτώσεις «προοδευτικούς διανοούμενους», άκρα του τάφου σιωπή επικρατεί και μεταξύ των συνδικαλιστικών ηγετών της ελληνικής δημοσιογραφίας. Οταν δε επικοινώνησα ο ίδιος, πήρα την απάντηση: «Δεν μας έχει ενημερώσει κανένας». Οπότε θα περιμένω τώρα πια που ενημερώθηκαν από εμένα, να δω πώς θα αντιδράσουν. Οχι βεβαίως πως θα… κοκκινίσουν οι υπηρεσίες του Πούτιν από ντροπή ή φόβο, αν υπάρξει μια τέτοια αποδοκιμασία. Αλλά την χρωστάμε στην ερευνητική δημοσιογραφία, είτε το τελικό προϊόν της είναι ένα ρεπορτάζ είτε ένα αποκαλυπτικό βιβλίο.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr