Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 14:44

Ευτυχώς αντέδρασαν ομοψύχως

Γράφτηκε από τον

 

Αυτό που συνέβη στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ με πάει δεκαετίες πίσω. Αλλά ας αρχίσουμε από το περιστατικό, όπως το περιγράφουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές που το έζησαν: Μαριέττα Γιαννάκου και Μανούσος Βολουδάκης (Ν.Δ.), Θεοδώρα Τζάκρη και Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και Ανδρέας Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ):

«Θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας… Μετά από τοποθέτηση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας, των λοιπών χωρών, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή. Ο προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας… Η αντιπροσωπεία μας αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας».

Αν έχω μείνει χωρίς δόντια από 24 ετών, το… χρωστώ στο ΝΑΤΟ. Είναι μια ιστορία την οποία στις 26 Δεκεμβρίου δημοσίευσε στο Facebook, όπως εκείνος την θυμόταν, κάποιος που την έζησε από κοντά, ο Κυριάκος Κατσάρας, τότε έφεδρος ανθυπολοχαγός, που ζει στην Καλαμάτα:

«Σέρρες, 1968, 562 Τάγμα Πεζικού. Επέτειος ένταξης στο ΝΑΤΟ, ομιλία λοχαγού Α2, οκλαδόν οι στρατιώτες, όρθιοι οι αξιωματικοί, κάργα χούντα. Ο Μασσαβέτας στρατιώτης, δοκιμάκι εγώ. Μετά την ομιλία του, ο λοχαγός λέει: Να σηκωθεί ο Μασσαβέτας να μας πει τη γνώμη του για το ωφέλιμο ή όχι της εντάξεως της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ηταν προφανής ο σκοπός του να “εκθέσει” μπροστά σε όλο το τάγμα τον Μασσαβέτα, ο οποίος άμα απαντούσε θετικά θα ξεφτιλιζότανε σε όλο το τάγμα που τον ήξερε για αριστερό, αν απαντούσε αρνητικά θα συνέβαιναν τα χειρότερα! Τι να κάνει ο Γιώργης, του πετάει ένα “δεν ξέρω κύριε λοχαγέ” και τότε έγινε της που…! Τον αρχίζει, σκυλιάζοντας και φωνάζοντας, στις σφαλιάρες και στις κλωτσιές με την επωδό “δεν ξέρεις Μασσαβέτα...;;;”. Εμείς οι έφεδροι κι όλο το τάγμα κοιταζόμασταν σαν χαμένοι».

Ρωτώ λοιπόν, έξω από τα δόντια, που θυσίασα στο ΝΑΤΟ: Σε τι μας προστατεύει; Μας έσωσε από τον Αττίλα; Μας προστατεύει από το νεοθωμανικό όνειρο του «σουλτάνου»;

Δεν λέω «έξω από το ΝΑΤΟ». Αλλά με τέτοια ομοψυχία να αγωνισθούμε για αλλαγή της πολιτικής του.

 

  

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr