Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 16:14

Αφήστε τις καταγγελίες, κάνετε πράξεις

Γράφτηκε από τον
Αφήστε τις καταγγελίες, κάνετε πράξεις

Την προηγούμενη φορά που οι εργατοπατέρες «νέκρωσαν» το μετρό, στις 17 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, σπεύσατε, κ. Πρόεδρε, με μια ανάρτησή σας στον προσωπικό σας λογαριασμό στο «Τουίτερ», να δώσετε μια υπόσχεση, αναλαμβάνοντας μια δέσμευση: «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. Αμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων».

Δεν λέω, καλό και ευγενές το ότι ζητήσατε συγγνώμη από του Αθηναίους. Αλλά μετά τη συγγνώμη περίμεναν και κάποια αποτελεσματικότερη κίνηση. Πέρασαν έκτοτε δύο ολόκληροι μήνες. Αλλά αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση για ένα προσωπικό ασφαλείας, που θα εξασφάλιζε ότι τουλάχιστον στις ώρες αιχμής, που πάνε οι άνθρωποι στις δουλειές τους, θα μπορούσαν να κινηθούν κάποιοι συρμοί, δεν την είδαμε. Και το αποτέλεσμα ήταν να ταλαιπωρηθούν χθες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Αλλοι πεζοπορώντας για να φθάσουν στον προορισμό τους, και άλλοι στοιβαγμένοι σε ένα ατελείωτο μποτιλιάρισμα των ιδιωτικών αυτοκίνητων. Που επιβάρυνε και την ατμόσφαιρα με πρόσθετη μόλυνση από τα καυσαέρια.

Η καθιέρωση ύπαρξης προσωπικού ασφαλείας δεν είναι κάτι το καινοφανές. Είναι ένα καθεστώς που ισχύει ήδη για ένα ευρύ φάσμα δημοσίων υπηρεσιών. Από τα νοσοκομεία ως τις εταιρείες διανομής ενέργειας και ύδατος, αλλά και πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ. Επομένως ήταν ιδιαιτέρως εύκολο να γίνει επέκταση αυτής της νομοθετημένης πρόβλεψης και στην περίπτωση των μέσων αστικών συγκοινωνιών, που τα διαχειρίζονται και αυτά εταιρείες οι οποίες έχουν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά χαρακτηριστικά μιας ΔΕΚΟ.

Τι πρέπει λοιπόν να υποθέσουμε; Οτι εσείς ξεχάσατε τη δέσμευσή σας; Οτι η έκφραση της συγγνώμης σας ήταν απλώς ένα επικοινωνιακό εύρημα της στιγμής; Οτι κάποιος υπουργός σας δεν έκανε τη δουλειά του, μετουσιώνοντας εγκαίρως τη συγγνώμη σας σε πρακτικό αποτέλεσμα;

Τώρα οι πολίτες περιμένουν κάτι αποτελεσματικότερο από το ότι καταγγέλλετε, ως κυβέρνηση, τις… ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ελεγχόμενου από το ΚΚΕ συνδικαλιστικού φορέα ΠΑΜΕ, για το εύρος της απεργίας. Δικαίωμα της αντιπολίτευσης να «επενδύει» σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Αλλά δική σας ευθύνη, πέρα από τις «καταγγελίες», να πάρετε και καμία γάτα. Κάποιο πρακτικό μέτρο που θα ανακουφίσει τους χρήστες των μέσων αστικών συγκοινωνιών στην επόμενη απεργιακή κινητοποίηση, κομματικώς ή άλλως πώς «υποκινούμενη» ή μη.

 

  

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER