Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 15:46

«Τι έκανες  στον πόλεμο» …Μηταράκη;

Γράφτηκε από τον

Διαβάζοντας θα καταλάβετε γιατί καταφεύγω στην παράφραση του τίτλου της επιτυχημένης αντιπολεμικής ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο μπαμπά;».

Ξεκαθάρισα χθες τη θέση μου απέναντι στη δημιουργία νέων κλειστών δομών, διότι πιστεύω ότι πράγματι θα βοηθήσουν. Κανείς δεν με έπεισε, με σοβαρά επιχειρήματα, για το αντίθετο. Αλλά εξέφρασα τις αμφιβολίες μου για το αν θα περάσει έτσι εύκολα αυτή η διαδικασία της επίταξης με «πράξη νομοθετικού περιεχομένου», αν εκείνοι που θίγονται προσφύγουν στη δικαιοσύνη και ειδικότερα στο ΣτΕ.

Αλλά το πρώτο πρόβλημα περί την εφαρμογή του μέτρου είναι ο τρόπος της λεγόμενης «επικοινωνιακής διαχείρισής» του. Διότι τα πράγματα δείχνουν ότι ο κ. Μηταράκης κατέληξε σε αυτή την επιλογή όταν «τα βρήκε σκούρα» στην προσπάθειά του να αλιεύσει θετική ανταπόκριση από περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Πριν ανακοινωθεί αυτό το μέτρο, ο κ. Μηταράκης είχε μια συνάντηση με τους δημάρχους της Ηπείρου. Και διερωτάται κανείς: Τι νόημα είχε αυτή η συνάντηση, αφού ο υπουργός δεν έκανε καμία απολύτως πρόταση στους Ηπειρώτες τοπικούς άρχοντες, αλλά μίλησε γενικώς και αορίστως περί της ανάγκης να υπάρξει αναλογική κατανομή των προσφύγων και μεταναστών; Με τόσο αόριστες αναφορές ώστε κάποιοι από τους μετασχόντες να λένε ότι μίλησε «περί ανέμων και υδάτων»;

Η ουσία βρίσκεται στο ότι, αν και δεν τους «δοκίμασε» με συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία κάποιας δομής, π.χ. στην Αρτα, όπου παρά το ότι πλειοψηφούν οι περισσότεροι «σπλαχνικοί» απέναντι στους μετανάστες ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα, εισέπραξε προκαταβολική άρνηση, με το βασικό επιχείρημα ότι «η Ηπειρος έχει εξαντλήσει το όριο του 1% του πληθυσμού της σε φιλοξενίες».

Και για να μην ενοχληθούν εκείνοι που… βαρύνονται με το 1%, ας επιμείνουμε στη Λέσβο, όπου οι «φιλοξενούμενοι» μετριοπαθώς υπολογιζόμενοι στους 25.000, δεν αντιστοιχούν στο 1 ή 2%, αλλά πάνω από 27%, με δεδομένο ότι ο πληθυσμός του νησιού μετράται σε 90.000 ψυχές, με προοπτική, το καλοκαίρι, να ξεπεράσουν το ένα τρίτο.

Αν πριν από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την επίταξη εκτάσεων για κλειστές δομές, στα δοκιμαζόμενα νησιά, είχε προηγηθεί κάτι αντίστοιχο για δέκα ή δεκαπέντε νομούς της ηπειρωτικής χώρας, διαφορετική θα ήταν και η αντίδραση των νησιωτών.

Αλλά κάποιος σκιάχτηκε να ανοίξει νέα μέτωπα, οπότε ας βολευτούμε με αυτούς που είναι ήδη φορτωμένοι.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr